Αρχική / Ποιες στάσεις του σώματος μας χαρίζουν αυτοπεποίθηση;
Ποιες στάσεις του σώματος μας χαρίζουν αυτοπεποίθηση; thumbnail

Ποιες στάσεις του σώματος μας χαρίζουν αυτοπεποίθηση;

Για να νιώσετε αυτοπεποίθηση πρέπει να μάθετε να ενεργείτε με αυτοπεποίθηση. Υπάρχουν κάποιες απλές ασκήσεις για την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης. Διαβάστε προσεκτικά και προσπαθήστε συνειδητά να εξασκηθείτε στην πράξη.


Γράφει ο Dr. David Schwartz καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Γεωργίας ΗΠΑ και σύμβουλος ειδικευμένος στην ανάπτυξη ηγετικών προσωπικοτήτων.


 1.       Φροντίστε πάντα να κάθεστε στην πρώτη θέση.


Έχετε προσέξει ότι σε χώρους δημόσιας συνάθροισης, σχολεία εκκλησίες σε συνελεύσεις κάθε είδους τα τελευταία καθίσματα γεμίζουν πάντα πρώτα; Οι περισσότεροι άνθρωποι κάθονται στις τελευταίες θέσεις για να μην δίνουν στόχο. Και ο λόγος που το φοβούνται αυτό είναι γιατί τους λείπει η αυτοπεποίθηση.


Το να κάθεστε στις πρώτες θέσεις μπορεί να βοηθήσει στο να αυξήσετε την αυτοπεποίθησή σας. Πρέπει να συνηθίσετε στην ιδέα ότι κανείς πετυχημένος δεν περνάει απαρατήρητος.


2.       Να κοιτάτε τους άλλους στα μάτια.


Το πώς χρησιμοποιεί κάποιος τα μάτια του λέει πολλά για τον χαρακτήρα του. Αν κάποιος αποφεύγει να μας κοιτάξει στα μάτια μας δημιουργούνται αυτομάτως ερωτήματα. Τι προσπαθεί να μου κρύψει; Τι φοβάται; Μήπως σχεδιάζει κάτι ύπουλο; Έχει κάτι εναντίον μου;


Πολλές φορές όταν αποφεύγετε να κοιτάξετε κάποιον στα μάτια οι πιθανές εξηγήσεις είναι δυο. Η μία περίπτωση είναι να λέτε στον άλλο «αισθάνομαι μειονεκτικά απέναντί σου, νιώθω κατώτερος» ή να εννοείτε «αισθάνομαι ένοχος, φοβάμαι ότι αν σε κοιτάξω κατάματα θα το δεις μέσα μου»


Όταν κοιτάζετε τους άλλους στα μάτια δείχνετε ότι κυριαρχείτε στον εαυτό σας, Είναι σαν να δηλώνετε την τιμιότητα, την πίστη  σε αυτά που λέτε, στον εαυτό σας την βεβαιότητα. Βάλτε τα μάτια να δουλέψουν για λογαριασμό σας. Θα νιώσετε την αυτοπεποίθηση ότι… μπορείτε να αποκτήσετε αυτοπεποίθηση ακόμα και αν δεν την έχετε.


3.       Να βαδίζετε 25% γρηγορότερα.


Οι ψυχολόγοι συνδυάζουν την ατημέλητη στάση του σώματος και το νωθρό βάδισμα με τη δυσάρεστη άποψη που μπορεί να έχει κανείς για τον εαυτό του, την εργασία του, τη ζωή του αλλά και τους ανθρώπους γύρω του. Αλλά οι ψυχολόγοι μας λένε και κάτι ακόμα : Ότι μπορούμε να αλλάξουμε τις αντιλήψεις μας αλλάζοντας τη στάση του σώματός και την ταχύτητα του περπατήματός μας. Οι ενέργειες του σώματος είναι αποτέλεσμα του νου. Οι συντετριμμένοι άνθρωποι βαδίζουν συνήθως πολύ αργά. Οι μέσοι άνθρωποι έχουν ένα μέσο βάδισμα. Η στάση τους λέει, «δεν είμαι και πολύ περήφανος για τον εαυτό μου». Οι άνθρωποι που έχουν μεγάλη αυτοπεποίθηση βαδίζουν γρήγορα και αποφασιστικά δηλώνοντας ότι κατευθύνονται προς ένα σημαντικό στόχο. Ρίξτε πίσω τους ώμους, σηκώστε το κεφάλι ψηλά, περπατήστε με ζωντάνια. Είναι ένα πρώτο βήμα- για να δείτε την αυτοεκτίμησή σας να αυξάνεται.


4.       Δοκιμάστε να παίρνετε το λόγο.


Πολλοί άνθρωποι με ευστροφία, διορατικότητα και δυνατό μυαλό μένουν αδρανείς και δεν συμμετέχουν στις συζητήσεις. Ο λόγος; Η έλλειψη αυτοπεποίθησης φυσικά. Κάθε φορά υπόσχονται στον εαυτό τους «την επόμενη φορά» αλλά βαθιά μέσα του ξέρει ότι δεν θα κρατήσει την υπόσχεση. Κάθε φορά όμως που πίνει το «δηλητήριο» της δειλίας χάνει όλο και πιο πολύ την αυτοπεποίθησή του. Οσο περισσότερο παίρνετε το λόγο τόσο πιο ισχυροί γίνεσθε. Και βέβαια τόσο πιο εύκολο γίνεται να αποβάλλετε την κακή συνήθεια της σιωπής. Το να μιλάτε ελεύθερα είναι πραγματικά μια βιταμίνη αυτοπεποίθησης.


5.       Χαμογελάστε πλατιά


Και θα αισθανθείτε ότι οι ευτυχισμένες μέρες ξαναήρθαν. Προσοχή όμως. Χαμογελάστε πλατιά. Οι ειδικοί λένε ότι το μισό χαμόγελο… δεν λειτουργεί πετυχημένα. Πολλοί άνθρωποι μου λένε, μα όταν φοβάμαι, όταν είμαι στεναχωρημένος, ή όταν νιώθω θυμό μου είναι δύσκολο να χαμογελάσω. Φυσικά και είναι δύσκολο. Αλλά το θέμα είναι να πιέσετε λιγο τον εαυτό σας για να χρησιμοποιήσει τη δύναμη του χαμόγελου.


Το χαμόγελο δεν περιορίζεται μόνο στο να θεραπεύει απλώς την κακή διάθεση. Το χαμόγελο διαλύει την αντιπαράθεση με τους άλλους σε χρόνο μηδέν. Προχτές μου συνέβη ένα μικροεπεισόδιο που είναι παράδειγμα αυτού που σας λέω. Είχα σταματήσει σε μια διασταύρωση και περίμενα το πράινο να ανάψει όταν άκουσα ένα… μπαμ! Ο οδηγός πίσω μου βγήκε έτοιμος για καβγά αν και έφταιγε! Ήμουν έτοιμος να τον κάνω σκουπίδι όταν εκείνος όμως πλησίασε μου χαμογέλασε πλατιά και μου είπε « Φίλε μου λυπάμαι, δεν το ήθελα» Το πλατύ χαμόγελο σε συνδυασμό με τη δήλωση με μαλάκωσε αμέσως. Με έπεισε. Έδειχνε βέβαιος για την πρόθεση του και αυτή τη βεβαιότητα μετέφερε και σε μένα. 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X