Γιατί οι άνθρωποι ροχαλίζουν και πως να απαλλαγείτε από αυτό χωρίς να χρειαστεί να αποχωριστείτε το κρεβάτι σας

Κανείς δεν μπορεί να κοιμηθεί το βράδυ όταν δίπλα του στο κρεβάτι έχει κάποιον που ροχαλίζει. Το ροχαλητό μπορεί να διαταράξει τον ύπνο τόσο του ατόμου που ροχαλίζει όσο και του συντρόφου του, με αποτέλεσμα να κάνουν και οι δύο ανήσυχο ύπνο και να μην ξεκουράζονται.

Αν και συχνά θεωρείται ως μια χιουμοριστική ή αβλαβής ενόχληση, το ροχαλητό μπορεί να είναι σημάδι υποκείμενων προβλημάτων υγείας. Όσο λοιπόν κι αν επιστρατεύουμε μαξιλάρια, σκουντήγματα ή κάθε λογής τρόπους για να σταματήσουμε τον σύντροφό μας από το ροχαλητό, οι λύσεις πρέπει να είναι πιο δραστικές για να μας βοηθήσουν να έχουμε τόσο εμείς όσο και το άτομο που ροχαλίζει έναν ήρεμο ύπνο.

Γιατί οι άνθρωποι ροχαλίζουν;

Το ροχαλητό εμφανίζεται όταν η ροή του αέρα μέσω του στόματος και της μύτης παρεμποδίζεται μερικώς κατά τη διάρκεια του ύπνου. Αυτή η απόφραξη προκαλεί τους ιστούς στο λαιμό και τον ουρανίσκο δονήσεις, δημιουργώντας τον χαρακτηριστικό ήχο του ροχαλητού. Οι παράγοντες που προκαλούν το ροχαλητό είναι κυρίως:

  1. Ρινική συμφόρηση: Αποφράξεις στις ρινικές οδούς λόγω αλλεργιών, κρυολογημάτων ή ανατομικών προβλημάτων μπορεί να περιορίσουν τη ροή του αέρα και να οδηγήσουν σε ροχαλητό.
  2. Χαλαροί μύες λαιμού: Κατά τη διάρκεια του ύπνου, οι μύες του λαιμού και της γλώσσας χαλαρώνουν. Για μερικούς ανθρώπους, αυτή η χαλάρωση προκαλεί στένωση του αεραγωγού, οδηγώντας σε ροχαλητό.
  3. Θέση ύπνου: Ο ύπνος ανάσκελα μπορεί να προκαλέσει την πτώση της γλώσσας και της μαλακής υπερώας στο πίσω μέρος του λαιμού, εμποδίζοντας τη ροή του αέρα και με αποτέλεσμα το ροχαλητό.
  4. Υπερβολικό βάρος: Το υπερβολικό σωματικό βάρος, ειδικά γύρω από το λαιμό, μπορεί να ασκήσει πίεση στον αεραγωγό και να οδηγήσει σε ροχαλητό.
  5. Αλκοόλ και ηρεμιστικά: Η χρήση αλκοόλ και ηρεμιστικών φαρμάκων μπορεί να χαλαρώσει τους μυς του λαιμού, αυξάνοντας την πιθανότητα ροχαλητού.
  6. Ηλικία: Καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, οι μύες του λαιμού τους χαλαρώνουν, γεγονός που μπορεί να συμβάλει στο ροχαλητό.
  7. Αποφρακτική υπνική άπνοια (OSA): Σε ορισμένες περιπτώσεις, το ροχαλητό μπορεί να είναι σύμπτωμα μιας πιο σοβαρής πάθησης που ονομάζεται υπνική άπνοια. Αυτή εμφανίζεται όταν ο αεραγωγός αποφράσσεται επανειλημμένα κατά τη διάρκεια του ύπνου, οδηγώντας σε σύντομες παύσεις στην αναπνοή.

