Αρχική / Υγεία / Παθολογία / Ποιες είναι οι αναγκαίες προληπτικές εξετάσεις για πρώην καπνιστές;
Ποιες είναι οι αναγκαίες προληπτικές εξετάσεις για πρώην καπνιστές; thumbnail

Θανάσης, 34 ετών

Ποιες είναι οι αναγκαίες προληπτικές εξετάσεις για πρώην καπνιστές;

ΕΡΩΤΗΜΑ
Καλημέρα σας. Πρώτα από όλα συγχαρητήρια για την ιστοσελίδα σας και για το έργο σας. Είμαι 34 ετών πρώην καπνιστής. Το έκοψα πριν 4 χρόνια περίπου. Το είχα ξεκινήσει αργά μετά τα 18. Κάπνιζα περίπου 10 τσιγάρα την ημέρα κατά μέσο όρο υπήρχαν και χρόνια που κάπνιζα 45 την ημέρα. Είχα κάνει 2 ανεπιτυχείς προσπάθειες για διακοπή – ενός χρόνου διάρκειας η κάθε μία. Τελικά με τη τρίτη τα κατάφερα Θα ήθελα να ρωτήσω τα εξής. 1. Μετά από πόσο διάστημα καθαρίζουν τελείως οι πνεύμονες; 2. Μία φορά το χρόνο κάνω ένα γενικό check- up αιματολογικό. Προσέχω τη διατροφή μου και αθλούμαι καθημερινά. Υπάρχει κάποια προληπτική εξέταση πχ ακτινογραφία που προτείνετε σε πρώην καπνιστές; Αν ναι κάθε πότε; Σας Ευχαριστώ Κώστας


Στο ερώτημα απάντησε ο Αναστάσιος Σπαντιδέας, Παθολόγος – Κλινικός ΦαρμακολόγοςΑΠΑΝΤΗΣΗ
Κάθε καπνιστής πρέπει να κάνει ακτινογραφία θώρακος τουλάχιστον με τη διακοπή του καπνίσματος και κάθε χρόνο για 3 χρόνια μετά. Τα πνευμόνια εφ’ όσον δεν έχουν δημιουργηθεί μόνιμες βλάβες θα επανέλθουν προοδευτικά σε υγιή κατάσταση μετά από 6-12 μήνες.


 


 


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X