Αρχική / Υγεία / Παθολογία / Πότε είναι αναγκαία η αφαίρεση του χαλινού της γλώσσας;
Πότε είναι αναγκαία η αφαίρεση του χαλινού της γλώσσας; thumbnail

Νικόλας, 22 ετών

Πότε είναι αναγκαία η αφαίρεση του χαλινού της γλώσσας;

ΕΡΩΤΗΜΑ
Σε ποιον γιατρό πρέπει να απευθυνθώ για αφαίρεση του γλωσσικού χαλινού ή αλλιώς χαλινεκτομή;


Στο ερώτημα απάντησε ο Νικόλαος Τεντολούρης, ΠαθολόγοςΑΠΑΝΤΗΣΗ
Σε Ωτορινολαρυγγολόγο


ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΓΛΩΣΣΙΚΟΣ ΧΑΛΙΝΟΣ;


Αν προσπαθήσετε να σηκώσετε τη γλώσσα προς  τον ουρανίσκο θα παρατηρήσετε μία λωρίδα βλεννογόνου που τρέχει σαν σύνδεσμος από τη μέση του εδάφους τους στόματος πίσω από τους κάτω κεντρικούς τομείς, κατά μήκος της κάτω επιφάνειας της γλώσσας  προς την κορυφή της. Σε κάποιους ασθενείς ο σύνδεσμος αυτός είναι κοντός.


Αν ο χαλινός είναι τόσο κοντός ώστε να κρατάει την γλώσσα καθηλωμένη προς το έδαφος του στόματος περιορίζοντας τις κινήσεις της θα πρέπει να κόβεται. Αυτό θα πρέπει να γίνεται σε σχετικά νεαρή ηλικία ώστε ο ασθενής να μην δυσκολευτεί στην ομιλία και στην εκφορά κάποιων φθόγγων.


 Η επέμβαση είναι εξαιρετικά απλή και γίνεται στο χώρο του ιατρείου με τοπική αναισθησία.


Μετά την αναισθητοποίηση της περιοχής ακολουθεί η εκτομή του χαλινού, διαδικασία απολύτως ανώδυνη με μηδαμινή ταλαιπωρία για τον νεαρό ασθενή που συνήθως ολοκληρώνεται σε ένα 10λεπτο.


Αμέσως μετά το τέλος  της επέμβασης  θα αρχίσει να εμφανίζεται ένα μικρό εσωτερικό πρήξιμο κάτω από τη γλώσσα και μία ελαφριά δυσφορία. Τα συμπτώματα θα χειροτερεύσουν τις επόμενες 24-48 ώρες και στη συνέχεια θα αρχίσουν αργά και σταθερά να υποχωρούν. Η φυσιολογική μετεγχειρητική εξέλιξη προϋποθέτει την συμμόρφωση του ασθενή στις οδηγίες που θα του έχουν δοθεί. Τα ράμματα αφαιρούνται σε 7 μέρες.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X