Αρχική / Πολιτισμός / City life / «Vanity»: Η νέα περιοδική έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Μυκόνου
«Vanity»: Η νέα περιοδική έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Μυκόνου thumbnail

"Vanity": Η νέα περιοδική έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Μυκόνου

"Vanity" (ματαιοδοξία) στη Μύκονο; Πού αλλού μια έκθεση με τον παραπάνω τίτλο και εκθέματα κοσμήματα θα ταίριαζαν καλύτερα αν όχι στο κοσμοπολίτικο νησί των Κυκλάδων; Κάπως έτσι σκέφτηκε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων που ετοίμασε την έκθεση «Vanity. Ιστορίες κοσμημάτων στις Κυκλάδες», η οποία εγκαινιάζεται αρχές Αυγούστου στο ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκόνου. Η έκθεση, που δεν είναι μόνον αρχαιολογική, περιλαμβάνει κοσμήματα όλων των περιόδων, από την Εποχή του Λίθου ως σήμερα (επίσης δυο τοιχογραφίες και μια μεταβυζαντινή εικόνα), καθώς και ειδικά φτιαγμένα για την περίσταση κοσμήματα 12 σύγχρονων Ελλήνων δημιουργών, διεθνώς καταξιωμένων, όπως η Λητώ Καρακοστάνογλου, ο Νίκος Κούλης, η Ιλεάνα Μακρή, η Ιωάννα Σουφλιά και ο Μηνάς.


Η διάρκειά της θα είναι ένας χρόνος και στη συνέχεια θα περιοδεύσει στις υπόλοιπες Κυκλάδες, με τερματικό σταθμό την Αθήνα.


Γιατί, λοιπόν, Vanity; «Επιλέξαμε αυτό τον τίτλο πρώτον στα αγγλικά γιατί απευθύνεται σε διεθνές κοινό και δεύτερον γιατί η ματαιοδοξία εμπεριέχει τη βασικότερη παράμετρο των εκθεμάτων. Θέλαμε επίσης έναν σύντομο και εύληπτο τίτλο με αναφορά και στο σήμερα, μέσα από τον οποίο ο επισκέπτης να αντιλαμβάνεται κάτι οικείο», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, Δημήτρης Αθανασούλης, ο οποίος και συμπληρώνει: «Τα κοσμήματα είναι αντικείμενα που δεν καταδεικνύουν μόνο φιλαρέσκεια και ματαιοδοξία, αλλά πολλές φορές είναι και μαγικά, έχουν φυλακτικές ιδιότητες, κρύβουν πολλά νοήματα και συνδηλώσεις. Ωστόσο, από όλα διαλέξαμε εκείνο που στην ουσία αποτελεί έναν κρίκο ο οποίος ξεκινά από την Εποχή του Λίθου και φτάνει στο σήμερα. Το κόσμημα είναι η μόνιμη φιλαρέσκεια, η βασική παράμετρος που παραπέμπει στη ματαιοδοξία που έχει ο άνθρωπος για την εμφάνισή του. Νομίζω ότι όλα αυτά δίνονται μέσω του "Vanity" με τον καλύτερο τρόπο, σαν ένας λόγος, σαν μια εικόνα που κινεί αμέσως το ενδιαφέρον».


Φυσικά, δεν θα μπορούσε να μην είναι και μια νύξη για τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα της Μυκόνου. «Η Μύκονος είναι μια ετεροτοπία, γιατί ουσιαστικά εκεί κυριαρχεί ο "μη χρόνος" της διασκέδασης. Επομένως, κρύβεται και μια άλλη έννοια της ματαιοδοξίας, η κενότητα ως προς το γεγονός ότι δεν σε ενδιαφέρει τίποτα άλλο από το να περάσεις καλά τις ημέρες των διακοπών σου, που είναι και λογικό», τονίζει. Φυσικά υπάρχει και η γειτνίαση με τη Δήλο. «Είναι ο κρίκος που συνδέει το σήμερα της Μυκόνου με το χτες της Δήλου. Ξέρουμε καλά όχι μόνο από τις πηγές αλλά και από τις ανασκαφές ότι στη Δήλο υπήρχε έντονα η διάθεση της ματαιοδοξίας, της επίδειξης, της γλυκιάς ζωής», προσθέτει.Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν βραχιόλια, περιδέραια, περιβραχιόνια, περισφύρια και πολλά ακόμη κοσμήματα από την πρωτοκυκλαδική και μυκηναϊκή περίοδο, τους γεωμετρικούς, αρχαϊκούς και κλασικούς χρόνους, την ελληνιστική και ρωμαϊκή περίοδο, το Βυζάντιο και τον Μεσαίωνα, μέχρι και σήμερα.


Το εκθεσιακό υλικό εμπλουτίζουν επίσης δύο μεγάλες τοιχογραφίες, μοναδικές στο είδος τους, μια προϊστορική από το Ακρωτήρι της Θήρας και μια βυζαντινή από την Νάξο.


Οι αρχαιολογικοί θησαυροί προέρχονται από τις ανασκαφές και φυλάσσονται στα αρχαιολογικά μουσεία των Κυκλάδων, που για πρώτη φορά συμπράττουν στην διοργάνωση περιοδικής έκθεσης. Σημειώνεται μάλιστα πως η πλειοψηφία των ευρημάτων αυτών δεν έχει παρουσιαστεί ποτέ ξανά στο παρελθόν.


Μόλις ολοκληρωθεί ο κύκλος της στη Μύκονο, η έκθεση θα μεταφερθεί και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων, όπως η Σαντορίνη, η Άνδρος, η Νάξος, η Μήλος και η Σύρος. Τέλος, η έκθεση θα ταξιδέψει στα μεγάλα μουσεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ενώ υπάρχει σχεδιασμός και για τη μεταφορά της σε μουσεία του εξωτερικού με την ελπίδα να καταστεί ένα πολιτιστικό γεγονός διεθνούς εμβέλειας με μεγάλη χρονική διάρκεια και διασπορά στον χώρο.


Η σύλληψη και ο σχεδιασμός της έκθεσης ξεφεύγει από τα όρια μιας συνήθους αρχαιολογικής έκθεσης, τόσο ως προς τη μουσειολογική σύλληψη, όσο και ως προς τον μουσειογραφικό σχεδιασμό. Ειδικότερα, μέσα από επιλεγμένα κοσμήματα παρουσιάζεται η διαχρονική ανάγκη του ανθρώπου να στολίσει τον εαυτό του. Κοσμήματα από ταπεινά υλικά αλλά και πολύτιμα μέταλλα, όλα μοναδικά στο είδος τους, συγκροτούν ένα εξαιρετικό σύνολο, το οποίο θα προκαλέσει το ενδιαφέρον όχι μόνο του τυπικού φιλότεχνου επισκέπτη, αλλά του ευρύτερου κοινού και μάλιστα εκείνου της Μυκόνου.


Ο μουσειολογικός σχεδιασμός ανήκει σε ειδικούς επιστήμονες, στελέχη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων. Ο μουσειογραφικός σχεδιασμός της έκθεσης πραγματοποιήθηκε από τον αρχιτέκτονα Στέλιο Κόη και η μελέτη του φωτισμού από την Ελευθερία Ντεκώ. Το αποτέλεσμα είναι μια σύνθεση – έκπληξη που υπηρετεί τον βασικό εννοιολογικό άξονα της έκθεσης, την ματαιοδοξία.


 


Πηγή: amna.gr, koinignomi.gr 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X