Μήπως πάσχω από υπνική άπνοια;

Κάθε πρωί σηκώνομαι από το κρεβάτι μου και νιώθω ακριβώς όπως πριν πέσω για ύπνο, πολύ κουρασμένη. Πολύ συχνά, έχω και ελαφρύ πονοκέφαλο. Μου είπαν ότι μπορεί να πρόκειται για υπνική άπνοια και σχεδιάζω να επισκεφτώ τον οικογενειακό μας γιατρό. Θα ήθελα ωστόσο να μου δώσετε μερικές πληροφορίες σχετικά με την πάθηση, γιατί νιώθω πολύ καταβεβλημένη τον τελευταίο καιρό και η όλη κατάσταση έχει επηρεάσει την καθημερινότητά μου. Νιώθω τόσο κουρασμένη και επειδή και εργάζομαι και πρέπει να κάνω τις δουλειές του σπιτιού και να φροντίσω δυο παιδιά, νιώθω ότι στο τέλος θα καταρρεύσω. Σας ευχαριστώ, Δήμητρα. 

Αγαπητή Δήμητρα, ελπίζουμε οι πληροφορίες που συγκεντρώσαμε για εσάς να είναι χρήσιμες.

Τι είναι η αποφρακτική άπνοια του ύπνου;

Πρόκειται για μια κατάσταση κατά την οποία τα ανώτερα σημεία των αεραγωγών μας κλείνουν, διακόπτοντας την αναπνοή και στερώντας μας το οξυγόνο μέχρι να ξυπνήσουμε και να αρχίσουμε να αναπνέουμε ξανά. Ο μόνος τρόπος να διαπιστωθεί αν πάσχουμε από άπνοια ύπνου είναι η μελέτη του ύπνου, ένα τεστ δηλαδή που καταγράφει ό, τι συμβαίνει ενώ κοιμόμαστε.

-Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τρία είναι τα κύρια προειδοποιητικά σημάδια της αποφρακτικής άπνοιας του ύπνου: το δυνατό, επίμονο ροχαλητό, η προσωρινή διακοπή της αναπνοής, η υπερβολική υπνηλία κατά τις ώρες εγρήγορσης.

Όποιος ροχαλίζει πρέπει να δει γιατρό; Όχι. Οι περισσότεροι από αυτούς που ροχαλίζουν δεν έχουν αποφρακτική άπνοια ύπνου, αλλά πάσχουν από άπνοια, σύμφωνα με τον  Robert L. Owens MD, από το Ερευνητικό Πρόγραμμα Διαταραχών Ύπνου του Νοσοκομείου Brigham and Women της Βοστόνης. Αν έχετε χρόνιο ροχαλητό που είναι αρκετά δυνατό για να ξυπνήσει τον διπλανό σας στο κρεβάτι, μιλήστε με το γιατρό σας. Εάν δεν υπάρχει κάποιος για να σας μιλήσει για να παρατηρήσει αν έχετε τα συμπτώματα της υπνικής άπνοιας, τα μόνα που μπορείτε να παρατηρήσετε οι ίδιοι είναι οι πονοκέφαλοι το πρωί ή η υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας.

-Υπάρχουν άλλα σημάδια αναγνώρισης της υπνικής άπνοιας;

Ένα ακόμη σημάδι υπνικής άπνοιας είναι το να ξυπνήσετε με ξηρό στόμα και κολλώδες υγρό στα μπροστινά σας δόντια, καθώς οι άνθρωποι που έχουν αποφρακτική άπνοια ύπνου τείνουν να κοιμούνται με τους στόμα ανοιχτό. Ένα ακόμη σύμπτωμα –όχι τόσο κοινό- της υπνικής άπνοιας είναι να ξυπνάτε συχνά με μεγάλη ανάγκη για ούρηση. Όταν η αναπνοή ενός ατόμου διαταράσσεται, αυτό ασκεί πίεση στην καρδιά. Αυτό, με τη σειρά του, επηρεάζει μια ορμόνη που ελέγχει την κανονική παραγωγή των ούρων στα νεφρά, σύμφωνα με τον Κ. Vishesh Kapur, MD, MPH, ιατρικό διευθυντή του Ινστιτούτου Ύπνου του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον.

Κάποια άλλα συμπτώματα είναι οι αλλαγές στη διάθεση ή η ευερεθιστότητα, η κατάθλιψη και τα προβλήματα συγκέντρωσης  συχνά εμφανίζονται σε άτομα με αποφρακτική άπνοια ύπνου. Ωστόσο, δεν είναι ιδιαίτερα καλές διαγνωστικές υποδείξεις επειδή έχουν σχετίζονται με τόσα άλλα προβλήματα υγείας.

-Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω την υπνική άπνοια;

Πέρα από τη θεραπεία που θα σας χορηγήσει ο γιατρός σας υπάρχουν κάποιες συμβουλές που πρέπει να ακολουθήσετε και θα σας διευκολύνουν στην αντιμετώπιση της υπνικής άπνοιας:

Χάστε βάρος. Οι μισοί από τους πάσχοντες με αποφρακτική άπνοια του ύπνου είναι υπέρβαροι, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιάς, Πνευμόνων και Αίματος της Αμερικής.

Ασκηθείτε.  Η άσκηση σε γενικές γραμμές είναι χρήσιμη, επειδή βοηθά με την απώλεια βάρους, ενώ  παράλληλα σας κουράζει με αποτέλεσμα να κοιμάστε καλύτερα.

Αλλάξτε πλευρό. Προσπαθήστε να μην κοιμάστε ανάσκελα.  Προσπαθήστε να κοιμηθείτε μπρούμυτα, καθώς αυτό σας βοηθά να κρατήσετε το λαιμό σας ανοιχτό.

Πηγή: Webmd.com

Σχετικά άρθρα