Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στα ακριβά δάνεια – Πως οι ελληνικές τράπεζες δανείζονται φθηνά από τους καταθέτες και δανείζουν ακριβά στους δανειολήπτες

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και αφορούν στο δεύτερο τρίμηνο του 2023, οι ελληνικές τράπεζες δανείζονται φθηνότερα από οποιαδήποτε άλλη Ευρωπαϊκή χώρα ενώ αντίθετα είναι πρώτες στους τόκους των δανείων προς τους Έλληνες δανειολήπτες.

Μάλιστα, οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες διαθέτουν το πέμπτο υψηλότερο καθαρό επιτοκιακό περιθώριο (3,13%) το οποίο είναι σχεδόν τριπλάσιο από τις πλουσιότερες χώρες της Ευρώπης (Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία) και υψηλότερο από χώρες, όπως Πορτογαλία, Ισπανία.

Το δεύτερο στοιχείο το οποίο προκύπτει είναι ότι, παρά την ακριβότερη τιμολόγηση των δανείων, η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών δεν ξεπερνά την αντίστοιχη απόδοση τραπεζών όπου το επιτοκιακό περιθώριο είναι χαμηλότερο, ειδικά σε χώρες όπου τα μεγέθη των τραπεζών είναι περίπου αντίστοιχα όπως στην Αυστρία, την Πορτογαλία, τη Σλοβενία και τη Φιλανδία.

Αντίθετα, οι Γερμανικές τράπεζες διαθέτουν επιτοκιακό περιθώριο 1,13% και οι Γαλλικές Τράπεζες με 0,89%. Κοντά στα επίπεδα των ελληνικών τραπεζών κινούνται οι Πορτογαλικές και Σλοβενικές Τράπεζες ενώ χώρες της Κεντρικής Ευρώπης ( Βέλγιο, Λουξεμβούργο) διαθέτουν το μισό επιτοκιακό περιθώριο με 1,47% και 1,37% αντίστοιχα.

Σχετικά άρθρα