Λυγίζουν οι βουλευτές του Ισραήλ στη θέα ενός βίντεο που δείχνει σκληρές σκηνές από τα βασανιστήρια της Χαμάς – Με κλάματα και λιποθυμίες άφηναν την αίθουσα προβολής (Βίντεο)

Μια συλλογή από ακατέργαστα πλάνα που τεκμηριώνουν τη φρικιαστική δράση της Χαμάς είδαν χθες Τετάρτη τα μέλη της Κνεσέτ, οι βουλευτές δηλαδή του Ισραήλ. Το βίντεο διάρκειας 43 λεπτών δημιουργήθηκε από το Γραφείο Εκπροσώπου του Ισραηλινού Στρατού και δείχνει εικόνες ανεπεξέργαστες, χωρίς λογοκρισία.

Μετά από αίτημα του προέδρου της Κνεσέτ, Αμίρ Οχάνα προς τον στρατό, δόθηκε άδεια στους βουλευτές να πραγματοποιήσουν μια προβολή του βίντεο κεκλεισμένων των θυρών όπου δεν επιτρεπόταν η ηχογράφηση και τα κινητά τηλέφωνα.

Ο Οχάνα, μιλώντας πριν από την προβολή, είπε ότι είχε κανονίσει την προβολή έτσι ώστε οι Ισραηλινοί βουλευτές να «μάθουν ποιον και τι αντιμετωπίζουμε» και έτσι «όλοι θα ξέρουμε πόσο δικαιολογείται η πορεία μας σε αυτόν τον πόλεμο ενάντια σε αυτό το κακό.» Ο πρόεδρος της Κνεσέτ είπε επίσης ότι η προβολή ήταν μέρος μιας προσπάθειας καταπολέμησης εκείνων που θα αρνηθούν τις φρικαλεότητες που διέπραξε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και έπειτα.

Περισσότεροι από 50 βουλευτές που ήταν παρόντες ξέσπασαν σε κλάματα, συμπεριλαμβανομένου και του επικεφαλής, Ra’am Mansour Abbas, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Maariv.

Μάλιστα, τα βίντεο που δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν συγκινητικές σκηνές των φανερά στενοχωρημένων και κλαμένων βουλευτών στον διάδρομο της Κνεσέτ, έξω από την αίθουσα προβολών.

«Μετά από πέντε λεπτά, έτρεξα έξω από την αίθουσα, τρέμοντας και κλαίγοντας», έγραψε ο Likud MK Galit Distel Atbaryan στο X. Είπε ότι πήρε ένα ηρεμιστικό από τον γιατρό της Κνεσέτ που περίμενε έξω στην αίθουσα «χωρίς να το σκεφτεί δύο φορές».

«Μην μισείτε ο ένας τον άλλον… μισήστε τον εχθρό, μισήστε τα τέρατα», είπε. Συνέχισε καλώντας για ένα τέλος στις «εσωτερικές διαμάχες» και για έναν «εκδικητικό και σκληρό ισραηλινό στρατό» που θα «διαγράψει τη Γάζα».

Ο Yesh Atid MK Vladimir Beliak, επίσης αναρτώντας στο X, είπε ότι δεν μπορούσε να μιλήσει για το περιεχόμενο και είχε μόνο μια φράση να πει: «Ποτέ μην ξεχνάς, ποτέ μην συγχωρείς».

«Είδα τα πάντα μέχρι το τέλος… Ήταν σημαντικό να κοιτάξουμε τα τέρατα στα μάτια και να δούμε τους νεκρούς μας. Έφυγα και είπα στον εαυτό μου, θα κερδίσουμε», έγραψε ο Yesh Atid MK Meirav Ben Ari.

Τα πλάνα συλλέχθηκαν από καταγραφές κλήσεων, κάμερες ασφαλείας, λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης της Χαμάς και των θυμάτων και βίντεο από κινητά τηλέφωνα που τραβήχτηκαν από τρομοκράτες, θύματα και πολεμικούς ανταποκριτές.

Σχετικά άρθρα