Αρχική / Πολιτισμός / City life / «Βολπόνε ή Η αλεπού» του Μπεν Τζόνσον – Το θέατρο της Κυριακής στο Τρίτο
«Βολπόνε ή Η αλεπού» του Μπεν Τζόνσον - Το θέατρο της Κυριακής στο Τρίτο thumbnail

"Βολπόνε ή Η αλεπού" του Μπεν Τζόνσον – Το θέατρο της Κυριακής στο Τρίτο

Lucille Lortel Theater, 2012 (Sara Krulwich/The New York Times)


«Βολπόνε ή Η αλεπού» του Μπεν Τζόνσον


Κυριακή 12 Ιουνίου 2016, ώρα 22:00


Οι ακροατές του Τρίτου Προγράμματος, την Κυριακή 12 Ιουνίου 2016 στις 22:00, θα έχουν την ευκαιρία ν’ απολαύσουν την εξαιρετική κωμωδία «Βολπόνε ή Η αλεπού» του μεγάλου Άγγλου δραματουργού Μπεν Τζόνσον.


«Πληθωρικός αλλά και οξύς όπως η ιδιοσυγκρασία του ανθρώπου που τον δημιούργησε, εκρηκτικός, είναι ο Βολπόνε. Όπως είναι δημιούργημα υγείας το έργο αυτό, έτσι απαιτεί κι από τον θεατή του την ψυχική αντοχή που εξασφαλίζει η ηθική υγεία. Άνθρωποι που δεν αγαπούν την αλήθεια, την ειλικρίνεια στην πιο ωμή, την πιο κατηγορηματική της μορφή, όλοι εκείνοι που συνήθισαν να χαρίζονται στις συμβατικότητες, να κρύβονται με δειλία πίσω από τους τύπους και τις προλήψεις, να προτιμούν την μαλθακή άγνοια ή την μακαριότητα της ψευτιάς, δύσκολα μπορούν να υποφέρουν την καυστική σάτιρα του Μπεν Τζόνσον. Εδώ χρειάζεται κανείς να έχει κάτι παραπάνω από ευαισθησία. Χρειάζεται να έχει ουσιαστική τιμιότητα».


Άγγελος Τερζάκης


Από το πρόγραμμα της παράστασης το Εθνικού Θεάτρου, περίοδος: 16/2/-27/3/1949


Η πρώτη μετάδοση του έργου έγινε το Νοέμβριο του 1978 από το Πρώτο Πρόγραμμα και την εκπομπή «Το Θέατρο της Τετάρτης».Η υπόθεση σύμφωνα με το os3.gr:


"Πνεύμα τολμηρά, «ανατρεπτικά» κριτικό και ριζοσπαστικό απέναντι στην ελισαβετιανή κοινωνία και όλα «τα άνθη του κακού» που γεννούσε, ο συγκαιρινός του Σαίξπηρ δραματουργός Μπεν Τζόνσον, με την κοινωνικά αλληγορούσα, καυστική τραγι-κωμωδία του «Βολπόνε» ή «Η αλεπού» ξεσκέπασε και χλεύασε κατάμουτρα την «ευυπόληπτη», «καλή» λεγόμενη αγγλική κοινωνία, αποκαλύπτοντας, με σαρδόνια γελοιοποιητική ειρωνεία, την πλατύτατα ενδημούσα και πολύμορφη ανηθικότητα ποικίλων εκπροσώπων – πολιτών, αλλά και θεσμών της. Αντλώντας την ιδέα από τον αρχαίο μύθο για την πονηρή αλεπού που παριστάνει την ψόφια για να κατασπαράξει κοράκια, δηλαδή άλλα είδη αρπακτικών, έπλασε μια ανθρώπινη «αλεπού», ένα «σατανά», που για το χρήμα, παγιδεύει άλλα «κοράκια». Υποσχόμενος στο καθένα ότι αυτό θα είναι ο μόνος «κληρονόμος» του, όχι μόνον αρπάζει την περιουσία τους, αλλά και αποκαλύπτει τη δική τους αρπακτικότητα και ανυποληψία.


Μιλώντας για την πάλη του κακού με το καλό και προσδοκώντας την καθαρτήρια νίκη του καλού, ο Τζόνσον, έπλασε τον Βολπόνε σαν «κόρακα», που με συνεργό τον έμπιστο υπηρέτη του Μόσκα και την πλέμπα του περιβάλλοντός του (ένα νάνο, έναν ευνούχο, έναν ερμαφρόδιτο) διαφόρων άλλων «κοράκων μάτι βγάζει», βδελυρών, λ.χ. γιατρών, δικηγόρων, πολιτικών, δικαστών, ερωτομανών κυριών κλπ."


Μετάφραση: Άγγελος Τερζάκης.


Ραδιοφωνική διασκευή: Έλενα Πανταζώνη.


Μουσική επιμέλεια: Γιώργος Παπαδάκης.


Σκηνοθεσία: Μήτσος Λυγίζος.


Επιμέλεια ήχων: Γίτσα Βαλμά.


Τεχνική επιμέλεια: Δημήτρης Πουλόπουλος.


Στο ρόλο του Βολπόνε, ο Δάνης.


Παίζουν, επίσης: Βασίλης Παπανίκας, Γιώργος Γραμματικός, Μάκης Πανώριος, Γιώργος Γεωγλερής, Κώστας Πανουργιάς, Γρηγόρης Βαφιάς, Ιορδάνης Μαρίνος, Κώστας Ναός, Κώστας Κοκκάκης, Φωτεινή Μανέττα, Σοφία Σφυρόερα, Γιώργος Πάλλης, Λίλλη Παπαγιάννη, Μαίρη Νάνου.


Επιμέλεια εκπομπής: Μάρα Καλούδη.


Συντονιστείτε στο Τρίτο Πρόγραμμα στους 90,9. 


Info:


Live Streaming: http://webradio.ert.gr/trito/


Facebook: https://www.facebook.com/tritoprogramma


Πηγή: ΑΠΕ, ΜΠΕ, os3.gr 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X