Νίκος Καζαντζάκης

Ότι επιθυμείς να το φωνάζεις δυνατά. Δεν ταιριάζει η μετριότητα με την λαχτάρα. 

Νίκος Καζαντζάκης

Ο Νίκος Καζαντζάκης είναι ένας από τους πιο γνωστούς Έλληνες λογοτέχνες και όχι μόνο. Οι ιδιότητες του είναι πολλαπλές αφού υπήρξε μυθιστοριογράφος, ποιητής, θεατρικός συγγραφέας, δημοσιογράφος, φιλόσοφος αλλά και πολιτικός. Αποτελεί τον πιο μεταφρασμένο σύγχρονο Έλληνα συγγραφέα, ενώ το βιβλίο που καθιέρωσε την υστεροφημία του είναι το μυθιστόρημα «Ο βίος και η πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά».

Γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης στις 18 Φεβρουαρίου του 1883 από πατέρα έμπορο γεωργικών προϊόντων, για την μητέρα του δεν υπάρχουν πληροφορίες. Φοίτησε σε γυμνάσιο της Νάξου και στην συνέχεια το 1920 μετακόμισε στην Αθήνα για να σπουδάσει νομικά. Το 1906 δημοσιεύθηκε το πρώτο του δοκίμιο “Η αρρώστια του αιώνος” και το πρώτο του μυθιστόρημα “Οφις και κρίνο”.

Το 1907 ξεκίνησε την δημοσιογραφική του καριέρα και άρχισε να ασχολείται με τον τεκτονισμό. Για να ζήσει δούλευε ως μεταφραστής και συμμετείχε σε κινήματα πίεσης για να καθιερωθεί η δημοτική ως κοινή γλώσσα.

Ανέπτυξε φιλικές σχέσεις με πολλούς ανθρώπους της Ελληνικής λογοτεχνίας όπως ο Άγγελος Σικελιανός με τον οποίο ταξίδεψαν μαζί στο Άγιον Όρος. Οι δυο τους ονειρεύονταν να δημιουργήσουν μία νέα θρησκεία. Διάβαζε Δάντη, ενώ θεωρούσε μέντορές του τον Όμηρο και τον Μπερξόν.

Το 1919 μετά από ένα διάλειμμα στην συγγραφική του καριέρα ο Ελευθέριος Βενιζέλος τον διόρισε Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Περιθάλψεως με βασικά καθήκοντα τον επαναπατρισμό των Ελλήνων του Καυκάσου. Όταν το κόμμα του Βενιζέλου χάνει τις εκλογές παύουν τα καθήκοντά του στο υπουργείο.

Έτσι ξεκίνησε να ταξιδεύει σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο. Από τις εμπειρίες που αποκόμισε έγινε θαυμαστής του Λένιν, διάβασε του Φρόυντ και ήρθε σε επαφή με τον Βουδισμό. Μάλιστα, πραγματοποίησε και πολλά δημοσιογραφικά ταξίδια σε Σοβιετική Ένωση, Παλαιστίνη, Κύπρο και Ισπανία την εποχή του Εμφυλίου όπου του έδωσε συνέντευξη ο δικτάτορας της Πρίμο Ντε Ριβέρα.

Συνέγραψε εννέα μυθιστορήματα, δύο ποιήματα και δώδεκα θεατρικά έργα. Έκανε τέσσερις μεταφράσεις, έγραψε πέντε ταξιδιωτικά δοκίμια και τέσσερα σενάρια για ταινίες.

Σχετικά άρθρα