Από εκπαιδευτής ταντρικού σεξ πρόεδρος της Αργεντινής! Ποιος είναι ο Χαβιέρ Μιλέι που επικοινωνεί μέσω μέντιουμ με τον νεκρό σκύλο του αναζητώντας τις συμβουλές του;

Η Αργεντινή επέλεξε τον Χαβιέ Μιλέι, το ακροδεξιό αουτσάιντερ, ως τον νέο πρόεδρό της. Μάλιστα 53χρονος πολιτικός, οπαδός του Ντόναλντ Τραμπ, κατάφερε να κερδίσει σχεδόν 56% στον αποφασιστικό δεύτερο γύρο, ποσοστό ρεκόρ για τα δεδομένα της Αργεντινής, ενάντια στον αριστερό αντίπαλό του, Σέρχιο Μάσα, ο οποίος συγκέντρωσε 44%.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο πρώην οικονομολόγος και ειδικός του ταντρικού σεξ εμφανιζόταν να κρατάει ένα αλυσοπρίονο ψηλά για να συμβολίσει τα σχέδια για περικοπή δαπανών.

Η νίκη του ριζοσπαστικού νεοφερμένου έχει χαρακτηριστεί ως «πολιτικός σεισμός».

Η εκλογή του Μιλέι στην προεδρία της Αργεντινής έλαβε πολύ θετικά σχόλια από ομοϊδεάτες πολιτικούς, όπως ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είπε ότι ο Μιλέι θα «κάνει την Αργεντινή μεγάλη ξανά», ενώ ο πρώην ηγέτης της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρο είπε ότι «η ελπίδα θα λάμψει ξανά στη Νότια Αμερική».

Μερικές φορές ονομαζόμενος «El Loco» (ο τρελός) από τους επικριτές του, ο Μιλέι έχει υποσχεθεί δραστικές αλλαγές, ειδικά στην οικονομία, οι οποίες περιλαμβάνουν την απαλλαγή από το τοπικό νόμισμα, το πέσο, για το δολάριο και την «ανατίναξη» της κεντρικής τράπεζας.

Έχει επίσης προτείνει περικοπή των προνοιακών πληρωμών και περικοπή της γραφειοκρατίας με το κλείσιμο των υπουργείων Πολιτισμού, Γυναικών, Υγείας και Παιδείας, μεταξύ άλλων.

Σε κοινωνικά ζητήματα, ο εκλεγμένος πρόεδρος θέλει να χαλαρώσει τους νόμους για τα όπλα, να καταργήσει τις αμβλώσεις -που νομιμοποιήθηκαν στην Αργεντινή το 2020- και να επιτρέψει την πώληση και την αγορά ανθρώπινων οργάνων.

Η νίκη του Μιλέι έρχεται εν μέσω μιας βαθιάς οικονομικής κρίσης που έχει δει τον ετήσιο πληθωρισμό να αυξάνεται στο 143% και το 40% των Αργεντινών να ζουν στη φτώχεια. Ενώ οι δημοσκοπήσεις που διεξήχθησαν πριν από τις εκλογές έδωσαν στον Μιλέι ένα ελαφρύ προβάδισμα έναντι του Μάσα, το μεγάλο περιθώριο της νίκης του – πάνω από 11% σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα – έχει εκπλήξει πολλούς. Ο Μάσα, ο οποίος είναι υπουργός Οικονομίας στην απερχόμενη αριστερή κυβέρνηση, παραδέχτηκε γρήγορα την ήττα λέγοντας ότι «προφανώς τα αποτελέσματα δεν είναι αυτά που περιμέναμε».

@dailymail Javier Milei WINS Argentina’s presidential election. The right-wing former 'tantric sex coach' who has been compared to Donald Trump and who wants to adopt the US dollar has been elected president of Argentina in what has been described as a 'political earthquake'. #fyp #javiermilei #argentina #president #election ♬ original sound – Daily Mail

Οι αναλυτές λένε ότι το επιθετικό ύφος του Μιλέι και η υπόσχεσή του να «καταργήσει την πολιτική κάστα», την οποία κατηγορεί για τα δεινά της χώρας, τον έφερε κοντά στους ψηφοφόρους που είχαν κουραστεί με τα καθιερωμένα κόμματα της Αργεντινής.

