Πότε γίνεται αιμοληψία από το δάχτυλο και ποια είναι η διαδικασία;

Μπορείτε να μου πείτε πού μπορώ να κάνω εξετάσεις αίματος δίνοντας αίμα από το δάχτυλο;

Στο ερώτημά σας απαντά ο Δρ. Σωτήριος Σαχανάς, Αιματολόγος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Εν γένει, η προσέγγιση ενός ασθενούς για φλεβοκέντηση περιλαμβάνει αρχικά την τοποθέτησή του στη σωστή θέση, την εφαρμογή περίδεσης με ειδικό ιμάντα και την αναζήτηση της πλέον κατάλληλης φλέβας για φλεβοκέντηση.

Πώς γίνεται η αιμοληψία;

Για την λήψη του αίματος μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε «πεταλούδα» ή βελόνα συνήθως μεγέθους 21 G. Η λήψη του αίματος ιδανικά πρέπει να διαρκέσει κατά το δυνατό λιγότερο χρόνο ώστε να μην επηρεαστούν οι τιμές ορισμένων παραμέτρων(πχ αιμοπεταλίων) και για να μην προκληθεί θρόμβος.

Από το αίμα που λαμβάνουμε θα πρέπει από το άκρο της «πεταλούδας» ή της βελόνας να απορρίπτεται η πρώτη σταγόνα και στην συνέχεια να τοποθετούμε από μία σταγόνα σε αντικειμενοφόρες πλάκες, παρασκευάζοντας επιστρώσεις.

Κατόπιν, τοποθετείται το αίμα σε ειδικά φιαλίδια σε ποσότητα ανάλογη με την ένδειξη του φιαλιδίου, γίνεται ανάδευση και ακολούθως μέτρηση των παραμέτρων της γενικής αίματος από το ειδικό μηχάνημα αναλυτή.

Πώς γίνεται αιμοληψία από το δάχτυλο;

Από την ράγα του δακτύλου θα ήταν δυνατό:

  • είτε να γίνει άμεση επίστρωση του αίματος σε αντικειμενοφόρο πλάκα και να πραγματοποιηθεί μετά από κατάλληλη επεξεργασία αξιολόγηση ποιοτικών, κυρίως, αλλά και ποσοτικών χαρακτηριστικών του αίματος από ιατρό με ικανή εμπειρία(πρωτίστως αιματολόγο αλλά και από έμπειρο βιοπαθολόγο)
  • είτε να υπολογιστεί μικροαιματοκρίτης με χρήση ειδικών τριχοειδών και περαιτέρω ανάλυση σε ειδικό εργαστήριο εξοπλισμένο με μικροφυγόκεντρο.

Σχεδόν όλα τα σύγχρονα εργαστήρια δύνανται να πραματοποιήσουν τα παραπάνω.

Σαχανάς Σωτήριος

Αιματολόγος

Δρ. Παν. Αθηνών

Επιμελήτης Αιματολογικής Κλινικής Ιατρικού Ψυχικού

Ιατρείο: Λ.Πεντέλης 7 & Παπάγου 3, Χαλάνδρι

ΤΗΛ: 6974390445-2106850202

email:[email protected]

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Έχω χαμηλό αιματοκρίτη και ζαλίζομαι… Τι μπορώ να κάνω;

Μεσογειακή αναιμία: Πόσο αξιόπιστη είναι η ένδειξη της αιμοσφαιρίνης;

Ταχύτητα Καθίζησης Ερυθρών: Ποια εξέταση είναι και τι ακριβώς δείχνει

Σχετικά άρθρα