Αρχική / Υγεία / Καρδιολογία / Αιφνίδιος καρδιακός θάνατος – Νέο τεστ μπορεί να τον προβλέψει
Αιφνίδιος καρδιακός θάνατος - Νέο τεστ μπορεί να τον προβλέψει   thumbnail

Αιφνίδιος καρδιακός θάνατος – Νέο τεστ μπορεί να τον προβλέψει


Ένα νέο τεστ μπορεί πλέον να προβλέψει τον αιφνίδιο καρδιακό θάνατο σε ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση.
Η νέα μέθοδος, που παρουσιάστηκε στο ICNC 12, από τον καρδιολόγο Dr Akiyoshi Hashimoto του Πανεπιστημίου Sapporo της Ιαπωνίας, χρησιμοποιεί ένα συνδυασμό πυρηνικής ιατρικής, C-αντιδρώσα πρωτεΐνης και ηλεκτροκαρδιογράφημα (ECG).


Το ICNC διοργανώνεται από το Nuclear Cardiology and Cardiac CT τμήμα του European Association of Cardiovascular Imaging (EACVI), την American Society of Nuclear Cardiology (ASNC), και την European Association of Nuclear Medicine (EANM).


Σύμφωνα με τον Dr Hashimoto "οι ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο αιφνίδιου καρδιακού θανάτου, επειδή συχνά έχουν λανθάνουσα ισχαιμική καρδιακή νόσο που μειώνει τη ροή του αίματος προς την καρδιά. Λανθάνουσα σημαίνει ότι δεν έχουν καμία κλινική εικόνα ή συμπτώματα, γεγονός που καθιστά πολύ δύσκολο να προβλέψει κανείς στο μέλλον την καρδιακή προσβολή". Μάλιστα, όπως τονίζει "Η ισχαιμική καρδιακή νόσος πρέπει να διαγνωσθεί σε πρώιμο στάδιο, έτσι ώστε να μπορεί να δοθεί προληπτικά θεραπεία".


Στην παρούσα μελέτη διερευνήθηκε η ικανότητα 3 μεθόδων, μόνες τους ή σε συνδυασμό, για να προβλέψουν τον κίνδυνο αιφνίδιου καρδιακού θανάτου σε ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση.


Στην μελέτη συμμετείχαν 677 ασθενείς και κατά τη διάρκεια της 3ετούς παρακολούθησης, καταγράφηκαν 20 αιφνίδιοι καρδιακοί θάνατοι. Οι ασθενείς που υπέστησαν αιφνίδιο καρδιακό θάνατο ήταν πιθανότερο να εμφανίζουν λανθασμένο σπινθηρογράφημα BMIPP, λανθασμένο κύμα Q και υψηλότερο επίπεδο της πρωτεΐνης C-αντιδρώσα σε σύγκριση με τους ασθενείς που δεν εμφάνισαν αιφνίδιο καρδιακό θάνατο. Δεν υπήρχαν διαφορές μεταξύ των 2 ομάδων σε άλλες κλινικές ή εργαστηριακές παραμέτρους.


Σύμφωνα με τον Dr Hashimoto "Ο πιο ισχυρός τρόπος για να προβλέψουμε τον αιφνίδιο καρδιακό θάνατο ήταν να συνδυαστούν τα δεδομένα. Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση οι οποίοι είχαν 2 ή 3 ανώμαλα μέτρα είχαν κατά 145 φορές αυξημένο κίνδυνο", προσθέτοντας πως "Ένα παθολογικό κύμα Q δηλώνει την παρουσία προηγούμενου εμφράγματος του μυοκαρδίου ή σοβαρή βλάβη του μυοκαρδίου, το οποίο είναι υπεύθυνο για την καρδιακή ανεπάρκεια ή/και για τις δυνητικά θανατηφόρες αρρυθμίες".
Όπως καταλήγει ο Dr Hashimoto "για πρώτη φορά υπάρχει τρόπος για να προβλέψουμε τον αιφνίδιο καρδιακό θάνατο σε ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση".


virus.com.gr


Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X