Αρχική / Υγεία / Παθολογία / Χοληστερόλη σε ακόμη πιο χαμηλά επίπεδα σημαίνει ακόμη καλύτερη υγεία
Χοληστερόλη σε ακόμη πιο χαμηλά επίπεδα σημαίνει ακόμη καλύτερη υγεία thumbnail

Χοληστερόλη σε ακόμη πιο χαμηλά επίπεδα σημαίνει ακόμη καλύτερη υγεία

του Δημήτριου Ζιούτα MD, PhD, FESC, Ειδικού Καρδιολόγου, Διδάκτορα Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ


Η χοληστερόλη του αίματος χωρίζεται σε δύο βασικές κατηγορίες. Την «κακή» ή LDL χοληστερόλη και την «καλή» ή HDL χοληστερόλη. Το άθροισμα των LDL και HDL μαζί με τα τριγλυκερίδια μας δίνουν την «Ολική Χοληστερόλη».
Η LDL χοληστερόλη, όπως και άλλες ουσίες που παράγει ο οργανισμός μας, είναι σημαντική για κάποιες βασικές μας λειτουργίες. Αποτελεί δομικό συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών, χρησιμεύει στην απορρόφηση λιποδιαλυτών ουσιών στο έντερο καθώς και στη σύνθεση ορμονών που βοηθούν στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού. Όταν αυξάνονται όμως τα επίπεδά της στο αίμα, γίνεται επιζήμια για τον οργανισμό προκαλώντας βλάβες στις αρτηρίες (αθηροσκλήρωση) και αυξάνοντας τα καρδιαγγειακά επεισόδια, με πιο γνωστά το έμφραγμα του μυοκαρδίου και το εγκεφαλικό.
Έτσι, οι ειδικοί θέτουν συγκεκριμένους στόχους πρόληψης και προστασίας που αφορούν στη μείωση της LDL χοληστερόλης, προκειμένου να μειωθούν τα καρδιαγγειακά νοσήματα που αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Οι στόχοι λοιπόν που θέτουμε για τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης προβλέπουν ότι η υψηλότερη τιμή αναφοράς σε υγιείς ενήλικες μέτριου κινδύνου δεν θα πρέπει ιδανικά να υπερβαίνει τα 115 mg/dL.
Μάλιστα, είναι πολύ σημαντικό να παρακολουθούμε τη χοληστερόλη μας προληπτικά, ακόμα και από νεαρή ηλικία, καθώς οι αναθεωρημένες Κατευθυντήριες Οδηγίες της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης προβλέπουν ότι ο προληπτικός έλεγχος θα πρέπει να ξεκινά ήδη από την ηλικία των 9-11 ετών και να επαναλαμβάνεται κάθε πέντε χρόνια.


Τα παραπάνω είναι εξαιρετικής σημασίας καθώς μεγάλο ποσοστό Ελλήνων είναι εν δυνάμει ασθενείς και δεν το γνωρίζουν. Και τούτο διότι πολλοί ασθενείς αισθάνονται υγιείς και δεν μετρούν προληπτικά τη χοληστερόλη τους, ενώ άλλοι που βρίσκονται ήδη υπό θεραπεία δεν έχουν καταφέρει να ρυθμίσουν τη χοληστερόλη τους στα επιθυμητά επίπεδα.
Τα δεδομένα δείχνουν ότι το 80% των ελλήνων ασθενών παραμένουν εκτός στόχων ρύθμισης, ενώ τα πιο πρόσφατα επιστημονικά στοιχεία από την μελέτη IMPROVE-IT που δημοσιεύτηκαν στις 18 Ιουνίου στο έγκριτο επιστημονικό ιατρικό περιοδικό New England Journal of Medicine, καταδεικνύουν τη σημασία της διατήρησης της «κακής» LDL χοληστερόλης σε όσο χαμηλότερα επίπεδα για την αποφυγή καρδιαγγειακών συμβάντων.


virus.com.gr


 

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X