Αρχική / Υγεία / Εγκυμοσύνη / Μπορώ να θηλάζω ενώ είμαι έγκυος;
Μπορώ να θηλάζω ενώ είμαι έγκυος; thumbnail

Ευτυχία, 35ετών

Μπορώ να θηλάζω ενώ είμαι έγκυος;

ΕΡΩΤΗΜΑ
Θα ήθελα να με πληροφορήσετε αν μπορεί μια εγκυμονούσα συγχρόνως να θηλάζει το μεγαλύτερο παιδάκι της; Κινδυνεύει η υγεία κάποιου εκ των τριών? Σας ευχαριστώ για την απάντηση σας και τη βοήθεια σας.


Στο ερώτημα απάντησε ο Γιώργος – Μάριος Μακρής, Γυναικολόγος- ΜαιευτήραςΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ο θηλασμός θεωρείται ότι δρα ως αντισύλληψη. Παρόλα αυτά υπάρχουν πολλά περιστατικά στα οποία προέκυψε εγκυμοσύνη. Σαφής επιστημονικά τεκμηριωμένη απάντηση στο ερώτημά σας δεν υπάρχει. Θεωρητικά οι ορμόνες του θηλασμού θα μπορούσαν να μην είναι και τόσο ευεργετικές για την κυηση.


 


 


Διαβάστε επίσης ένα προηγούμενο άρθρο του ΜΠΟΡΩ για το θηλασμό.


Σύνθεση και Διατροφική αξία  μητρικού γάλακτος-Λιπίδια μητρικού γάλακτος


Τα λιπίδια του μητρικού γάλακτος αποτελούν την κύρια πηγή ενέργειας για το νεογνό, παρέχοντας σε αυτό τις απαιτούμενες ποσότητες λιποδιαλυτών βιταμινών και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων (PUFA). Τα λιποσφαίρια του μητρικού γάλακτος είναι μικρότερα σε μέγεθος σε σχέση με τα λιποσφαίρια του αγελαδινού γάλακτος με αποτέλεσμα να πέπτονται πιο εύκολα. Το μητρικό γάλα περιέχει λιγότερα κορεσμένα λίπη απ΄ ότι το αγελαδινό. Επίσης σε αυτό δεν περιέχεται βουτυρικό και καπροϊκό οξύ, ενώ το καπρυλικό βρίσκεται σε ίχνη. Ακόμη το μητρικό γάλα υπερέχει σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα και είναι πλούσιο σε λινελαϊκό οξύ (7.2% του συνόλου των λιπαρών οξέων έναντι 1.4% στο αγελαδινό).


Το γάλα αποτελεί τη βάση της διατροφής του ανθρώπου στη βρεφική τουλάχιστον περίοδο της ζωής του, ενώ το μητρικό γάλα θεωρείται ως η καλύτερη πηγή θρεπτικών ουσιών για το νεογνό.


Τα οφέλη από τον θηλασμό είναι πολλά και υπάρχουν μόνο λίγες αντενδείξεις που οφείλονται κυρίως στην λήψη φαρμάκων από την μητέρα ή κάποιας παθολογικής κατάστασης είτε από την πλευρά του νεογνού είτε από αυτήν της μητέρας. Μία από τις σπουδαιότερες ιδιότητες του μητρικού γάλακτος είναι η ανοσολογική προστασία που παρέχει στο βρέφος, εφόσον είναι πλούσιο σε αντισώματα.


Το γάλα των πρώτων ημερών (πρωτόγαλα ή πύαρ) έχει διαφορετική σύσταση από το μετέπειτα, προσαρμοσμένο στις ειδικές ανάγκες του νεογνού κατά τις πρώτες μέρες της ζωής του. Την τρίτη εβδομάδα ζωής του βρέφους το γάλα παίρνει την τελική του σύσταση και ονομάζεται πλέον ώριμο μητρικό γάλα. Το μητρικό γάλα παρουσιάζει σημαντικές διαφορές, τόσο ποσοτικές, όσο και ποιοτικές, στη σύσταση σε σχέση με το αγελαδινό γάλα, ενώ παρατηρείται ότι το λίπος στο μητρικό γάλα αυξάνει με την πάροδο της γαλουχίας.


Η σύσταση και ο όγκος του μητρικού γάλακτος αλλάζει προοδευτικά όσο διαρκεί η γαλουχία και επηρεάζεται σημαντικά από τη θρεπτική κατάσταση της μητέρας και τις διατροφικές της συνήθειες, όσο και από την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων και θρεπτικών συστατικών. Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την σύνθεση του μητρικού γάλακτος είναι η ηλικία κυοφορίας, ο χρόνος γαλουχίας (διαφορετική σύνθεση σε πρόωρα και τελειόμηνα γεννημένα βρέφη), γενετικά χαρακτηριστικά, αλλά και οι διαφορετικές διατροφικές συνήθειες του κάθε πληθυσμού.


Διαφορές στη δίαιτα της μητέρας επιδρούν στον ολικό όγκο και τη συγκέντρωση του γάλατος που εκκρίνεται, όχι όμως και στην ποιοτική του σύσταση. Έτσι όταν μία μητέρα διατρέφεται φτωχά, ο όγκος του εκκρινόμενου γάλατος μειώνεται, αλλά τα ποσοστά των πρωτεϊνών, λιπών και υδατανθράκων θα επηρεαστούν σε μικρό ποσοστό.


Παρόλο που η σύσταση των τροποποιημένων γαλάτων προσεγγίζει εκείνη του μητρικού γάλακτος, το τελευταίο εξακολουθεί να θεωρείται ως η πιο ιδανική τροφή για το βρέφος, τουλάχιστον μέχρι τους πρώτους μήνες της ζωής του. Σύμφωνα με επιδημιολογικές μελέτες το μητρικό γάλα προστατεύει από τον καρκίνο του μαστού και επιπλέον τα παιδιά που θηλάζουν παρουσιάζουν πολύ μικρότερη τάση για παχυσαρκία. Σύμφωνα με τα παραπάνω λοιπόν ο θηλασμός είναι αναντικατάστατος.


 


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X