Σοκ στον πλανήτη από την υπερθέρμανση! Το μεγαλύτερο παγόβουνο, 4.000 στρεμμάτων, ξεκόλλησε μετά από 37 χρόνια και κατευθύνεται μακριά από την Ανταρκτική (Βίντεο)

Ένα από τα μεγαλύτερα παγόβουνα του κόσμου, με διάσταση 4.000 στρεμμάτων (όσο περίπου τρείς φορές η Νέα Υόρκη), παρασύρεται πέρα ​​από τα ύδατα της Ανταρκτικής, αφού ήταν προσγειωμένο για περισσότερες από τρεις δεκαετίες, σύμφωνα με βρετανική έρευνα της Ανταρκτικής. Το παγόβουνο, γνωστό ως A23a, χωρίστηκε από την υφαλοκρηπίδα Filchner της Ανταρκτικής το 1986. Όμως έπειτα κόλλησε στον πυθμένα του ωκεανού και είχε παραμείνει για πολλά χρόνια στη θάλασσα Weddell.

Αυτό όμως αποτελεί παρελθόν καθώς πρόσφατες δορυφορικές εικόνες αποκαλύπτουν ότι το παγόβουνο, που ζυγίζει σχεδόν ένα τρισεκατομμύριο μετρικούς τόνους, τώρα παρασύρεται γρήγορα από το βόρειο άκρο της χερσονήσου της Ανταρκτικής, υποβοηθούμενο από ισχυρούς ανέμους και ρεύματα. Το παγόβουνο είναι περίπου τρεις φορές το μέγεθος της πόλης της Νέας Υόρκης και η έκτασή του υπολογίζεται περίπου σε 4.000 στρέμματα.

“Είναι σπάνιο να δεις ένα παγόβουνο αυτού του μεγέθους να κινείται”, δήλωσε ο Όλιβερ Μαρς, ειδικός από το British Antarctic Survey, επομένως οι επιστήμονες θα παρακολουθούν στενά την τροχιά του. Καθώς αποκτά ατμό, το κολοσσιαίο παγόβουνο πιθανότατα θα εκτοξευτεί στο κυκλικό πολικό ρεύμα της Ανταρκτικής. Αυτό θα το διοχετεύσει προς τον Νότιο Ωκεανό σε ένα μονοπάτι γνωστό ως «δρομάκι του παγόβουνου», όπου μπορεί να βρεθεί σε σκοτεινά νερά. Μέχρι στιγμής δεν είναι ξεκάθαρο ποια πορεία θα ακολουθήσει.

«Με την πάροδο του χρόνου πιθανότατα απλώς έχει λεπτύνει ελαφρώς και έχει λίγη επιπλέον άνωση που του επέτρεψε να σηκωθεί από τον πυθμένα του ωκεανού και να ωθηθεί από τα ωκεάνια ρεύματα», είπε ο Mαρς. Το A23a είναι επίσης ένα από τα παλαιότερα παγόβουνα του κόσμου.

Ο Andrew Fleming, ειδικός τηλεπισκόπησης από το British Antarctic Survey, είπε στα βρετανικά μέσα ότι το παγόβουνο παρασύρθηκε τον περασμένο χρόνο και τώρα φαίνεται να ανεβάζει ταχύτητα. «Ρώτησα μερικούς συναδέλφους για αυτό, αναρωτιόμουν αν υπήρχε κάποια πιθανή αλλαγή στη θερμοκρασία του νερού που θα μπορούσε να το προκάλεσε, αλλά η σκέψη είναι ότι μόλις είχε έρθει η ώρα [να αποκολληθεί]», είπε ο Φλέμινγκ.

Ο Φλέμινγκ είπε ότι εντόπισε για πρώτη φορά κίνηση από το παγόβουνο το 2020. Το British Antarctic Survey ανέφερε ότι έχει πλέον απογειωθεί και κινείται κατά μήκος των ωκεάνιων ρευμάτων προς την υπο-ανταρκτική περιοχή. Είναι πιθανό το A23a να προσγειωθεί ξανά στο νησί της Νότιας Γεωργίας. Αυτό θα δημιουργούσε πρόβλημα για την άγρια ​​ζωή της Ανταρκτικής. Εκατομμύρια φώκιες, πιγκουίνοι και θαλασσοπούλια αναπαράγονται στο νησί και αναζητούν τροφή στα γύρω νερά. Το Behemoth A23a θα μπορούσε να κόψει αυτή την πρόσβαση.

Το 2020, ένα άλλο γιγάντιο παγόβουνο, το A68, προκάλεσε φόβους ότι θα συγκρουόταν με τη Νότια Γεωργία, συντρίβοντας τη θαλάσσια ζωή στον πυθμένα της θάλασσας και διακόπτοντας την πρόσβαση σε τρόφιμα. Μια τέτοια καταστροφή αποφεύχθηκε τελικά όταν το παγόβουνο έσπασε σε μικρότερα κομμάτια – κάτι που είναι πιθανό να συμβεί και για το A23a.

Αλλά «ένα παγόβουνο αυτής της κλίμακας έχει τη δυνατότητα να επιβιώσει για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα στον Νότιο Ωκεανό, παρόλο που είναι πολύ θερμότερος, και θα μπορούσε να πάρει το δρόμο του πιο βόρεια προς τη Νότια Αφρική, όπου μπορεί να διαταράξει τη ναυτιλία», είπε ο Mαρς.

Σχετικά άρθρα