Οι ΗΠΑ «κυνηγούν» τον Τζούλιαν Ασάνζ: Γιατί θέλουν να τον δικάσουν;

Να δικάσουν τον ιδρυτή του WikiLeaks , Τζούλιαν Ασάνζ, θέλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, κατόπιν της συλλήψεώς του χτες Πέμπτη (11/4).

Κρίθηκε ένοχος από βρετανικό δικαστήριο για την παραβίαση των όρων της απελευθέρωσής του πριν σχεδόν επτά χρόνια. Ο ίδιος σκοπεύει να «αμφισβητήσει και να αγωνιστεί» εναντίον της έκδοσής του στις ΗΠΑ. Οι αμερικανικές Αρχές θέλουν να τον δικάσουν καθώς τον θεωρούν απειλή για την εθνική ασφάλεια της χώρας.

«Η Βρετανία πρέπει να αντισταθεί»

Ο Ασάνζ κατέφυγε το 2012 στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο για να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία. Εκεί κατηγορούνταν για βιασμό, μια υπόθεση η οποία έκτοτε έχει μπει στο αρχείο.

Αστυνομικοί ντυμένοι με πολιτικά τον απομάκρυναν με τη βία από το κτίριο της πρεσβείας και τον μετέφεραν μέχρι ένα φορτηγάκι της αστυνομίας.

Ο Ασάνζ σε βίντεο που τράβηξε το πρακτορείο Ruptly TV εμφανίζεται γερασμένος και εξασθενισμένος, με λευκά μαλλιά και μακριά γένια. Πριν τον βάλουν μέσα στο φορτηγάκι φώναξε: «Η Βρετανία πρέπει να αντισταθεί».

Οι ΗΠΑ ήθελαν τη σύλληψη του

Ο 47χρονος Αυστραλός συνελήφθη βάσει ενός αμερικανικού αιτήματος για την έκδοσή του. Στις ΗΠΑ κατηγορείται για «κυβερνοπειρατία», το οποίο θα εξεταστεί στις 2 Μαΐου. Το αδίκημα αυτό τιμωρείται με έως και έναν χρόνο φυλάκιση.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Τζούλιαν Ασάνζ: Ο Αυστραλός ακτιβιστής και ιδρυτής του WikiLeaks με το… γονίδιο του επαναστάτη και θερμή οπαδό την Πάμελα (ΒΙΝΤΕΟ)

Συνελήφθη ο ιδρυτής των WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ

Απέσυρε τις κατηγορίες κατά του Ασάνζ των WikiLeaks η Σουηδία

Σχετικά άρθρα