Πουλήθηκε για το αστρονομικό ποσό των 139 εκατομμυρίων ο πίνακας του Πικάσο που απεικονίζει την 17χρονη κρυφή ερωμένη του

Ένας πίνακας του Πικάσο πουλήθηκε σε δημοπρασία για περισσότερα από 139 εκατομμύρια δολάρια την περασμένη Τετάρτη και αποτελεί τη δεύτερη υψηλότερη τιμή για ένα έργο του Πικάσο. Το “Femme à la montre”, μια ελαιογραφία του 1932 του διάσημου Ισπανού καλλιτέχνη, εκτιμήθηκε ότι θα πουληθεί για 120 εκατομμύρια δολάρια αλλά ξεπέρασε αυτή την τιμή όταν τόσο αυτό όσο και άλλα έργα από τη συλλογή έργων τέχνης της Emily Fisher Landau βγήκαν σε δημοπρασία στον οίκο Sotheby’s στη Νέα Υόρκη.

Το 2015, η έκδοση Ο του “Les femmes d’Alger” του Πικάσο – την οποία ζωγράφισε 15 εκδόσεις – πουλήθηκε σε δημοπρασία του Christie’s για περισσότερα από 179 εκατομμύρια δολάρια.

Το «Femme à la montre» ήταν το αστέρι της συλλογής του Fisher Landau. Ο πίνακας απεικονίζει τη Marie-Thérèse Walter, η οποία ήταν γνωστή ως η «χρυσή μούσα» του Πικάσο. Η Walter και ο Picasso είχαν μια μυστική σχέση – επειδή γνωρίστηκαν όταν εκείνη ήταν 17 ετών και εκείνος ήταν παντρεμένος με την Olga Khokhlova εκείνη την εποχή. 

Μπορεί εκείνη να ήταν ανήλικη και εκείνος παντρεμένος και ήδη 46 ετών, όμως ερωτεύτηκαν παράφορα και τίποτα δεν μπορούσε να σταθεί εμπόδιο στον έρωτά τους και στην απόφαση να ζήσουν μαζί. Στην αρχή βρισκόντουσαν παράνομα ενώ αργότερα είναι επίσημα μαζί, φέρνοντας και τον καρπό του έρωτά τους, την μικρή Μάγια.

Η Walter γίνεται μούσα του Πικάσο και πρωταγωνίστρια δεκάδων έργων του, αλλά το «Femme à la montre» ήταν η πρώτη δημόσια επίδειξη της αγάπης του για εκείνη. Η Walter απεικονίζεται να φορά το ρολόι του Πικάσο σε αυτόν τον πίνακα, θεωρούμενο ως τιμή, καθώς τα ρολόγια του ήταν αγαπητά και τα ζωγράφισε μόνο σε τρία από τα σημαντικότερα έργα του, σύμφωνα με τον οίκο Sotheby’s. 

Η Fisher Landau απέκτησε το “Femme à la montre” το 1968 και ήταν ένα από τα πρώτα μεγάλα έργα τέχνης που έβαλε στη συλλογή της. Αυτός ο πίνακας και περίπου 120 άλλα κομμάτια, συμπεριλαμβανομένων των έργων του Henri Matisse και του Mark Rothko, που δημοπρατήθηκαν από τον Sotheby’s αυτή την εβδομάδα αναμένονταν να αποκομίσουν συνολικά 400 εκατομμύρια δολάρια. 

Ο πιο ακριβός πίνακας που πουλήθηκε ποτέ ήταν ο «Salvator Mundi» του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, ο οποίος πουλήθηκε σε δημοπρασία του Christie’s για περισσότερα από 450 εκατομμύρια δολάρια το 2017. Είναι άνω των 500 ετών και απεικονίζει τον Χριστό να κρατά μια κρυστάλλινη σφαίρα.

Σχετικά άρθρα