Αρχική / Υγεία / Καρδιολογία / Όλο και πιο πολλά παιδιά πάσχουν από υπέρταση
Όλο και πιο πολλά παιδιά πάσχουν από υπέρταση thumbnail

Όλο και πιο πολλά παιδιά πάσχουν από υπέρταση


Όλο και περισσότερα παιδιά έχουν πλέον υψηλή αρτηριακή πίεση συγκριτικά με το παρελθόν, καθώς αυξάνονται επίσης τα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας αλλά και η κατανάλωση αλατιού μέσω της διατροφής, αποφαίνεται αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Hypertension.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου "Τόμας Τζέφερσον" με επικεφαλής την καθηγήτρια Ιατρικής και Παιδιατρικής, Μπονίτα Φαλκνερ διαπίστωσαν ότι το 19,2% των αγοριών 8-17 ετών, στις ΗΠΑ, έχει υψηλή αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με εθνικά στοιχεία που αφορούσαν την περίοδο 1999-2008. Το ποσοστό ήταν 15,8% την περίοδο 1988-1994. 

Το ποσοστό των κοριτσιών με υπέρταση επίσης αυξήθηκε στο 12,6%, συγκριτικά με το 8,2% του παρελθόντος. 

Επίσης από τα στοιχεία προκύπτει ότι τα παιδιά με την υψηλότερη πρόσληψη αλατιού (πάνω από 3.450 mg καθημερινά) έχουν 36% περισσότερες πιθανότητες να έχουν αυξημένη αρτηριακή πίεση, συγκριτικά με τα παιδιά που έχουν την χαμηλότερη πρόσληψη αλατιού (λιγότερο από 2.300 mg). 

Ο αυξημένος κίνδυνος της υπέρτασης στα παιδιά σχετίστηκε επίσης με το αυξημένο σωματικό βάρος, την μεγαλύτερη περίμετρο μέσης και την κατανάλωση περισσότερου νατρίου από τις συνιστώμενες δοσολογίες. 

"Λόγω των αλλαγών στην διατροφική αλυσίδα και της αυξημένης κατανάλωσης κατεργασμένων τροφίμων, η διατροφική πρόσληψη νατρίου έχει αυξηθεί όχι μόνο στα παιδιά αλλά και τους ενήλικες, στις ΗΠΑ", εξηγεί η Δρ Φαλκνερ. 

Σύμφωνα με τις ισχύουσες κατευθυντήριες οδηγίες, φυσιολογική για τους ενήλικες θεωρείται η αρτηριακή πίεση που δεν υπερβαίνει τα 120/80 mm Hg. Ωστόσο, στα παιδιά ποικίλει το φυσιολογικό όριο ανάλογα με το φύλο, την ηλικία και το ύψος. 


πηγή: health.in.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X