Αρχική / Υγεία / Παθολογία / Ουσίες κατά της τριχόπτωσης μειώνουν τη λίμπιντο και τις επιδόσεις στο σεξ
Ουσίες κατά της τριχόπτωσης μειώνουν τη λίμπιντο και τις επιδόσεις στο σεξ thumbnail

Ουσίες κατά της τριχόπτωσης μειώνουν τη λίμπιντο και τις επιδόσεις στο σεξ


Στο συμπέρασμα ότι οι ουσίες για την καταπολέμηση της τριχόπτωσης μάλλον σκοτώνουν το σεξ, οδηγήθηκαν ερευνητές του αμερικανικού πανεπιστημίου Northwestern Feinberg School of Medicine στο Σικάγο.
Η μελέτη τους δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Dermatology κι αποτελεί μετα-ανάλυση, δηλαδή εξέταση 34 συνολικά κλινικών ερευνών που έχουν γίνει γι’ αυτό το θέμα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι περισσότερες από αυτές καταλήγουν σε ασαφή συμπεράσματα ως προς την ασφάλεια της φιναστερίδης (μία από τις βασικές φαρμακευτικές ουσίες που χορηγούνται από το στόμα για ν’ αναστείλουν την αντρική τριχόπτωση) και τις πιθανότητες να προκαλεί εμφάνιση στυτικής δυσλειτουργίας και μειωμένη libido.


Ειδικότερα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μόλις το 31% από τους 5.704 άντρες που υποβλήθηκαν σε θεραπεία κατά της αλωπεκίας με φιναστερίδη, πληρούσαν τα κριτήρια για να λάβουν την αγωγή. Για παράδειγμα, ορισμένοι άντρες που παίρνουν φιναστερίδη έχουν σακχαρώδη διαβήτη, υψηλή πίεση ή λαμβάνουν διουρητικά ή αντικαταθλιπτικά που επίσης αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης στυτικής δυσλειτουργίας. Ακόμα, από ότι φάνηκε, το 33% των αντρών έλαβαν το φάρμακο για παραπάνω από ένα χρόνο που ήταν το μέγιστο ασφαλές διάστημα που είχε καθοριστεί στις κλινικές μελέτες.


Οι τελευταίες δεν έχουν δώσει μέχρι σήμερα ξεκάθαρες απαντήσεις στο πόσο ασφαλής είναι η φιναστερίδη, τι πιθανότητες έχει κάποιος άντρας να εμφανίσει στυτική δυσλειτουργία, σε πόσο διάστημα θα αποκατασταθεί το πρόβλημα κ.λπ.


Υπάρχουν ασφαλείς εναλλακτικές λύσεις; Πότε ενδείκνυται;


«Η φιναστερίδη, λόγω της αντιανδρογόνου δράσης της, είναι αποτελεσματική στη μείωση της τριχόπτωσης σε νεαρούς άντρες που βρίσκονται ακόμη σε πρώιμα στάδια τριχόπτωσης (Ι-ΙΙΙ στην κλίμακα Norwood). Είναι μάλιστα ιδιαίτερα αποτελεσματική όταν υπάρχει αραίωση στην κορυφή του κεφαλιού. Αντίθετα, η δράση της είναι περιορισμένη σε περιπτώσεις εκτεταμένης απώλειας τριχών ή φαλάκρας» λέει ο Δρ Αναστάσιος Βεκρής, πλαστικός χειρουργός με εξειδίκευση σε θέματα τριχωτού.


Αναφέρει παράλληλα ότι τα περισσότερα διεθνή θεραπευτικά πρωτόκολλα συμφωνούν ότι η χρήση της φιναστερίδης είναι ασφαλής και προτείνεται σε ασθενείς άντρες ηλικίας 20-40 ετών, σπάνια έως 50 ετών.


«Θεωρείται ότι σε μεγαλύτερες ηλικίες η αποτελεσματικότητα της φιναστερίδης μειώνεται επειδή ελαττώνονται τα ανδρογόνα στο αίμα, αλλά και γιατί η αντιανδρογόνος δράση της μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της τιμής του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA) και με αυτό τον τρόπο να υποεκτιμηθεί ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του προστάτη» εξηγεί συγκεκριμένα ο Δρ Βεκρής.


Οι ειδικοί θεωρούν πάντως ότι στη συνιστώμενη ηλικιακή ομάδα 20-40 ετών και στη συνιστώμενη δοσολογία (1mg/μέρα), η φιναστερίδη είναι ένα ασφαλές φάρμακο και η πιθανότητα εμφάνισης σεξουαλικών δυσλειτουργιών είναι μικρή.


«Κάποιος με καρδιολογικά προβλήματα ή κάποιος που λαμβάνει αντικαταθλιπτικά σαφώς πρέπει να συμβουλευτεί τον γιατρό του προτού πάρει φιναστερίδη. Η σωστή χρήση της ουσίας και η παρακολούθηση από εξειδικευμένο δερματολόγο ή πλαστικό χειρουργό με εμπειρία στην αντιμετώπιση της τριχόπτωσης είναι απαραίτητα, ώστε να μειώνονται στο ελάχιστο οι δυνητικές παρενέργειες του φαρμάκου, να εντοπίζονται γρήγορα και να αποκαθίστανται πλήρως και έγκαιρα» τονίζει ο ειδικός.


Εκεί που η χρήση της φιναστερίδης αντενδείκνυται, όπως συμβαίνει στις γυναίκες, σε άντρες που δεν ανήκουν στο ηλικιακό group 20-40 κ.λπ. υπάρχουν άλλες εναλλακτικές.


«Προτείνουμε την εφαρμογή λοσιόν μινοξιδίλης που δεν προκαλεί παρενέργειες, καθώς και τη θεραπεία PRP (μεσοθεραπεία με αιμοπετάλια)» σημειώνει χαρακτηριστικά ο Δρ Αναστάσιος Βεκρής.


virus.com.gr


 


Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X