Zευγάρι υπέγραψε να καταψυχθεί μετά θάνατον με την ελπίδα να επανέλθει μαζί στη ζωή – Θέλουν να συνεχίσουν την ιστορία αγάπης τους – «Αν ένας από τους δύο δεν ξεπαγώσει σωστά, θα τραβήξουν την πρίζα στον άλλο»

Πρόκειται για τον Allan και την Barbara Pease, από το Queensland, που αποφάσισαν να καταψυχθούν κρυογονικά μαζί, σε μια νεόκτιστη εγκατάσταση στην πόλη Holbrook της Νέας Νότιας Ουαλίας, η οποία λειτουργεί από τη Southern Cryonics και είναι η πρώτη εγκατάσταση του είδους της στο νότιο ημισφαίριο.

Το ζευγάρι, που είναι ειδικοί στη γλώσσα του σώματος, την επικοινωνία και τις σχέσεις και είναι παντρεμένο εδώ και 35 χρόνια, δήλωσε ότι θέλει η ιστορία της αγάπης του να συνεχιστεί και μετά θάνατον.

«Κανείς από τους δύο δεν θέλει να το κάνει μόνος του»

Μιλώντας στην εκπομπή 60 Minutes Australia, ο Allan δήλωσε:

«Έχουν την τεχνολογία για να μας βάλουν μέσα, αλλά δεν έχουν βρει ακόμα πώς να μας βγάλουν έξω, και πάντα υπάρχει κίνδυνος. Αλλά η εναλλακτική λύση είναι η αιώνια μαυρίλα».

«Όταν επιστρέψουμε, όποτε βρουν τρόπο να μας ξεπαγώσουν, αν ένας από εμάς δεν ξεπαγώσει σωστά, θα τραβήξουν την πρίζα στον άλλο. Κανείς από τους δύο δεν θέλει να το κάνει μόνος του, δεν θέλω να επιστρέψω χωρίς αυτήν».

Η Barbara πρόσθεσε:

«Ούτε εγώ θέλω να επιστρέψω χωρίς αυτόν. Δεν σκεφτόμαστε τον θάνατο, απλά ζούμε τη στιγμή και απολαμβάνουμε κάθε δευτερόλεπτο».

Η ελπίδα για επαναφορά στη ζωή μέσω της κρυογονικής

Η κρυογονική είναι ένας πειραματικός τομέας της έρευνας στον οποίο τα σώματα των κλινικά νεκρών καταψύχονται στους -196C, ώστε να μπορούν ενδεχομένως να αναζωογονηθούν, αν το επιτρέψουν οι μελλοντικές ιατρικές εξελίξεις.

Όταν έρθει η ώρα για το ζευγάρι, τα σώματά τους θα μεταφερθούν από το σπίτι τους στο Κουίνσλαντ στις εγκαταστάσεις κρυογονικής στο Χόλμπρουκ, όπου τα σώματά τους θα καταψυχθούν σε θερμοκρασίες υπό το μηδέν.

Θα τοποθετηθούν σε ψυχικές δεξαμενές όπου θα παραμείνουν μέχρι η επιστήμη να εξελιχθεί αρκετά ώστε να τους βγάλει και να τους επαναφέρει στη ζωή, κάτι που θα μπορούσε να διαρκέσει έως και 100 χρόνια.

Το ζευγάρι παραδέχτηκε ότι δεν ανησυχεί για το αν ο κόσμος θα είναι πολύ διαφορετικός αν τους επαναφέρουν στο μέλλον.

Η Barbara δήλωσε:

«Νομίζω ότι ο κόσμος θα είναι σίγουρα ένα διαφορετικό μέρος, αλλά είμαι ενθουσιασμένη με αυτό. Το να γυρίσουμε πίσω και να έχουμε τα μωρά και τα εγγόνια μας εδώ θα ήταν καταπληκτικό, αλλά ακόμη και αν επιλέξουν να μην (καταψυχθούν κρυογενετικά), θα εξακολουθούν να υπάρχουν απόγονοί μας τριγύρω».

Οι άνθρωποι του κλάδου παραδέχονται ότι δεν υπάρχει καμία εγγύηση για μελλοντική αναβίωση και η ίδια η διαδικασία αντιμετωπίζει εδώ και καιρό σκεπτικισμό από τους ειδικούς της ιατρικής. Αλλά οι θιασώτες της κρυογονικής είναι πρόθυμοι να πάρουν το ρίσκο για μια ευκαιρία για ζωή μετά θάνατον.

