Αρχική / Υγεία / Παθολογία / Οικογενής Υπερχοληστερολαιμία: Ποιοι είναι οι… κρυφοί κίνδυνοι;
Οικογενής Υπερχοληστερολαιμία: Ποιοι είναι οι... κρυφοί κίνδυνοι;  thumbnail

Οικογενής Υπερχοληστερολαιμία: Ποιοι είναι οι… κρυφοί κίνδυνοι;

Η μη έγκαιρη διάγνωση και συνεπώς η μη λήψη της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής μπορεί να οδηγήσουν σε στεφανιαία νόσο (π.χ. έμφραγμα) από νεαρή ηλικία, καθώς η οικογενής υπερχοληστερολαιμία προκαλεί πολύ αυξημένα επίπεδα LDL («κακής») χοληστερόλης από τη γέννηση, τόνισαν οι ομιλητές κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου που οργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Αθηροσκλήρωσης (www.hellasfh.gr) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Οικογενούς Υπερχοληστερολαιμίας (24/9).


Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Τζιόμαλο, Επικ. Καθηγητή Παθολογίας Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ και Γενικό Γραμματέα της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης, έχει μεγάλη σημασία η έγκαιρη διάγνωση της νόσου, η οποία μπορεί να επιτευχθεί με τον έλεγχο της οικογένειας των ασθενών, με μαζικά προγράμματα ελέγχου όλου του πληθυσμού και με την ενημέρωση για τη νόσο τόσο των επαγγελματιών υγείας, όσο και του γενικού πληθυσμού.


Η θεραπεία συνίσταται στην αλλαγή του τρόπου ζωής (υγιεινή διατροφή και άσκηση) και στη χορήγηση φαρμάκων. Πρόκειται για κληρονομική ασθένεια, που προσβάλλει 1 στα 250 άτομα, κάτι που σημαίνει ότι στην Ελλάδα πάσχουν περίπου 40.000 άνθρωποι από την πάθηση αυτή. Όπως τονίζουν οι ειδικοί, ο ακρογωνιαίος λίθος για την αντιμετώπιση της οικογενούς υπερχοληστερολαιμίας είναι οι στατίνες, που μπορούν να χορηγηθούν με ασφάλεια από την παιδική ηλικία. 


Μάλιστα, λόγω των πολύ υψηλών επιπέδων της LDL χοληστερόλης στους ασθενείς με οικογενή υπερχοληστερολαιμία, συχνά απαιτείται η χορήγηση συνδυασμού στατίνης και εζετιμίμπης, η οποία επίσης είναι εξαιρετικά ασφαλής.


Από την πλευρά του, ο Ευάγγελος Λυμπερόπουλος, Αναπλ. Καθηγητής Παθολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων & Ειδικός Γραμματείας της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης, επεσήμανε ότι βασικό «εργαλείο» στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση της νόσου είναι και το Μητρώο Καταγραφής Ασθενών που έχουν οικογενή υπερχοληστερολαιμία, στην προσπάθεια παρακολούθησης της νόσου και την υιοθέτηση καλύτερων κλινικών πρακτικών που μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση της έκβασης των ασθενών και τη μείωση των δαπανών της υγειονομικής περίθαλψης.


Γενικότερα, τα σημάδια που μπορεί να σημαίνουν ότι πάσχει κανείς από τη συγκεκριμένη νόσο είναι, εκτός από την πολύ υψηλή LDL χοληστερόλη, τα οζίδια στο δέρμα, τα βλέφαρα και τους τένοντες, καθώς και η εμφάνιση λευκού δακτυλίου στον βολβό των ματιών (το λεγόμενο «γεροντότοξο»).


 

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X