Αρχική / Υγεία / Οδοντιατρική / Πότε πρέπει να κάνω λεύκανση δοντιών;
Πότε πρέπει να κάνω λεύκανση δοντιών; thumbnail

Πότε πρέπει να κάνω λεύκανση δοντιών;

Ο Δρ. Αλέξανδρος Γκρους, χειρουργός οδοντίατρος -προσθετολόγος και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, εξηγεί υπό ποιες προϋποθέσεις πρέπει να γίνεται η λεύκανση των δοντιών.

Τι είναι η λεύκανση των δοντιών;

Είναι μια μέθοδος που εφαρμόζεται από πολύ παλιά. Είναι ελάχιστα επεμβατική και βελτιώνει το χρώμα των δοντιών. Με τη βοήθεια αυτής της τεχνικής και χωρίς να θίγεται η ακεραιότητα των δοντιών, μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά το τελικό επιθυμητό αισθητικό αποτέλεσμα.

Πότε μπορώ να κάνω λεύκανση;

Ενδείκνυται σε περιπτώσεις δυσχρωμίας των δοντιών που υπάρχουν εκ γενετής, όπως, για παράδειγμα, η ατελής αδαμαντινογένεση, δηλ η δημιουργία κηλίδων στην αδαμαντίνη, στο σμάλτο των δοντιών. Οι δυσχρωμίες βεβαίως μπορεί να είναι επίκτητες –αυτές οφείλονται στο κάπνισμα, σε ατελή απονεύρωση δοντιού, σε κατανάλωση ένοχων ποτών και τροφών πχ κόκκινο κρασί, σε λήψη ορισμένων φαρμάκων, σε τραύμα δοντιών. Επίσης, η λεύκανση μπορεί να εφαρμοστεί έπειτα από την επιθυμία ενός ατόμου για βελτίωση της αισθητικής του χρώματος των δοντιών του χωρίς να έχει απαραίτητα κάποια από τις προαναφερόμενες δυσχρωμίες.

Γίνεται στο ιατρείο ή στο σπίτι;

Υπάρχουν δύο τεχνικές λεύκανσης. Η πρώτη γίνεται στο ιατρείο όπου πραγματοποιείται από ειδικές συσκευές λεύκανσης και ολοκληρώνεται σε μία συνεδρία συνήθως, η οποία διαρκεί μιάμιση ώρα. Η δεύτερη μέθοδος αφορά τη λεύκανση στο σπίτι στην οποία χρησιμοποιούνται ειδικοί εξατομικευμένοι νάρθηκες από διαφανές πλαστικό υλικό, στους οποίους τοποθετείται η λευκαντική ουσία, σε ποσότητα και συχνότητα σύμφωνα με τις οδηγίες του οδοντιάτρου. Σε περιπτώσεις έντονης δυσχρωμίας των δοντιών, σύμφωνα με την κρίση του οδοντιάτρου, μπορεί να γίνει ένας συνδυασμός των δύο τεχνικών.

Είναι η λεύκανση των δοντιών επώδυνη;

Η λεύκανση είναι σε γενικές γραμμές μια ανώδυνη διαδικασία. Ωστόσο, σε ορισμένα άτομα μπορεί να δημιουργήσει ευαισθησία στα δόντια. Η ευαισθησία αυτή παρέρχεται με τη διακοπή της λεύκανσης για κάποιες ημέρες ή με τη μείωση της συγκέντρωσης του λευκαντικού παράγοντα.

Σε πόσες μέρες έχει αποτέλεσμα;

Τα αποτελέσματα της λεύκανσης εμφανίζονται άμεσα εάν γίνει στο ιατρείο. Όσον αφορά τη λεύκανση στο σπίτι, η αλλαγή στο χρώμα των δοντιών είναι εμφανής από τις πρώτες 2-3 εφαρμογές του υλικού.

Πόσο διαρκεί;

Η διάρκεια της διαδικασίας της λεύκανσης διαφέρει από άτομο σε άτομο. Υπολογίζεται κατ’ εκτίμηση από 2-6 εβδομάδες ανάλογα με το βαθμό της δυσχρωμίας των δοντιών και το επιθυμητό αποτέλεσμα. Όσο πιο σκούρο είναι το αρχικό χρώμα των δοντιών τόσο αυξάνει η διάρκεια της λεύκανσης.

Πόσο κοστίζει;

Το κόστος της λεύκανσης εξαρτάται από τη μέθοδο που θα χρησιμοποιηθεί, από την ποσότητα των υλικών που θα καταναλωθούν και φυσικά από τη διάρκεια της διαδικασίας. Γενικά η λεύκανση των δοντιών είναι μία προσιτή μεθοδολογία με θεαματικά αποτελέσματα!

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X