“Αυτό το μοντέλο παρακμής έφτασε στο τέλος του. Δεν υπάρχει γυρισμός”, είπε στους υποστηρικτές του στη νικητήρια ομιλία του, υποσχόμενος μια νέα εποχή για την Αργεντινή. “Από την πλουσιότερη χώρα στον κόσμο, σήμερα είμαστε στο 130. Οι μισοί Αργεντινοί είναι φτωχοί και το άλλο 10% είναι άποροι. Σταματήστε αυτό το εξαθλιωτικό μοντέλο αυτής της κάστας. Σήμερα αγκαλιάζουμε το φιλελεύθερο μοντέλο για να επιστρέψουμε στο είναι μια παγκόσμια δύναμη», είπε.

Ανακοίνωσε επίσης ότι οι αλλαγές που θα φέρει θα είναι δραστικές και άμεσες.

Το μήνυμά του φάνηκε να έχει απήχηση στους ψηφοφόρους που πανηγύριζαν τη νίκη του στους δρόμους του Μπουένος Άιρες. Μια γυναίκα είπε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ότι «ήμασταν πολύ κουρασμένοι, θέλαμε να ανανεωθούμε, θέλαμε να δούμε νέα πρόσωπα, όχι πάντα τα ίδια, στοιχηματίζω στην αλλαγή, στον Μιλέι, ότι θα του πάει καλά, θα πάει καλά, για τη χώρα».

Ο εκκεντρικός πρόεδρος της Αργεντινής που μιλάει με τον νεκρό σκύλο του και έχει συνευρεθεί ταυτόχρονα με δύο γυναίκες

Ο Milei γεννήθηκε στο Παλέρμο του Μπουένος Άιρες στις 22 Οκτωβρίου 1970, από μητέρα νοικοκυρά και πατέρα οδηγό λεωφορείου. Η οικογένειά του είναι ιταλικής καταγωγής και μεγάλωσε στη γειτονιά Villa Devoto, όπου φοίτησε σε καθολικά σχολεία και ιδιωτικά πανεπιστήμια. Στο σχολείο είχε μάλιστα το παρατσούκλι El Loco («Ο τρελός») λόγω των ξεσπασμάτων του και της επιθετικής ρητορικής του που τον έκαναν αργότερα διάσημο. Στα τέλη της εφηβείας και στις αρχές της ενηλικίωσης ήταν τερματοφύλακας για την Chacarita Juniors μέχρι το 1989. Σχετικά με την παιδική του ηλικία, έχει αναφέρει ότι οι γονείς του τον χτυπούσαν και τον κακοποιούσαν λεκτικά, κάτι τον έκανε να κόψει την επικοινωνία μαζί τους για μια δεκαετία. 

Ο Μιλέι είπε ότι αποφάσισε να σταματήσει το ποδόσφαιρο και να αφοσιωθεί πλήρως σε μια καριέρα στα οικονομικά σε ηλικία 18 ετών, κατά τη διάρκεια του υπερπληθωρισμού του 1989 προς το τέλος της κυβέρνησης του Ραούλ Αλφοσίν. Οικονομολόγος, συγγραφέας και προσφάτως πολιτικός, ο Χαβιέ Μιλέι αποτελεί μια διόλου συνηθισμένη προσωπικότητα. Έχει ασκήσει κριτική στις δημοσιονομικές πολιτικές διαφόρων κυβερνήσεων της Αργεντινής και υποστηρίζει τη μείωση των κρατικών δαπανών. Υπήρξε καθηγητής πανεπιστημίου, διδάσκοντας μαθήματα μακροοικονομίας, οικονομικής ανάπτυξης, μικροοικονομίας και μαθηματικών για οικονομολόγους για περισσότερα από είκοσι χρόνια.

