Αρχική / Υγεία / Παθολογία / 10 εκατ. Ευρωπαίοι με ηπατίτιδα B και C χωρίς να το γνωρίζουν
10 εκατ. Ευρωπαίοι με ηπατίτιδα B και C χωρίς να το γνωρίζουν thumbnail

10 εκατ. Ευρωπαίοι με ηπατίτιδα B και C χωρίς να το γνωρίζουν
Σχεδόν 10 εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες πάσχουν από ηπατίτιδα B ή C σήμερα, καθώς η ασθένεια επεκτείνεται στην Ευρώπη. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Ασθενειών (ECDC), με την ευκαιρία της αυριανής Παγκόσμιας Ημέρας Καταπολέμησης της Ηπατίτιδας, «στην Ευρώπη εκτιμούμε ότι 10 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από χρόνια ηπατίτιδα B ή C αλλά οι περισσότεροι από αυτούς το αγνοούν», διότι δεν παρουσιάζουν κανένα σύμπτωμα.


Σε ανακοίνωση της διευθύντριας του ECDC, Αντρέα Άμον, έγινε γνωστό πως συνολικά στο κέντρο αναφέρονται 50.000 νέα κρούσματα ηπατίτιδας B και C κάθε χρόνο στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ισλανδία, η Νορβηγία και το Λιχτενστάιν). Η ηπατίτιδα Β μεταδίδεται μέσω του αίματος και των σωματικών υγρών, ενώ η C κατά κύριο λόγο μέσω του αίματος. Από το 2014 θεωρείται απειλή για τη δημόσια υγεία στην Ευρώπη και η ηπατίτιδα Α, που μεταδίδεται από μολυσμένα τρόφιμα και νερό.


Αύξηση κρουσμάτων


Το ανησυχητική στοιχείο είναι πως το ποσοστό της ηπατίτιδας Β έχει επίσης αυξηθεί: το 2012 υπολογίζονταν 3,6 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, ενώ έναν χρόνο αργότερα η αναλογία έφτασε τα 4,4 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους. Αντίστοιχα, οι άνθρωποι που πάσχουν από ηπατίτιδα C είναι διπλάσιοι: 9,6 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους το 2013, από 8,1 που ήταν το 2012.


Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Ασθενειών επισημαίνει πως είναι πολύ σημαντικό να εντοπίζονται οι φορείς ώστε να τους χορηγείται θεραπεία. Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, αρκεί μια εξέταση αίματος βοηθά για να καθοριστεί αν κάποιος έχει προσβληθεί ή όχι. Μάλιστα εξηγεί πως όσοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θα πρέπει να έχουν ευκολότερα πρόσβαση στην εξέταση. Στις ομάδες αυξημένου κινδύνου περιλαμβάνονται οι άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άλλους άνδρες ή όσοι κάνουν ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών ουσιών. Οι ηπατίτιδες Β και C, αν δεν αντιμετωπιστούν με κατάλληλη θεραπεία, μπορεί να οδηγήσουν σε ανίατες ηπατικές παθήσεις.


Εμβολιασμός για προστασία


Σύμφωνα με την Αντρέα Άμον, ο εμβολιασμός είναι το αποτελεσματικότερο μέσο για την προστασία από την ηπατίτιδα Α και Β και χάρη στις εκστρατείες εμβολιασμού, το ποσοστό των ασθενών με οξεία ηπατίτιδα Β μειώνεται σταθερά από το 2006. Το 2013 καταγραφόταν κάτω από ένα κρούσμα (0,7) ανά 100.000 κατοίκους. Ωστόσο, δεν υπάρχουν εμβόλια που να προστατεύουν από την ηπατίτιδα C.


efsyn
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X