Γάζα: 18 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, καθώς προσπαθούσαν απεγνωσμένα να μαζέψουν τρόφιμα που έπεφταν από αέρος με αλεξίπτωτα στη θάλασσα

Το κυβερνητικό γραφείο μέσων ενημέρωσης της Χαμάς στη Γάζα αναφέρει ότι 18 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν ενώ προσπαθούσαν να συλλέξουν απεγνωσμένα αναγκαία βοήθεια που έπεσε από αέρος πάνω από τη βόρεια Γάζα.

Δώδεκα άνθρωποι πνίγηκαν όταν μπήκαν στη θάλασσα για να πάρουν πακέτα με τρόφιμα, οι άλλοι έξι ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου, όταν άλλα πακέτα βοήθειας προσγειώθηκαν στο έδαφος, αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Ζητείται «άμεσος τερματισμός» των ρίψεων από αέρος, χαρακτηρίζοντάς τες «προσβλητικές, λανθασμένες, ακατάλληλες και άχρηστες».

Βίντεο, το οποίο περιήλθε στην κατοχή του Reuters, εμφανίζει Παλαιστίνιους να σπεύδουν στην ακτή μετά τη ρίψη βοήθειας σε παραλία κοντά στη βόρεια πόλη Μπέιτ Λάχια, τη Δευτέρα.

Δείχνει ανθρώπους να τρέχουν καθώς δεκάδες πακέτα βοήθειας που είναι προσαρτημένα σε αλεξίπτωτα επιπλέουν κοντά στην ακτή.

Το βίντεο:

Το Ισραήλ – το οποίο δέχεται πιέσεις να επιτρέψει την είσοδο περισσότερης βοήθειας στη Γάζα μέσω της ξηράς – λέει ότι διευκόλυνε τις ρίψεις από αέρος 159 δεμάτων βοήθειας ενός τόνου, πάνω από τη βόρεια Γάζα, τη Δευτέρα.

Οι ΗΠΑ λένε ότι δύο αεροσκάφη C-17 έριξαν 46.000 γεύματα έτοιμα προς κατανάλωσ (MREs), ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο λέει ότι ένα από τα αεροσκάφη του A400M έριξε 10 τόνους νερό, ρύζι, μαγειρικό λάδι, αλεύρι, κονσέρβες και βρεφικά γάλατα.

Ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν προειδοποιήσει ότι οι ρίψεις από αέρος δεν μπορούν να καλύψουν την αυξανόμενη ανάγκη για τρόφιμα και η στρατηγική έχει προκαλέσει σημαντικές συζητήσεις.

Σχετικά άρθρα