Ο Μιλέι έχει κερδίσει το παρατσούκλι el Peluca (“Η περούκα”) λόγω του εκκεντρικού χτενίσματος του και έχει δηλώσει ότι δεν χτενίζει τα μαλλιά του. Βέβαια οι δηλώσεις του με τον καιρό γίνονται και πιο επαναστατικές αφού τον Μάιο του 2022, είπε ότι: “Δεν θα ζητήσω συγγνώμη που έχω πέος! Δεν χρειάζεται να ντρέπομαι που είμαι άντρας, λευκός, ξανθός με γαλάζια μάτια!”

Όσον αφορά την ερωτική του ζωή, ο Μιλέι δεν έχει παντρευτεί ποτέ και μάλιστα είχε είπε ότι εάν εκλεγεί πρόεδρος, θα βάλει την αδερφή του να αναλάβει το ρόλο της Πρώτης Κυρίας. Οι σχέσεις του νέου προέδρου ήταν βέβαια πολλές καθώς παλιότερα έβγαινε με την τραγουδίστρια Daniela Mori ενώ από τον Αύγουστο του 2023, ανακοίνωσε ότι βγαίνει με την ηθοποιό Fátima Flórez.

Ο Μιλέι υπερασπίζεται τον ελεύθερο έρωτα και έχει αποκαλύψει ότι συμμετείχε και ο ίδιος σε σεμινάρια ταντρικού σεξ, περιγράφοντας τον εαυτό του ως εκπαιδευτή και δεν έχει παραλείψει να αναφέρει στα μέσα ότι «είναι ικανός να μείνει τρεις μήνες χωρίς εκσπερμάτωση». Τον Αύγουστο του 2023 η Daily Telegraph τον χαρακτήρισε ως «τραγουδιστή ροκ και ταντρικό σεξ δάσκαλο», ενώ ο Guardian τον ανέφερε ως «πρώην ταντρικό προπονητή σεξ». Ο Μιλέι έχει συγκρίνει τη χρήση ναρκωτικών με την αυτοκτονία και έχει παραδεχτεί ότι είχε καπνίσει μαριχουάνα μόνο μία φορά και θυμήθηκε: «Θυμάμαι ότι γελούσα πολύ».

Ο Μιλέι έχει δηλώσει ότι επικοινωνεί με τον νεκρό σκύλο του μέσω ενός μέντιουμ μυστικιστή προκειμένου να του παρέχει ιδέες για τη γενική στρατηγική του και έχει πει ότι ο σκύλος του τον κάνει να «βλέπει το μέλλον και να μαθαίνει από τα λάθη». Σε παλιότερη ερώτηση δημοσιογράφου είπε: “Το τι κάνω με την πνευματική μου ζωή και στο σπίτι μου είναι δική μου υπόθεση. Αν ο Conan (ο σκύλος του) με συμβουλεύει πολιτική, σημαίνει ότι είναι ο καλύτερος σύμβουλος της ανθρωπότητας».

Γιατί οι Αργεντινοί ψήφισαν τον Χαβιέ Μιλέι;

Όπως όλα δείχνουν και όπως αναφέρουν και οι χιλιάδες από τους φανατικούς υποστηρικτές του, ο Χαβιέ Μιλέι φέρνει την ελπίδα στην οικονομικά κατεστραμμένη Αργεντινή. Έτσι, έχοντας δοκιμάσει το πολιτικό κατεστημένο δεκαετιών, οι Αργεντίνοι αποφάσισαν να ορίσουν τον “Τρελό” υπεύθυνο για τις τύχες τους.

Στη νικητήρια ομιλία του, ο Μιλέι ευχαρίστησε τόσο την κ. Μπούλριχ όσο και τον συντηρητικό πρώην πρόεδρο, Μαουρίσιο Μάκρι, που τον είχαν επίσης υποστηρίξει. Αλλά ενώ οι υποστηρικτές του βγήκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας, Μπουένος Άιρες, φωνάζοντας «αλλαγή!», υπάρχουν και εκείνοι που ανησυχούν για το τι μπορεί να σημαίνει η νίκη του Μιλέι για την κοινωνία της Αργεντινής.

Σύμφωνα όμως με την ετυμηγορία του λαού της Αργεντινής, ο Χαβιέ Μιλέι έχει μπροστά του μια τετραετή θητεία, αρχής γενομένης από την ορκωμοσία του στις 10 Δεκεμβρίου.

Σχετικά άρθρα