Ο Allan εξήγησε: «Η κρυογονική είναι σαν, αν ήσασταν σε ένα αεροπλάνο που πετούσε πάνω από τις Άλπεις και ερχόταν ο κυβερνήτης και έλεγε: “Οι κινητήρες έχουν χαλάσει και πρόκειται να συντριβούμε στα επόμενα 15 λεπτά, ωστόσο έχουμε στο αεροπλάνο πειραματικά αλεξίπτωτα, τα οποία δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ποτέ, αλλά πιστεύουμε ότι θα λειτουργήσουν”, θα παίρνατε το αλεξίπτωτο;. Λοιπόν, αυτό είναι η κρυοαναστολή, είναι ένα αλεξίπτωτο».

200.000 δολάρια για τους ανθρώπους που θέλουν να αποθηκεύσουν ολόκληρο το σώμα τους

Μέχρι στιγμής 50 Αυστραλοί από όλα τα κοινωνικά στρώματα έχουν πληρώσει 150.000 δολάρια για να εξασφαλίσουν μια θέση στο Southern Cryonics.

Ο διευθυντής της Southern Cryonics, Peter Tsolakides, δήλωσε ότι κοστίζει 50.000 δολάρια για τη διαδικασία που χορηγείται αμέσως μετά το θάνατο, η οποία περιλαμβάνει μια χημική έγχυση και προσωπικό που περιμένει να αναλάβει δράση τη στιγμή της λήξης.

Είπε ότι τα υπόλοιπα χρήματα καλύπτουν την αμοιβή της εταιρείας και ότι αν περισσεύουν θα επιστραφούν στην περιουσία του θανόντος.

Ένας άλλος διάσημος χώρος κατάψυξης στην Αμερική είναι το Ίδρυμα Alcor Life Extension Foundation στην Αριζόνα.

Εξωτερικά, μοιάζει με οποιαδήποτε άλλη αποθήκη. Αλλά στο εσωτερικό της περιέχει τα κατεψυγμένα πτώματα εκατοντάδων ασθενών.

Είναι στην πιο ακριβή πλευρά, κοστίζει 200.000 δολάρια για τους ανθρώπους που θέλουν να αποθηκεύσουν ολόκληρο το σώμα τους σε έναν καταψύκτη υψηλής τεχνολογίας, αλλά υπάρχει η δυνατότητα να βάλουν μόνο τον εγκέφαλο στον πάγο με μειωμένη τιμή 80.000 δολάρια.

Ο αριθμός των ασθενών στο κέντρο του Μίσιγκαν έχει αυξηθεί δραματικά από περίπου 600 το 2006 σε σχεδόν 1.975 το 2023.

Η μακροβιότερη ασθενής

Η μακροβιότερη ασθενής, η Rhea Ettinger, βρίσκεται εκεί από το 1977.

Ο γιος της, Robert Ettinger, βετεράνος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και ιδρυτής του Ινστιτούτου Κρυονικής, βρίσκεται επίσης στην αρκτική μεταιχμιακή κατάσταση, μαζί με την πρώτη και τη δεύτερη σύζυγό του.

Η ιδέα μιας ζωής που μπορεί να αναβιώσει μετά από κατάψυξη για μεγάλο χρονικό διάστημα έχει σε μεγάλο βαθμό παραπεμφθεί σε επιστημονική φαντασία στους επιστημονικούς κύκλους.

Τι λένε οι ειδικοί για την ενδεχόμενη επαναφορά στη ζωή

Ο Dennis Kowalski, πρόεδρος του Ινστιτούτου Κρυογονικής στις ΗΠΑ, δήλωσε στο περιοδικό Discover ότι υπάρχουν τρεις προκλήσεις που πρέπει να ξεπεράσουν οι μελλοντικές τεχνολογικές εξελίξεις.

Η επιδιόρθωση της ζημίας που προκλήθηκε από την κατάψυξη, η θεραπεία της όποιας ασθένειας σκότωσε το υποκείμενο και η αντιστροφή της διαδικασίας γήρανσης θα καταστούν απαραίτητα, ώστε το άτομο να έχει ένα υγιές σώμα για να απολαύσει τη δεύτερη ευκαιρία του στη ζωή.

Η Shannon Tessier, κρυοβιολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι η διαδικασία κατάψυξης από μόνη της αποτελεί μόνιμη θανατική καταδίκη.

«Δεν υπάρχει απολύτως κανένας σημερινός τρόπος, κανένας αποδεδειγμένος επιστημονικός τρόπος, για να καταψύξουμε πραγματικά έναν ολόκληρο άνθρωπο σε αυτή τη θερμοκρασία χωρίς να καταστρέψουμε εντελώς – και εννοώ να εξαφανίσουμε – τους ιστούς», δήλωσε η κ. Tessier.

Δείτε εδώ το βίντεο με το ζευγάρι που μίλησε στο 60 Minutes Australia:

Σχετικά άρθρα