Δείτε ποιο ελληνικό τυρί ξεπέρασε άλλα 23.856 τυριά παγκοσμίως και έλαβε την 7η θέση! Μέσα στις 100 πρώτες θέσεις βρίσκονται άλλα 12 ελληνικά τυριά!

Έχουμε κάθε λόγο να αισθανόμαστε εθνικά υπερήφανοι, αφού η γραβιέρα Νάξου πήρε την 7η θέση παγκοσμίως στο διαγωνισμό των καλύτερων τυριών του Taste Atlas.

Στην περιγραφή του το Taste Atlas αποθεώνει το ελληνικό τυρί αφού μιλώντας για την ελληνική γραβιέρα Νάξου αναφέρει ότι:

“Η γραβιέρα Νάξου παρασκευάζεται από παστεριωμένο αγελαδινό γάλα ή μια μείξη με πρόβειο γάλα και κατσικίσιο γάλα, με την περιεκτικότητα του δευτέρου να είναι έως 20%. Έχει έναν λεπτό φλοιό και ένα ανοιχτόχρωμο κίτρινο και συμπαγές εσωτερικό, γεμάτο με μικρές τρύπες. Η γραβιέρα Νάξου είναι ένα σκληρό τυρί με δροσερή γεύση και ελαφρύ άρωμα. Η περιεκτικότητά της σε υγρασία είναι έως 38% και η περιεκτικότητα σε λιπαρά είναι τουλάχιστον 40%. Το γάλα που χρησιμοποιείται για την παραγωγή του, προέρχεται από τα ζώα που μεγαλώνουν στο νησί και τρέφονται με την τοπική χλωρίδα, με φυτά και βότανα που δίνουν στο γάλα τη μοναδική του γεύση”.

Εκτός όμως από τη γραβιέρα Νάξου άλλα 12 ελληνικά τυριά φιγουράρουν μέσα στις 100 πρώτες θέσεις παγκοσμίως και μάλιστα τα μισά από τα τυριά προέρχονται από νησιωτικές περιοχές:

28. Κεφαλοτύρι 
31. Κεφαλογραβιέρα
35. Γραβιέρα Κρήτης
49. Μελίχλορο Λήμνου 
50.Φετα 
51. Κασέρι 
68. Μετσοβόνε
71. Ανθότυρο 
72. Μαστέλο Χίου
85. Καλαθάκι Λήμνου
89. Κρασοτύρι, Κως
93. Αρσενικό Νάξου

Πηγή: Taste Atlas

Σχετικά άρθρα