Είμαι 50 ετών και νιώθω ότι διαρκώς πονάει το σώμα μου. Τι μπορώ να κάνω για να βρω ξανά τη φόρμα μου;

Καλησπέρα σας, είμαι 50 ετών και νιώθω ότι διαρκώς πονάει το σώμα μου. Θέλω να ξεκινήσω πιο συστηματική άσκηση γιατί μέχρι στιγμής μόνο περπατάω. Θα μπορούσατε να μου προτείνετε ορισμένους τρόπους για να βρίσκομαι σε φόρμα; πχ κολύμπι τώρα που είναι καλοκαίρι είναι καλό;

Γράφει ο Αντώνης Παπασωτηρίου, Ορθοπεδικός – Χειρουργός

Διαβάζω πολύ προσεκτικά το μήνυμα σας. Είσαστε 50 ετών και νιώθετε πόνους στο σώμα σας. Η απόφαση σας να ξεκινήσετε γυμναστική δεν φαίνεται να είναι λάθος.

Σε αυτό το σημείο όμως θα ήταν συνετό να αναζητήσουμε τους λόγους της αδυναμίας σας και του πόνου και στη συνέχεια θα ασχοληθούμε με την γυμναστική. Έτσι λοιπόν το πρώτο σας βήμα είναι η αναγνώριση της αιτίας. Θα ήταν εύκολο να αποδώσουμε τον πόνο που αισθάνεστε στην έλλειψη γυμναστικής. Είναι αναγκαίο λοιπόν να έχουμε έναν αδρό αρχικά κλινικό·εργαστηριακό έλεγχο.

Αυτός θα περιλαμβάνει την γενική αίματος (π.χ αιματοκρίτης) και βιοχημικό έλεγχο (π.χ ιόντα ασβεστίου, ιόντα μαγνησίου, βιταμίνη D αλλά και έλεγχο νεφρών, ήπατος, σακχάρου και άλλες εξετάσεις). Ακόμα ένας πλήρες καρδιολογικός έλεγχος θα ήταν μια σοφή επιλογή. Όπως γινεται αντιληπτό διερευνούμε στην πρώτη φάση την αιτία του πόνου αλλα και τον βαθμό όπου το σώμα σας θα ανταποκριθείτε σε μια συστηματική γυμναστική η οποία αρχικά συμβουλή θα ήταν να ξεκινήσει με κάποιον εξειδικευμένο προσωπικό γυμναστή.

Σίγουρα το κολύμπι είναι μια καλή λύση. Όσο αφορά τον υπόλοιπο έλεγχο θα ήταν συνετή πράξη να προσεγγίσετε αρχικά και έναν παθολόγο ή γενικό ιατρό αλλά και όπως είπαμε εναν καρδιολόγο.

Σας εύχομαι καλή επάνοδο με ασφάλεια.

Αντώνης Παπασωτηρίου

Χειρουργός Ορθοπαιδικός

www.papasotiriou-ortho.gr

τηλ. 6936817623

 

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Έχω κότσι στο πόδι και υποφέρω από τον πόνο. Πιστεύετε πως το χειρουργείο είναι μονόδρομος;

Κάθε μέρα ξυπνάω με τρομερό πόνο στον αυχένα. Σε κάθε κίνηση ακούγεται κρακ. Τι μπορεί να είναι;

Article Image cover fromhttp://www.depositphotos.com/

 

Σχετικά άρθρα