“Έφοδος” Μητσοτάκη σε super market για τον έλεγχο της ακρίβειας – Τσέκαρε τις τιμές, μίλησε με τους πολίτες και υποσχέθηκε μεγαλύτερες μειώσεις σε βασικά προϊόντα

Ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης μετά από επίσκεψη σε σούπερ μάρκετ με τον υπουργό ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα ανέβασε τρία διαδοχικά story με βίντεο στο λογαριασμό του στο Instagram στα οποία παρουσιάζει τι σημαίνει το ταμπελάκι στα προϊόντα με τη μόνιμη μείωση τιμής 5%. “Αυτό σημαίνει ότι προμηθευτές σε αυτά τα προϊόντα έχουν δεσμευτεί να κρατήσουν τις τιμές μειωμένες κατά 5% για το επόμενο εξάμηνο”, διευκρινίζει ενώ σε συνομιλία με πελάτη αναφέρει ότι “θα αυξήσουμε το 5%”.

“Ξέρω ότι η ακρίβεια, ειδικά στα τρόφιμα, είναι επίμονη. Όμως η κυβέρνηση θα είναι πάντα εδώ και θα χρησιμοποιεί όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της έτσι ώστε να περιορίσει το πρόβλημα όσο το δυνατόν περισσότερο”, είναι το μήνυμά του στο τελευταίο story.

Μέτρα του Υπουργείου Ανάπτυξης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

Σε σειρά μέτρων που εξετάζει το υπουργείο Ανάπτυξης ώστε να μην παρατηρούνται οι καθημερινές αυξομειώσεις των τιμών, αναφέρθηκε ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Σκρέκας μιλώντας σήμερα το πρωί στην ΕΡΤ.

Ο υπουργός σημείωσε ότι το πλήθος των προσφορών που υπάρχουν καθημερινά στα ράφια των σούπερ μάρκετ δημιουργεί όπως είπε, ανασφάλεια στον καταναλωτή ενώ, τελικά, δεν λειτουργεί και προς όφελος του. Η στρατηγική των προσφορών, όπως σημείωσε, δημιουργεί μια κατάσταση ζούγκλας στην αγορά.

Σε ό,τι αφορά στα πρόστιμα ο υπουργός τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι οι πολυεθνικές και οι άλλες εταιρίες στις οποίες επεβλήθησαν πρόστιμα για υπέρβαση του επιτρεπόμενου περιθωρίου κέρδους «οφείλουν να φέρουν διορθωμένους τιμοκαταλόγους εντός δύο μηνών» ενώ σημείωσε ότι θα ακολουθήσει και νέος έλεγχος για να επιβεβαιωθεί ότι διορθώθηκαν οι τιμές. Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι το πρόστιμο αφορά προϊόντα για τα οποία υπήρξε αποδεδειγμένη παρανομία. Ως παράδειγμα ανέφερε ότι στην μία πολυεθνική επιβλήθηκε πρόστιμο για 60 κωδικούς που αποδεδειγμένα υπήρξε παρανομία αν και η εταιρεια διακινεί περισσότερους απο 500 κωδικούς.

Το πρόστιμο, ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης, «είναι διπλάσιο του οφέλους για όλο το απόθεμα που έχουν στην αποθήκη τους για το επόμενο διάστημα».

Επίσης, ο κ. Σκρέκας τόνισε με έμφαση ότι στόχος δεν είναι να καταστραφούν οι εταιρείες, ούτε να πληγούν τα προϊόντα που είναι ιδιαιτέρως χρήσιμα για τα νοικοκυριά αλλά να μειωθούν οι τιμές τους.

Σχετικά με την πρωτοβουλία «Μόνιμη Μείωσης Τιμής», ο κ. Σκρέκας ανέφερε ότι, μέχρι τώρα, οι κωδικοί των προϊόντων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα στα ράφια των σούπερ μάρκετ ξεπερνούν τους 700 και εξέφρασε τη βεβαιότητα για την αύξησή τους.

Σε ό,τι αφορά στις τιμές στις λαϊκές αγορές ο υπουργός ανέφερε ότι στο πλαίσιο της προσπάθειας για αποκλιμάκωση των τιμών πραγματοποιήθηκε συνάντηση με μεγάλους χονδρεμπόρους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα