Αρχική / Πολιτισμός / City life / Σήμερα – Αφιέρωμα σε έναν πρωτοπόρο της μουσικής
Σήμερα -  Αφιέρωμα σε έναν πρωτοπόρο της μουσικής  thumbnail

Σήμερα – Αφιέρωμα σε έναν πρωτοπόρο της μουσικής

Στον Ιάννη Ξενάκη είναι αφιερωμένη ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.


Συνέδριο, κατά τη διάρκεια του οποίου θα μιλήσουν διακεκριμένοι επιστήμονες και ρεσιτάλ του πιανίστα Ερμή Θεοδωράκη περιλαμβάνει η ημερίδα "Ιάννης Ξενάκης: Μουσική / Αρχιτεκτονική. Τη συνδιοργανώνουν το Τμήμα Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ και η Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ, με τηνευκαιρία μιας σημαντικής διπλής επετείου, αφενός των 25 ετών από την ίδρυση του Τμήματος Μουσικών Σπουδών και αφετέρου των εκδηλώσεων για τα 50 χρόνια από τον θάνατο του Le Corbusier. Οι θεματικές της ημερίδας "κινούνται γύρω από τα μαθηματικά μοντέλα της αρχιτεκτονικής και της μουσικής, τη γλώσσα της αρχιτεκτονικής σε σχέση με τη μουσική, τη γλώσσα της μουσικής σε σχέση με την αρχιτεκτονική, θέματα χρονικότητας και χωρικότητας, τη μελέτη των μουσικών έργων του Ι. Ξενάκη μέσα από τα μονοπάτια της Αρχιτεκτονικής και τον σχεδιασμό κτηρίων από τον ίδιο μέσα από τη γλώσσα της μουσικής". Οι ομιλίες θα γίνουν στα αγγλικά και ελληνικά (με ταυτόχρονη μετάφραση). Στο ξεκίνημα των εκδηλώσεων θα απευθύνουν χαιρετισμό ο Αχιλλεύς Γ. Χαλδαιάκης, πρόεδρος Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΕΚΠΑ και η Ελένη Μαΐστρου, κοσμήτορας Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ.


Το πρόγραμμα


Η πρώτη Συνεδρία (16:30 – 18:00) έχει τίτλο "Ιάννης Ξενάκης: Η Μουσική της Αρχιτεκτονικής του". Προεδρεύει η καθηγήτρια Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ Κωνσταντίνα Δεμίρη. Θα μιλήσουν ο καθηγητής Θεωρίας της Αρχιτεκτονικής της Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ Παναγιώτης Τουρνικιώτης, η αρχιτέκτων μηχανικός Π.Θ., υποψήφια διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Paris 8 Ελισάβετ Κιουρτσόγλου καθώς και η μουσικός και αντιπρόεδρος του Κέντρου "Ιάννης Ξενάκης" του Πανεπιστημίου της Ρουέν Sharon Kanach. Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό. Στη δεύτερη ενότητα της ημερίδας (Συνεδρία 2, "Ξενάκης: η Αρχιτεκτονική της Μουσικής του", 18:30 – 20:00), στην οποία προεδρεύει ο καθηγητής Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΕΚΠΑ Μάρκος Τσέτσος, συμμετέχουν ο καθηγητής Μουσικολογίας του Πανεπιστημίου Paris 8 Μάκης Σολωμός, ο διδάκτωρ Αναλυτικής και Συστηματικής Μουσικολογίας και συνθέτης Αντώνιος Αντωνόπουλος και η αναπληρώτρια καθηγήτρια Μουσικής Τεχνολογίας ΤΜΣ ΕΚΠΑ Αναστασία Γεωργάκη. Οι ομιλητές θα δεχθούν, στη συνέχεια, ερωτήσεις από το κοινό.
Tην παρουσίαση και τον συντονισμό έχει αναλάβει η Έλενα Κωνστανινίδου, επίκουρη καθηγήτρια της Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ.
Είσοδος ελεύθερη.


Το ρεσιτάλ


Ο πιανίστας Ερμής Θεοδωράκης, ειδικευμένος στην ερμηνεία έργων του Ιάννη Ξενάκη θα αποδώσει (στις 21.00) τα άπαντα για πιάνο του πρωτοπόρου συνθέτη. Το πρόγραμμα της βραδιάς περιλαμβάνει τα έργα: Six chansons – Έξι τραγούδια (1951), Έρμα – Herma (1960-61), Ευρυάλη – Evryali (1973), Mists (1980) και à r. (Ηοmmage à Ravel) (1987).


Info


16 Απριλίου 2016
ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ, Βασιλίσσης Σοφίας & Κόκκαλη , Αθήνα
Τηλ.: 2107282333
Ώρα έναρξης ρεσιτάλ: 21:00. Εισιτήρια ρεσιτάλ: Φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ: € 5, Πολύτεκνοι, 65+: € 7, Ζώνη Β: € 10, Ζώνη Α: € 15.


tospirto

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X