Αρχική / Υγεία / Πρόληψη / Κολονοσκόπηση : Πώς μας προστατεύει και πότε μπορούμε να την κάνουμε;
Κολονοσκόπηση : Πώς μας προστατεύει και πότε μπορούμε να την κάνουμε; thumbnail

Κολονοσκόπηση : Πώς μας προστατεύει και πότε μπορούμε να την κάνουμε;

Η κολονοσκόπηση είναι μια εξέταση που επιτρέπει στον γιατρό  να δει  το εσωτερικό τοίχωμα του εντέρου. Χρησιμοποιεί έναν λεπτό και εύκαμπτο σωλήνα που ονομάζεται κολονοσκόπιο για να εξετάσει το παχύ έντερο. Βοηθά στον εντοπισμό ελκών, όγκων , πολύποδων στις περιοχές με φλεγμονή ή αιμορραγία. Κατά τη διάρκεια της κολονοσκόπησης, ιστικά δείγματα μπορούν να συλλεχθούν (βιοψία) και να χρησιμοποιηθεί  ως διαγνωστική εξέταση για τον έλεγχο για  καρκίνο ή προκαρκινικές νεοπλασίες του παχέος εντέρου ή του ορθού (πολύποδες).


Μια μικρή βιντεοκάμερα είναι συνδεδεμένη στο κολονοσκόπιο  έτσι ώστε ο γιατρός σας να μπορεί να πάρει φωτογραφίες ή βίντεο του παχέος εντέρου (κόλον). Το κολονοσκόπιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εξετάσει το σύνολο του παχέος εντέρου και το κατώτερο τμήμα του λεπτού εντέρου. Μια δοκιμή που ονομάζεται σιγμοειδοσκόπηση δείχνει μόνο το ορθό και το κάτω μέρος του παχέος εντέρου.


Πριν από την εξέταση είναι  απαραίτητο να προετοιμάσετε το παχύ έντερο , με τη λήψη καθαρτικού υγρού. Η προετοιμασία  για την κολονοσκόπηση διαρκεί 1-2 ημέρες, ανάλογα με το τι θα σας συστήσει ο γιατρός σας. Κατά την  προετοιμασία ο ασθενής θα πρέπει να παραμείνει στο σπίτι καθώς θα χρησιμοποιεί την τουαλέτα αρκετά συχνά. Η προετοιμασία του παχέος εντέρου προκαλεί συχνές κενώσεις και διάρροια, έτσι ώστε να αδειάσει εντελώς  το έντερο πριν από την εξέταση. Είναι μια δυσάρεστη εμπειρία καθώς θα πρέπει να πιείτε ένα ειδικό διάλυμα ( μέρος της προετοιμασίας ) και  η γεύση του είναι ιδιαίτερη και αλμυρή.


Γιατί γίνεται η κολονοσκόπηση


Γίνεται έλεγχος για καρκίνο του παχέος εντέρου ή  για πολύποδες. Η συγκεκριμένη εξέταση συνιστάται από την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία (ACS), το Αμερικανικό Γαστρεντερολογικό Κολέγιο  (ACG) αλλά και  την Αμερικανική Γαστρεντερική Ένωση.


Οι ειδικοί  συνήθως συνιστούν την  εξέταση σε άτομα  ηλικίας 50 ετών και άνω οι οποίοι έχουν  κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου. Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να κάνετε νωρίτερα την εξέταση  εάν έχετε υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου


Όταν υπάρχει αίμα στα κόπρανα ή αιμορραγία από το ορθό.


Μαύρα κόπρανα


Χρόνια διάρροια


Σιδηροπενική αναιμία


Όταν υπάρχει ξαφνική και ανεξήγητη απώλεια


Όταν υπάρχει ανεξήγητος  πόνος στην κοιλιά


 


Η εξέταση μπορεί να γίνει στο ιατρείο ενός γιατρού, ή στο νοσοκομείο. Συνήθως γίνεται από γαστρεντερολόγο ο οποίος συνήθως έχει και έναν βοηθό για  την συγκεκριμένη εξέταση. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης ο γιατρός σας μπορεί να σας χορηγήσει ένα παυσίπονο ή ένα ηρεμιστικό ώστε να χαλαρώσετε και να μην αισθανθείτε την όλη διαδικασία.


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X