Σοκάρει η εξάπλωση μυστηριώδους αναπνευστικής νόσου σε παιδιά – Οι εικόνες στα νοσοκομεία της Κίνας θυμίζουν εποχή κορωνοϊού! (Βίντεο)

Παγκόσμια ανησυχία έχει επικρατήσει από την τεράστια έξαρση αναπνευστικής νόσου σε παιδιά στην Κίνα. Οι επιστήμονες περίμεναν ότι θα υπάρχει άνοδος των κρουσμάτων αλλά αυτό που συμβαίνει στην ασιατική χώρα είναι ασυνήθιστο καθώς οι ουρές στα νοσοκομεία και οι προστατευτικές μάσκες θυμίζουν την εποχή του κορωνοϊού.

Η Κίνα παλεύει με μια έξαρση των αναπνευστικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της πνευμονίας, στα παιδιά. Μάλιστα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι κοινές χειμερινές λοιμώξεις – αντί για τυχόν νέες παθογόνες – βρίσκονται πίσω από την απότομη αύξηση των νοσηλειών. Αναμενόταν ένα μεγάλο κύμα λοιμώξεων στη χώρα, αυτό το χειμώνα, τον πρώτο στην Κίνα χωρίς περιορισμούς για τον COVID-19 από την έναρξη της πανδημίας το 2020. Αυτό που είναι όμως ασυνήθιστο, λένε οι επιδημιολόγοι, είναι ο υψηλός επιπολασμός της πνευμονίας στην Κίνα, δεδομένου ότι η εξάπλωση είναι ταχύτατη. 

Ο ΠΟΥ ζήτησε πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων εργαστηριακών αποτελεσμάτων και δεδομένων για τις πρόσφατες τάσεις στην εξάπλωση των αναπνευστικών ασθενειών, από τις υγειονομικές αρχές της Κίνας την περασμένη εβδομάδα. Αυτό ακολούθησε αναφορές από τα μέσα ενημέρωσης και το Πρόγραμμα για την Παρακολούθηση Νέων Ασθενειών – ένα δημοσίως διαθέσιμο σύστημα που διαχειρίζεται η Διεθνής Εταιρεία Λοιμωδών Νοσημάτων – σχετικά με ομάδες «μη διαγνωσμένης πνευμονίας» προκειμένου να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για νέα νόσο ή κάποια ήδη υπάρχουσα.

Ο ΠΟΥ ανέφερε ότι οι υγειονομικές αρχές της Κίνας απέδωσαν την αύξηση των νοσηλειών από τον Οκτώβριο σε γνωστές ασθένειες, όπως οι αδενοϊοί, ο ιός της γρίπης και ο RSV, που τείνει να προκαλεί μόνο ήπια συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα. Ωστόσο, η αύξηση των παιδιών που εισάγονται σε νοσοκομεία από τον Μάιο, ιδιαίτερα στις βόρειες πόλεις όπως το Πεκίνο, οφείλεται κυρίως στο Mycoplasma pneumoniae, ένα βακτήριο που μολύνει τους πνεύμονες. Είναι μια μορφή της νόσου που είναι συνήθως σχετικά ήπια και δεν απαιτεί ανάπαυση στο κρεβάτι ή νοσηλεία, αλλά που πλήττει πολύ σοβαρά τα παιδιά φέτος.

Ο Μπέντζαμιν Κάουλινγκ, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, δεν εκπλήσσεται από το κύμα της ασθένειας. «Πρόκειται για ένα τυπικό «χειμερινό κύμα» στις οξείες αναπνευστικές λοιμώξεις», λέει. «Συμβαίνει ελαφρώς νωρίτερα φέτος, ίσως λόγω της αυξημένης ευαισθησίας του πληθυσμού σε λοιμώξεις του αναπνευστικού που προκύπτουν από τρία χρόνια μέτρων για τον COVID».

Σχετικά άρθρα