Προβληματισμός με τα δεκάχρονα κορίτσια στο TikTok που ανησυχούν για τις ρυτίδες τους και προτείνουν μακιγιάζ και κρέμες για το πρόσωπο: Το φαινόμενο της TikToker North West

Η beauty πλευρά του TikTok είναι γεμάτη με κορίτσια στην προεφηβική ηλικία που κάνουν υπερβολές με την περιποίηση του δέρματός τους.

Πολλοί ενήλικες θυμόμαστε να «παίζουμε σπίτι» όταν ήμασταν στην παιδική μας ηλικία. Το μιμητικό παιχνίδι της ενήλικης καθημερινότητας μαθαίνει στα παιδιά αυτό που θα έλθει κάποια στιγμή στη ζωή τους και μέσω αυτού κατανοούν ως έναν βαθμό τι συμβαίνει ήδη στη ζωή της οικογένειάς της. Τα πράγματα, όμως, ξεφεύγουν, όταν μία πτυχή αυτού του παιχνιδιού, που σχετίζεται με τη ρουτίνα ομορφιάς αρχίζει να γίνεται πραγματικότητα.

Στην παιδική ηλικία, όλοι περνάνε από τη φάση της μίμησης των ενηλίκων. Όμως, τι συμβαίνει όταν τα πράγματα ξεφεύγουν, όπως στην προκειμένη περίπτωση;

Εάν περιηγηθούμε στο TikTok και μάλιστα εάν παρακολουθήσουμε το hashtag #BeautyTok, θα δούμε πως δεκάχρονα κορίτσια, που ακόμα διανύουν τη φάση της πρόεφηβειας, αναρτούν βίντεο με τις ρουτίνες τους και τις δικές τους προτάσεις μακιγιάζ. Κάτι τέτοιο, όπως είναι λογικό, εγείρει πολλά ερωτήματα και προκαλεί αμηχανία και προβληματισμό. Πώς γίνεται ένα παιδί να έχει μπει στη διαδικασία να επιδεικνύει στους followers του (το ότι διαθέτει προφίλ είναι μία διαφορετική ιστορία) ρουτίνες περιποίησης οι οποίες περιλαμβάνουν προϊόντα που το δέρμα του όχι μόνο δεν έχει ανάγκη, αλλά ενδέχεται και να του προκαλέσουν ζημιά;

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιας περίπτωσης είναι η North West, κόρη της Kim Kardashian και του Ye (όπως θέλει να αποκαλείται σήμερα ο Kanye West). H North έχει ένα προφίλ στο TikTok μαζί με τη μαμά της, όπου αναρτούν κοινό τους περιεχόμενο. Ενίοτε η North δείχνει και τη «ρουτίνα περιποίησής της» ή τον τρόπο με τον οποίο βάφεται.

@kimandnorth

♬ I Wonder – Kanye West

Και το μεγάλο ερώτημα είναι μονολεκτικό: Γιατί;

Το γεγονός πως τα παιδιά εκτίθενται καθημερινά σε περιεχόμενο και λαμβάνουν εκατοντάδες ερεθίσματα, είναι κατανοητό, αλλά το θέμα μας εδώ είναι πως δεν πρόκειται απλώς για μίμηση των ενηλίκων, αλλά για τη δημιουργία μίας νέας πραγματικότητας που σε καμία περίπτωση δεν συνάδει με τα παιδιά τόσο μικρών ηλικιών.

Είναι πάρα πολύ εύκολο για ένα παιδί να παρασυρθεί και να αρχίζει να χρησιμοποιεί τα προϊόντα ομορφιάς που υπάρχουν στο σπίτι του χωρίς, προφανώς, να τα χρειάζεται. Πώς φτάνει, όμως, στο να δημιουργεί περιεχόμενο, αγοράζοντας μάλιστα ενίοτε και πανάκριβα προϊόντα περιποίησης με αυτό το σκοπό; Εδώ σίγουρα υπεισέρχεται η ευθύνη των γονιών, που θεωρούν αυτά τα παιχνίδια αθώα. Ίσως να πιστεύουν πως πρόκειται για μία φάση που θα περάσει. Πράγματι, μπορεί να είναι μία φάση. Όσο διαρκέσει όμως, μπορεί να είναι καταστροφική για ένα παιδί, δημιουργώντας του μία εσφαλμένη εντύπωση για το τι είναι η παιδική του ηλικία. Το να μεγαλώνεις πιο γρήγορα από ό,τι πρέπει έχει μεγάλη διαφορά από το να είσαι πιο ώριμος από την ηλικία σου, σε πνευματικό, συναισθηματικό και ψυχολογικό επίπεδο.

Σύμφωνα με το BBC, η μεγάλη αυτή τάση με τη χρήση προϊόντων περιποίησης του δέρματος από τόσο μικρά παιδιά θα μπορούσε να τους προκαλέσει μη αναστρέψιμα δερματικά προβλήματα, προειδοποίησε η Βρετανική Ένωση Δερματολόγων.

Το BBC News έχει, επίσης, λάβει μηνύματα από αρκετούς γονείς που ανησυχούν όταν βλέπουν το μικρό παιδί τους να ασχολείται με την περιποίηση του δέρματος, με τρόπο που δεν αρμόζει στην ηλικία του σε συνδυασμό με την επιρροή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των φίλων.

Στην προκειμένη περίπτωση λοιπόν, οι ενήλικες καλούνται να μην επικροτούν τέτοιες κινήσεις και μάλιστα οι γονείς και κηδεμόνες των παιδιών αυτών πρέπει να ελέγχουν τι ακριβώς αναρτούν στο TikTok και, πριν από αυτό, να εξηγούν στα παιδιά τι ακριβώς είναι αυτό που κάνει π.χ. μία influencer online και γιατί το κάνει.

Αν τα παιδιά μπουν βαθιά μέσα σε αυτό το παιχνίδι κι αρχίσουν να ανησυχούν για ρυτίδες από τα δέκα έτη, τότε το μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα δεν θα είναι καθόλου ευχάριστο.

Σχετικά άρθρα