Σαρώνει τον οικογενειακό προϋπολογισμό η ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης – Ράλι ανατιμήσεων στο λάδι με 58,5% αύξηση – Απλησίαστα τα φρούτα και λαχανικά

Θηλιά στο λαιμό των καταναλωτών αποτελούν πλέον τα περισσότερα από τα βασικά αγαθά πρώτης ανάγκης αφού οι ανατιμήσεις των περισσότερων προϊόντων βάζουν φωτιά στον οικογενειακό προϋπολογισμό. Με το κομπιουτεράκι στο χέρι κυκλοφορούν πολλοί καταναλωτές που αδυνατούν να αγοράσουν βασικά καταναλωτικά αγαθά όπως το λάδι, γαλακτοκομικά προϊόντα, κρέατα και ψάρια αλλά και φρούτα και λαχανικά.

Στο ράλι αυξήσεων πρώτο βρίσκεται με διαφορά το ελαιόλαδο, αφού η τιμή του τον Δεκέμβριο αυξήθηκε κατά 58,5% ενώ τα φρούτα και τα λαχανικά είναι απλησίαστα ακόμη και στη λαϊκή αγορά με τις τιμές να έχουν αυξηθεί τουλάχιστον κατά 15%. Απαγορευτικό μπαίνει όμως και στα κρέατα και τα ψάρια, η τιμή των οποίων φαίνεται να έχει αυξηθεί τουλάχιστον κατά 8-10%.

Μάχη με την αισχροκέρδεια δίνει εδώ και μήνες η ΔΙΜΕΑ η οποία το 2023 προχώρησε σε 25.267 ελέγχους επιβάλλοντας 1.865 πρόστιμα συνολικού ύψους13,41 εκατ. ευρώ.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έλεγχοι της ΔΙΜΕΑ σε εταιρίες που πωλούν βρεφικό γάλα με ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιβληθούν αυστηρά πρόστιμα στην περίπτωση που διαπιστωθεί αισχροκέρδεια.

Στα δημόσια ταμεία έχει καταλήξει, ήδη, το μεγαλύτερο μέρος των προστίμων που επέβαλε το υπουργείο Ανάπτυξης για αισχροκέρδεια ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, νέα ευρήματα από τον έλεγχο για τις τιμές στα βρεφικά γάλατα φαίνεται ότι οδηγούν σε νέα υψηλά πρόστιμα.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, από τα σχεδόν 13,5 εκατ. ευρώ πρόστιμα που επιβλήθηκαν το τελευταίο διάστημα ποσοστό μεγαλύτερο του 50% έχει, ήδη, εισπραχθεί και το υπόλοιπο έχει βεβαιωθεί στην εφορία. Τις αμέσως επόμενες μέρες αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα τα αναλυτικά στοιχεία.

Σχετικά άρθρα