Αρχική / Υγεία / Παθολογία / Παρενέργειες από λήψη συμπληρωμάτων διατροφής και αγωγής για άσθμα – Τι να κάνω;
Παρενέργειες από λήψη συμπληρωμάτων διατροφής και αγωγής για άσθμα - Τι να κάνω; thumbnail

Έλσα, 41 ετών

Παρενέργειες από λήψη συμπληρωμάτων διατροφής και αγωγής για άσθμα – Τι να κάνω;

ΕΡΩΤΗΜΑ
Έχω διαγνωσθεί με συστηματικό ερυθυματώδη λύκο και αντιφωσφολιπιδικο σύνδρομο. Έχω βροχικό άσθμα και αλλεργική ρινίτιδα.
Παίρνω φάρμακα και εισπνεόμενα για το άσθμα και αντισταμινικά το τελευταίο καιρό. Έχω ακούσει ότι για τα αυτοάνοσα είναι πολύ καλά τα συμπληρώματα σεληνίου με βιταμίνη Εsuper selium. Ημερησιώς δόση 200mcg με 100iu βιταμίνη Ε και στο μήνα πάνω είδα σημαντική διαφορά.
Μετά τις 40 μέρες είχα δυνατούς πονοκεφάλους, ζαλάδες, μούδιασμα, ίδρωνα συνεχώς και ζεσταινόμουν καθώς και αίσθημα καύσου στο λαιμό.
Εχουν αναφερθεί παρενέργειές από την λήψη συμπληρωμάτων σεληνίου με την ταυτόχρονη λήψη αυτής της αγωγής. Από συμπληρώματα παίρνω Ω3 λιπαρά, ασβέστιο και σπαθόλαδο χωρίς κανένα πρόβλημα. Μπορεί κανείς διατροφολόγος ή γιατρος να μου απαντήσει πάνω σ αυτό; Σας ευχαριστώ


Στο ερώτημα απάντησε ο Νικόλας Τεντολούρης, ΠαθολόγοςΑΠΑΝΤΗΣΗ
Δεν είναι γνωστό αν υπάρχουν αλληλεπιδράσεις μεταξύ της αγωγής που λαμβάνετε και των συμπληρωμάτων διατροφής. Δεν είναι επίσης τεκμηριωμένη η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια του σεληνίου και της βιταμίνης Ε. Επομένως, εφόσον υπάρχουν παρενέργειες από αυτά τα συμπληρώματα πρέπει να τα διακόψετε και να μιλήσετε με το γιατρό σας.


 


Τι είναι το αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο;


Το αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο (APS) είναι μια αυτοάνοση διαταραχή που χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενη φλεβική ή αρτηριακή θρόμβωση και/ή επιπλοκές της εγκυμοσύνης με τη διαρκή παρουσία  των  αντιφωσφωλιπιδικών αντισωμάτων (aPLs). Η εξέταση συμπεριλαμβάνει την ανίχνευση των αντισωμάτων IgG και  IgM για την  β2-γλυκοπρωτεΐνη 1 (anti-β2GP1), μαζί με το αντιπηκτικό του λύκου (lupus anticoagulant, LA) και τα αντισώματα IgG και IgM αντικαρδιολιπίινης (anticardiolipin, aCL). Επιπροσθετα, μπορεί επίσης να ελεχθεί η ύπαρξη των αντισωμάτων της φωσφατιδυλ-σερίνης,  αιθανολαμίνης, φωσφατιδυλ-ινοσιτόλης, φωσφατιδυλ-χολίνης και φωσφατιδικού οξέος.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X