Λύσεις για το ροχαλητό:

Η προσέγγιση για την αντιμετώπιση του ροχαλητού εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία του. Παρακάτω θα βρείτε αποτελεσματικούς τρόπους για την αντιμετώπιση του ροχαλητού:

  1. Αλλαγές στον τρόπο ζωής:
    • Διατηρήστε ένα υγιές βάρος μέσω της διατροφής και της άσκησης για να μειώσετε το υπερβολικό λίπος γύρω από το λαιμό.
    • Αποφύγετε το αλκοόλ, τα ηρεμιστικά και τα βαριά γεύματα κοντά στην ώρα του ύπνου.
    • Κοιμηθείτε στο πλάι αντί και όχι ανάσκελα για να βοηθήσετε την καλύτερη ροή του αέρα.
    • Φορέστε μια συσκευή που σας εμποδίζει να κοιμάστε ανάσκελα, ενθαρρύνοντας τον ύπνο στο πλάι.
  2. Ανακούφιση από τη ρινική συμφόρηση:
    • Χρησιμοποιήστε ρινικά σπρέι ή αλατούχο διάλυμα για να ανοίξετε τις ρινικές διόδους.
    • Αντιμετωπίστε τις υποκείμενες αλλεργίες.
  3. Στοματικές συσκευές:
    • Υπάρχουν οδοντιατρικές συσκευές που μπορούν να βοηθήσουν στην επανατοποθέτηση της γνάθου και της γλώσσας για να κρατήσουν τον αεραγωγό ανοιχτό.
  4. Συσκευές CPAP:
    • Οι συσκευές μηχανικού αερισμού (CPAP) χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της υπνικής άπνοιας και παρέχουν μια συνεχή ροή αέρα για να κρατήσουν τον αεραγωγό ανοιχτό. Στην περίπτωση που κάποιος έχει διαγνωστεί με υπνική άπνοια μπορεί να νοικιάσει έναν αναπνευστήρα CPAP και μάλιστα για τους ασφαλισμένους το ενοίκιο, κατόπιν συνταγογράφισης καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ.
  5. Χειρουργική επέμβαση:
    • Σε σοβαρές περιπτώσεις ή όταν άλλες θεραπείες αποτύχουν, μπορεί να ληφθούν υπόψη χειρουργικές επεμβάσεις όπως η ουλοπλαστική φαρυγγοπλαστική (UPPP) ή η πρόοδος του γονιδιώματος (GA).
  6. Συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας:
    • Εάν το ροχαλητό είναι ενοχλητικό, επίμονο ή συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα όπως η υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας για σωστή αξιολόγηση, διάγνωση και συστάσεις θεραπείας.

Σύμφωνα με έρευνες, το ροχαλητό είναι ένα συχνό φαινόμενο, αφού τουλάχιστον το 52% των ανθρώπων είτε ροχαλίζει είτε ζει με κάποιον που ροχαλίζει και το 38% αυτών των ανθρώπων καταλλήγουν να κοιμούνται σε χωριστά δωμάτια, μη αντέχοντας τον θόρυβο του ροχαλητού.

Όσο όμως κι αν οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και οι μικρές προσαρμογές μπορούν να ανακουφίσουν το ροχαλητό, είναι ένα χρόνιο πρόβλημα, που μπορεί να σχετίζεται με την υπνική άπνοια, και ως εκ τούτου είναι απαραίτητο να αναζητήσετε ιατρική συμβουλή για να διερευνήσετε τις κατάλληλες επιλογές θεραπείας για την καλύτερη ποιότητα του ύπνου αλλά και γενικότερα της υγείας σας.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Άπνοια ύπνου και ροχαλητό: Νέα θεραπεία χωρίς μάσκα

Πώς η άπνοια ύπνου μπορεί να προκαλέσει αιφνίδιο θάνατο!

Πάσχω από σύνδρομο υπνικής άπνοιας και έχω χαμηλή πίεση. Είναι ανησυχητικό;

Σχετικά άρθρα