Αρχική / Πολιτισμός / City life / Το Δημαρχείο της Αθήνας γίνεται Μουσείο για μια ημέρα και αποκαλύπτει τα έργα του Φώτη Κόντογλου
Το Δημαρχείο της Αθήνας γίνεται Μουσείο για μια ημέρα και αποκαλύπτει τα έργα του Φώτη Κόντογλου thumbnail

Το Δημαρχείο της Αθήνας γίνεται Μουσείο για μια ημέρα και αποκαλύπτει τα έργα του Φώτη Κόντογλου

Το Δημαρχείο της Αθήνας ανοίγει τις πύλες του στο κοινό κι αποκαλύπτει σε ειδική ξενάγηση, το μνημειακό έργο του Φώτη Κόντογλου. Ο κορυφαίος έλληνας δημιουργός, που πρωτοστάτησε στο κίνημα για την στροφή της ελληνικής τέχνης προς την πνευματική ένταση της παράδοσης, κατέθεσε ένα έργο-σταθμό στη γόνιμη διαδρομή του. Το 1937, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ανατέθηκε στο ζωγράφο η τοιχογράφηση του Δημοτικού Συμβούλιου, αποτυπώνοντας όλες τις μεγάλες μορφές του Γένους σε ένα «πάνθεον της ρωμιοσύνης».


Στα 28 τοιχογραφημένα μέτρα της παράστασης παρελαύνουν στρατηγοί, ηγεμόνες, βασιλείς, αγωνιστές, φιλόσοφοι, καλλιτέχνες και απεικονίζονται ιστορικά γεγονότα από την ιστορία του ελληνισμού. Μυθολογικοί ήρωες, όπως ο Θησέας, ιστορικά πρόσωπα της αρχαιότητας, όπως ο Φίλιππος και ο Μέγας Αλέξανδρος, βυζαντινοί αυτοκράτορες και πολέμαρχοι σαν τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο, όλοι τους αποδίδονται με τη βυζαντινή τεχνοτροπία. Ο χώρος αυτός δεν είναι επισκέψιμος για το κοινό, καθώς λειτουργούν γραφεία της διοίκησης του δήμου, γι’ αυτό και είναι άγνωστη η εργασία του Κόντογλου στο ευρύ κοινό. Με τη βοήθεια του Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Δ. Παυλόπουλου και των ιστορικών Τέχνης Ζ. Αντωνοπούλου και Γ. Μυλωνά, έχει προγραμματιστεί μία ξενάγηση, αυστηρά για 30 θέσεις, το Σάββατο 6 Φλεβάρη, στις 12:00 το μεσημέρι.


Για δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 2103615702, Τετάρτη έως Σάββατο, 10:00-18:00, με σειρά προτεραιότητας.


 

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X