“Μικρός” και “αδύναμος” ο Σούνακ μετά την “αξιολύπητη” κίνηση να ακυρώσει το ραντεβού με τον Κ. Μητσοτάκη – Ο Βρετανός πρωθυπουργός “κρύβεται” και προσπαθεί να μπλοκάρει την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα

Μέγιστο διπλωματικό φάουλ χαρακτηρίζεται η κίνηση του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ να ακυρώσει, με πρωτοβουλία και απόφαση του, την, εδώ και μια εβδομάδα, προγραμματισμένη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η είδηση αυτή ήρθε λεπτά μετά τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης και ηγέτη των εργατικών, Κιρ Στάρμερ. Οι διπλωματικές πηγές κάνουν λόγο για μικροπολιτικό παιχνίδι του Σούνακ, ενόψει των επικείμενων εκλογών. Στην προσπάθειά του να συσπειρώσει τους οπαδούς του κόμματος του που φυλλοροεί, αφού βρίσκεται 20 μονάδες πίσω από τον αντίπαλό του, ο Σούνακ επιδίδεται σε απρέπειες, “κλείνοντας” την πόρτα στον Έλληνα πρωθυπουργό.

Μετά την εξέλιξη αυτή, ο κ. Μητσοτάκης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Εκφράζω την ενόχλησή μου για το γεγονός ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός ακύρωσε την προγραμματισμένη μας συνάντηση λίγες ώρες πριν αυτή πραγματοποιηθεί,

«Ελλάδα και Βρετανία ενώνονται από παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας και το πλαίσιο των διμερών μας σχέσεων είναι εξαιρετικά ευρύ.

Οι θέσεις της Ελλάδος για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι γνωστές. Ήλπιζα να έχω την ευκαιρία να τις συζητήσω και με τον Βρετανό ομόλογό μου, μαζί με τις μεγάλες προκλήσεις της διεθνούς συγκυρίας: Γάζα, Ουκρανία, Κλιματική κρίση, μετανάστευση. Όποιος πιστεύει στην ορθότητα και το δίκαιο των θέσεών του δεν φοβάται ποτέ την αντιπαράθεση επιχειρημάτων».

Σύμφωνα με πληροφορίες στην κυβέρνηση εκφράζουν την έντονη ενόχληση τους. Λένε ότι ήταν φάουλ και πολιτικά απρεπής η ακύρωση της συνάντησης με το Βρετανό Πρωθυπουργό . Προσθέτουν πως ήταν προγραμματισμένη και προφανώς ο κ. Ρίσι Σούνακ ενοχλήθηκε από όσα είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός στο BBC, τα οποία ωστόσο δεν ήταν διαφορετικά από όσα έχει πει μέχρι τώρα και αποτελούν πάγιες ελληνικές θεσεις. Σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζουν ότι το ζήτημα δεν αφορά στη βρετανική κυβέρνηση, αλλά το βρετανικό μουσείο με το οποίο κάνουμε συζητήσεις και θα συνεχίσουμε να κάνουμε.

Η λιτή δήλωση της βρετανικής κυβέρνησης

«Η σχέση Ηνωμένου Βασιλείου-Ελλάδας είναι εξαιρετικά σημαντική. Από τη συνεργασία μας στο ΝΑΤΟ και στην αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων όπως η παράνομη μετανάστευση, μέχρι τις κοινές προσπάθειες για την επίλυση της κρίσης στη Μέση Ανατολή και του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης ήταν διαθέσιμος να συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό για να συζητήσουν αυτά τα σημαντικά θέματα».

Με αυτή την λιτή δήλωση απάντησε η Ντάουνινγκ Στριτ όταν ερωτήθηκε γιατί ο Βρετανός πρωθυπουργός ακύρωσε την συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογο του Κυριάκο Μητσοτάκη που ήταν προγραμματισμένη να γίνει το μεσημέρι της Τρίτης.

Τι λένε τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης / Οργίασε το twitter

«Αδύναμος», «μικρός Βρετανός», «τεράστια αγένεια» είναι κάποιοι μόνο από τους χαρακτηρισμούς πο εκτοξεύουν οι Βρετανοί για τον πρωθυπουργό τους, Ρίσι Σούνακ μετά το διπλωματικό επεισόδιο που ξέσπασε από την ακύρωση της προγραμματισμένης για σήμερα συνάντησής του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Το Χ, πρώην twitter πήρε φωτιά και τα σχόλια είναι παραπάνω από καυστικά!

«Ο Σούνακ είναι πραγματικά ο απόλυτος πρωθυπουργός της Μικρής Βρετανίας»

«Εξαιρετικά αγενές για τον Σούνακ να ακυρώσει τη συνάντηση»

«Μπορούμε να ακυρώσουμε τον Σούνακ, σας παρακαλώ»

«Κανένα από τα σχόλια του Έλληνα πρωθυπουργού δεν παρουσιάζουν μια νέα ή διαφοροποιημένη θέση για τα μάρμαρα. Πολλοί εξεπλάγησαν με την απόφαση του Σούνακ να ακυρώσει την προγραμματισμένη συνάντηση δεδομένου ότι ότι η άποψη αυτή έχει καθιερωθεί μεταξύ των διαδοχικών ελληνικών κυβερνήσεων εδώ και χρόνια»

Αντιδράσεις και από το Hollywood

Η διάσημη ελληνικής καταγωγής ηθοποιός Νια Βαρντάλος ανέβασε στην προσωπική της σελίδα στο instagram αναφορά σχετικά με την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα. Δεν έλειψε μάλιστα να αστειευτεί για τη μεταφορά τους ότι μπορεί να πάει να τα πάρει η ίδια, αφού έχει… μεγάλες τσάντες!

Με στοιχεία του ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα