Ραγίζουν καρδιές οι ιστορίες των αιχμαλώτων της Χαμάς! – Από τα βασανιστήρια και την έλλειψη τροφής στις αγκαλιές και τα χαμόγελα

Τις χειρότερες στιγμές της ζωής τους φαίνεται ότι πέρασαν στα χέρια της Χαμάς οι όμηροι της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ. Οι ιστορίες από τους απελευθερωμένους πια αιχμαλώτους τσακίζουν κόκαλα. Οι γιατροί που εξετάζουν τους σοκαρισμένους ανθρώπους διαπιστώνουν ότι εκτός από τα σωματικά, έχουν υποστεί τεράστια ψυχικά τραύματα. Όπως ανέφερε γιατρός σε ισραηλινό δίκτυο: «Η απαγωγή είναι ένα σοκ. Μέσα σε μια ώρα περνάς από τον παράδεισο στην κόλαση».

Οι μαρτυρίες των αιχμαλώτων είναι γροθιά στο στομάχι!

«Μας έδωσαν λίγο ρύζι και μερικές πίτες, έπρεπε να τα κόψουμε σε μικρά κομμάτια για να φάμε όλοι καθώς δεν ξέραμε αν θα έχουμε φαγητό την επόμενη ημέρα. Δεν κάναμε μπάνιο, φορούσαμε τα ίδια ρούχα συνέχεια και μας έδωσαν καινούργια μόνο την ημέρα της απελευθέρωσής μας γιατί ήθελαν να δώσουν την ψεύτικη εντύπωση ότι μας φρόντιζαν» αποκάλυψε η 85χρονη Γιαφ Αντάρ για τις μέρες της παραμονής της στα χέρια της Χαμάς.

Μέσα σε λιγότερο από 2 μήνες η όψη των ανθρώπων έχει αλλάξει τελείως, φαίνεται με μια ματιά ότι η παραμονή τους ως αιχμάλωτοι μόνο ήρεμη δεν ήταν: «είναι εμφανές ότι έχουν χάσει βάρος, η κράτησή τους ήταν σε άσχημες συνθήκες. έχουν υποστεί ψυχολογικά τραύματα. Πίστευαν ότι θα τους άφηναν ελεύθερους σε 3-4 ημέρες. Τους φάνηκε πολύ μεγαλύτερος ο χρόνος, δεν ξέρεις αν είναι μέρα ή νύχτα όταν σε κρατάνε στο σκοτάδι» λένε οι αναφορές. Οι περισσότεροι, μετά από τόσο χρόνο μακριά από τις οικογένειές τους δεν πίστευαν ότι τελικά θα τα κατάφερναν.

Η 13χρονη Χίλα Ρόμτεμ Σοσανί, σύμφωνα με τα όσα είπε ο πατέρας της «ψιθυρίζει τις περισσότερες φορές γιατί έτσι συνήθισε, έτσι τους είχαν πει να κάνουν. Δεν τους επέτρεπαν να μιλάνε τη νύχτα. Μας μιλάει για την ομηρία της αλλά το κάνει σαν να αφορά κάποιο άλλο πρόσωπο και όχι σαν να τα έζησε η ίδια». Είναι χαρακτηριστικό ότι για να καταφέρουν να επιζήσουν από τα ψυχολογικά τους τραύματα αποστασιοποιούνται συναισθηματικά από το συμβάν και αναφέρονται σε αυτό σαν να συνέβη σε κάποιον άλλο άνθρωπο.

Άλλοι άνθρωποι ξεσπούν λέγοντας ότι τα τέρατα της Χαμάς κράτησαν την οικογένειά τους για 50 ημέρες. Υπάρχουν άνθρωποι που έχασαν μέχρι και 20 κιλά ενώ άλλοι δεν μπορούν να μείνουν μόνοι, να κοιμηθούν ή να πάνε ακόμη και τουαλέτα, αφού όσα βίωσαν είναι χαραγμένα μέσα στην ψυχή τους.

Οι πληροφορίες που έρχονται από τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης είναι ανατριχιαστικές, αφού οι πληροφορίες λένε ότι κάποιους από τους ομήρους τους κρατούσαν σε τούνελ και κάποιους σε σπίτια και μάλιστα τους μετακινούσαν κάθε τόσο. Κάθε φορά νόμιζαν ότι θα είναι και η τελευταία τους. Οι ασθενείς δεν είχαν φάρμακα ούτε τους παρείχαν κάποια φαρμακευτική περίθαλψη αλλά τους είχαν αφήσει στο έλεος του Θεού.

Άλλη μια ιστορία παιδιού που κακοποιήθηκε είναι ο μικρός 12χρονος Εϊτάν Γιαχαλομί που αφέθηκε μόλις χθες ελεύθερος από τη Χαμάς. Τα στοιχεία που έφερε στη δημοσιότητα η θεία του είναι τραγικά, αφού εκτός από τα σωματικά βασανιστήρια, επέβαλαν στο παιδί να βλέπει εικόνες από την σφαγή της 7ης Οκτωβρίου:

«Όταν έφτασε στη Γάζα τον ξυλοκόπησαν… Είναι μόνο ένα παιδί 12 ετών. Η Χαμάς τον υποχρέωνε να βλέπει βίντεο από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου και κάθε φορά που ένα παιδί έβαζε τα κλάματα, το απειλούσαν με όπλο για να σταματήσει. Ήθελα να πιστεύω ότι θα είχε τύχει καλής συμπεριφοράς. Προφανώς αυτό δεν συνέβη, αυτά τα άτομα είναι τέρατα» ξεσπά οργισμένη η θεία του Εϊτάν.

Άλλο ένα παιδί, η Έμιλι Χάντ είναι μια από της διασωθείσες της επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ. Ο πατέρας της είχε αρχικά πληροφορηθεί ότι η 9χρονη κόρη του ήταν νεκρή και είχε συγκινήσει με την αντίδρασή του γιατί είχε πει ότι ευχαριστούσε τον Θεό που είχε πεθάνει γιατί το να ζεις στα χέρια της Χαμάς θα ήταν κόλαση. Το κορίτσι, που είναι ζωντανό και ενώθηκε ξανά με τον πατέρα του πριν από λίγες μέρες, είναι σε κατάσταση σοκ. Όπως ανέφερε ο πατέρας της: «Έτρεξε κοντά μου και με αγκάλιασε, αλλά ήταν ξεκάθαρα σε κατάσταση σοκ γιατί πίστευε ότι είχαν απαγάγει και εμένα. Με κοίταξε σαν να ήθελε να πει: “Τι κάνεις εδώ;”. Μόνο τότε συνειδητοποίησα ότι δεν είχε ιδέα τι είχε συμβεί με το υπόλοιπο κιμπούτς».

Σχετικά άρθρα