Αρχική / Υγεία / Καρδιολογία / Μπαλονάκι στην καρδιά : Πότε πρέπει να γίνει η επέμβαση
Μπαλονάκι στην καρδιά : Πότε πρέπει να γίνει η επέμβαση thumbnail

Μπαλονάκι στην καρδιά : Πότε πρέπει να γίνει η επέμβαση

Αγγειοπλαστική, το κοινά αποκαλούμενο ‘μπαλονάκι’ ονομάζεται η τεχνική της μηχανικής διαστολής των στενωμένων αγγείων της καρδιάς (στεφανιαίες αρτηρίες) ή και άλλων αγγείων του σώματος, με τη χρήση ειδικού μπαλονιού προσαρμοσμένου σε καθετήρα. Τα στενώματα αυτά οφείλονται στη συσσώρευση χοληστερόλης στο τοίχωμα των αγγείων με αποτέλεσμα αυτά να μεγαλώνουν και να καταλαμβάνουν μεγαλύτερο μέρος του αυλού του αγγείου εμποδίζοντας τη τροφοδοσία της καρδιάς με αίμα. Αποτέλεσμα είναι η ελάττωση παροχής αίματος προς την καρδιά, που προκαλεί εμφάνιση πόνου στο θώρακα (στηθάγχη). Σε κάποιους ασθενείς όμως η εξέλιξη είναι δραματική, με δημιουργία πήγματος (θρόμβου) μέσα στο αγγείο και πλήρη διακοπή της ροής του αίματος που οδηγεί στο έμφραγμα του μυοκαρδίου. Σε συνδυασμό πάντοτε με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή η αγγειοπλαστική οδηγεί σε ανακούφιση της στηθάγχης και σε παράταση της επιβίωσης σε περιπτώσεις οξέος εμφράγματος.  


Γράφει ο Γεώργιος Λάζαρος,Καρδιολόγος, Α' Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική, Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Αθηνών


 


    Η αγγειοπλαστική πραγματοποιείται από εξειδικευμένους καρδιολόγους με τοπική αναισθησία χωρίς να απαιτείται τομή στο δέρμα, παρά μόνο με παρακέντηση (τρύπημα με βελόνη) κάποιας αρτηρίας είτε στο μηρό είτε στο χέρι. Μέσω αυτής της ‘οπής’ εκτελείται αρχικά η κλασσική στεφανιογραφία κατά την οποία χορηγείται σκιαγραφική ουσία στα αγγεία της καρδιάς με ειδικούς για την περίπτωση καθετήρες. Εφόσον αποκαλυφθούν στενώματα σε κάποιο αγγείο, δια μέσου της ίδιας οπής, κατευθύνεται με ακτινοσκόπηση στο συγκεκριμένο σημείο ένας καθετήρας με μπαλόνι στο άκρο του. Κατόπιν το μπαλόνι διαστέλλεται στο σημείο της στένωσης με εξωτερικούς χειρισμούς αποκαθιστώντας τη βατότητα του αγγείου και την αποκατάσταση της ανεμπόδιστης ροής του αίματος.


    Αρχικά, ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της απλής αγγειοπλαστικής με μπαλόνι ήταν τα σχετικά υψηλά ποσοστά επαναστένωσης του αγγείου που υποβαλλόταν στη μηχανική διαστολή. Ωστόσο, με τη βοήθεια της τεχνολογίας επινοήθηκαν μεταλλικοί νάρθηκες, σαν ελατήρια, τα λεγόμενα στέντ, τα οποία πάλι μέσω ειδικών καθετήρων προωθούνται και εκπτύσσονται στο σημείο του στενώματος εμποδίζοντας σε σημαντικό βαθμό την μελλοντική επαναστένωση. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια, πάντα με την υποστήριξη της τεχνολογίας, έχουν κατασκευαστεί στέντ εμποτισμένα με κατάλληλα φάρμακα που βοηθούν ακόμα περισσότερο στη μακροχρόνια διατήρηση του αρχικού αποτελέσματος.


    Η αγγειοπλαστική σήμερα πραγματοποιείται με πολύ καλά αποτελέσματα, εφάμιλλα εκείνων των μεγάλων κέντρων του εξωτερικού, στα περισσότερα νοσοκομεία των μεγάλων αστικών κέντρων αλλά και σε αρκετά από τα αντίστοιχα της περιφέρειας. Για την πραγματοποίησή της συνήθως απαιτείται παραμονή στο νοσοκομείο για 24 ώρες,  οπότε και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει αρχικά στο σπίτι του με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και πολύ σύντομα, ανάλογα με την περίπτωση, στις καθημερινές του δραστηριότητες. Το κυριότερο όμως είναι ότι ανακουφίζεται άμεσα από τα συμπτώματα που τον ταλαιπωρούσαν και είχαν αρνητικό αντίκτυπο στην ποιότητα της ζωής του.


    Η αγγειοπλαστική είναι μία τρανταχτή απόδειξη των δυνατοτήτων του ανθρώπινου πνεύματος. Σε καμία περίπτωση ωστόσο δεν θα πρέπει να λησμονείται ότι, όπως και κάθε ιατρική πράξη, απευθύνεται σε συγκεκριμένους ασθενής. Η αλόγιστη εφαρμογή πέραν των ενδείξεων της μπορεί να επισκιάσει τα συνήθως θεαματικά αποτελέσματα.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X