Ενός λεπτού σιγή στα σχολεία της Ιταλίας για την πιο πρόσφατη γυναικοκτονία «Εύχομαι να ζήσει πολλά χρόνια για να θυμάται αυτό που έκανε», λέει ο πατέρας της αδικοχαμένης κοπέλας

Ο Ιταλός υπουργός Παιδείας Φιλίπο Βαλνιτάρα αποφάσισε ότι σήμερα θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή σε όλα τα σχολεία της Ιταλίας, για να τιμηθεί η μνήμη της αδικοχαμένης Τζούλια Τσεκετίν, η οποία δολοφονήθηκε από τον πρώην αρραβωνιαστικό της Φιλίπο Τουρέτα.

Ο δράστης συνελήφθη στη Γερμανία προχθες το πρωί και μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται να εκδοθεί στην Ιταλία. Στο μεταξύ, η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε ότι η Τζούλια θα λάβει μετά θάνατον και το πτυχίο της. Της στερήθηκε η ζωή δύο μόλις ημέρες πριν υποστηρίξει την πτυχιακή της εργασία ως πολιτικός μηχανικός. Σύντομα πρόκειται να οργανωθεί ειδική τελετή για την απονομή του πτυχίου «εις μνήμην».

Ο πατέρας της κοπέλας, αφού ζήτησε από όλες τις γυναίκες που είναι θύματα βίας να καταγγέλλουν αμέσως το τι συμβαίνει χωρίς φόβο, πρόσθεσε ότι «δεν καταφέρνει να μισήσει τον Φιλίπο, αλλά θέλει να ζήσει όσο περισσότερο γίνεται, για να θυμάται πάντα αυτό που έκανε». Ο νέος, 21 ετών, θα πρέπει να αντιμετωπίσει την κατηγορία εκ προ μελέτης ανθρωποκτονίας, η οποία τιμωρείται και με καταδίκη σε ισόβια.

Από την άλλη, οι συμφοιτητές της στο Πανεπιστήμιο της Πάδοβα επέλεξαν όχι ένα λεπτό σιγής αλλά ένα λεπτό “θορύβου”, για να τιμήσουν όπως είπαν την “αδερφή” τους. Κρατώντας στα χέρια τους κλειδιά και κουδούνια συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του πανεπιστημίου για να δώσουν το δικό τους μήνυμα, αποτίοντας φόρο τιμής στην αδικοχαμένη φοιτήτρια.

Χθες βράδυ, τέλος, χιλιάδες άνθρωποι πήραν μέρος σε πορεία αλληλεγγύης, στο Βιγκονόβο της βορειοανατολικής Ιταλίας. Είναι η κωμόπολη όπου μεγάλωσε η Τζούλια, στην οποία όλοι την θυμούνται ως μια χαμογελαστή, αλλά και άκρως δυναμική κοπέλα. Στο τέλος της πορείας, κάποιοι δημοσιογράφοι, διέκριναν και τους γονείς του δράστη, οι οποίοι, όπως είπαν, «όταν βρουν το κουράγιο, θα πάνε να συναντήσουν τον πατέρα και την μητέρα της Τζούλια».

Με στοιχεία του ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα