Αρχική / Υγεία / Παθολογία / Η καθιστική ζωή αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου στις γυναίκες
Η καθιστική ζωή αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου στις γυναίκες thumbnail

Η καθιστική ζωή αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου στις γυναίκες

Όσο περισσότερο χρόνο περνά μια γυναίκα καθήμενη, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα εκδήλωσης καρκίνου, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές. Ωστόσο, δεν φαίνεται να συμβαίνει το ίδιο στους άνδρες.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention ερευνητές με επικεφαλής την Δρ Άλπα Πατελ, διευθύντρια της μελέτης Cancer Prevention Study-3, ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν πάνω από 146.000 άνδρες και γυναίκες, χωρίς καρκίνο στην αρχή της μελέτης. Οι συμμετέχοντες είχαν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση από το 1992 έως το 2009. Στο διάστημα αυτό, σχεδόν 31.000 συμμετέχοντες εκδήλωσαν καρκίνο.

Όσο περισσότερο χρόνο περνούσε κάποιος κατά τον ελεύθερό του χρόνο καθιστός, ο κίνδυνος εκδήλωσης καρκίνου αυξανόταν κατά 10% για τις γυναίκες, μετά τη συνεκτίμηση παραγόντων όπως η σωματική δραστηριότητα και το σωματικό βάρος. Δεν εντοπίστηκε ανάλογος συσχετισμός στους άνδρες.

Μεταξύ των γυναικών, οι καρκίνοι που σχετίστηκαν με τον χρόνο που περνούσαν καθιστές ήταν το πολλαπλό μυέλωμα, το διηθητικός καρκίνος του μαστού και ο καρκίνος των ωοθηκών.

«Χρειάζεται έρευνα σε βάθος για να κατανοήσουμε καλύτερα τις διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών, ως προς την καθιστική ζωή και τον καρκίνο» σημειώνει η ερευνήτρια.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X