Αρχική / Υγεία / Παθολογία / Τι πρέπει να γνωρίζω για την παιδική παχυσαρκία
Τι πρέπει να γνωρίζω για την παιδική παχυσαρκία  thumbnail

Τι πρέπει να γνωρίζω για την παιδική παχυσαρκία

Ένα στα πέντε παιδιά στις ΗΠΑ είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, και ο αριθμός αυτός συνεχίζει να αυξάνεται . Τα υπέρβαρα παιδιά διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να γίνουν υπέρβαροι εφήβοι και ενήλικες , βάζοντας τους σε κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών , όπως καρδιοπάθειες και διαβήτη αργότερα στη ζωή. Επίσης, είναι πιο επιρρεπείς στο να αναπτύξουν το άγχος , τη θλίψη , και τη χαμηλή αυτοεκτίμηση .


Τι προκαλεί παχυσαρκία στα παιδιά;


Τα παιδιά γίνονται υπέρβαρα και παχύσαρκα για διάφορους λόγους . Οι πιο κοινές αιτίες είναι γενετικοί παράγοντες , η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας, ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες , ή ένας συνδυασμός αυτών των παραγόντων . Σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις το υπερβολικό βάρος προκαλείται από μια ιατρική κατάσταση, όπως ένα ορμονικό πρόβλημα . Μια φυσική εξέταση και κάποιες εξετάσεις αίματος μπορούν να αποκλείσουν την πιθανότητα μιας ιατρικής κατάστασης ως αιτία για την παχυσαρκία .


Δεν σημαίνει πως όλα τα παιδιά με οικογενειακό ιστορικό παχυσαρκίας θα γίνουν υπέρβαρα. Τα παιδιά των οποίων οι γονείς ή τα αδέλφια είναι υπέρβαροι μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να γίνουν υπέρβαρα, αλλά αυτό μπορεί να συνδέεται με κοινές συμπεριφορές της οικογένειας, όπως διατροφικές συνήθειες και συνήθειες σωματικής δραστηριότητας .


Η συνολική διατροφή ενός παιδιού και το επίπεδο δραστηριότητας διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στον καθορισμό του βάρους του παιδιού. Σήμερα, πολλά παιδιά ξοδεύουν πολύ χρόνο να είναι ανενεργά . Για παράδειγμα, το μέσο παιδί δαπανά περίπου τέσσερις ώρες κάθε ημέρα παρακολουθώντας τηλεόραση. Καθώς οι υπολογιστές και τα βιντεοπαιχνίδια γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή, ο αριθμός των ωρών της αδράνειας μπορεί να αυξηθεί.


Ποιες νόσοι θέτουν τα παχύσαρκα παιδιά σε κίνδυνο;


1. Η υψηλή χοληστερόλη


2. Η υψηλή αρτηριακή πίεση


3. Η πρόωρη καρδιακή νόσος


4. Ο διαβήτης


5. Τα προβλήματα οστών


6. Δερματικές παθήσεις όπως εξανθήματα από θερμότητα , μυκητιασικές λοιμώξεις και ακμή


Πώς μπορώ να ξέρω αν το παιδί μου είναι υπέρβαρο;


Το καλύτερο πρόσωπο για να σας πει εάν το παιδί σας είναι υπέρβαρο είναι ο γιατρός του παιδιού σας . Προκειμένου να καθοριστεί εάν το παιδί σας είναι υπέρβαρο, ο γιατρός θα μετρήσει το βάρος και το ύψος του παιδιού σας και θα υπολογίσει το δείκτη μάζας του σώματος.


Πώς μπορώ να βοηθήσω υπέρβαρο παιδί μου ;


Εάν έχετε ένα υπέρβαρο παιδί , είναι πολύ σημαντικό να ξέρει ότι θα είστε υποστηρικτικοί. Τα συναισθήματα των παιδιών για τον εαυτό τους συχνά βασίζονται σε συναισθήματα των γονιών τους γι 'αυτούς , και αν δεχτείτε το παιδί σας σε οποιοδήποτε βάρος , θα είναι πιο πιθανό να αισθάνεται καλά εκείνο για τον εαυτό του. Είναι επίσης σημαντικό να μιλήσετε στα παιδιά σας για το βάρος τους , επιτρέποντάς τους να μοιράζονται τις ανησυχίες τους μαζί σας .


Πως μπορεί να βοηθήσει η οικογένεια;


Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να εμπλακεί όλη οικογένεια σε υγιείς συνήθειες , αλλά και στην αύξηση της σωματικής δραστηριότητας της οικογένειας. Μερικοί τρόποι για να επιτευχθεί αυτό είναι οι εξής:


1.Ακολουθείστε το παράδειγμα – Αν τα παιδιά σας είναι σωματικά δραστήρα και διασκεδάζουν , είναι πιο πιθανό να είναι ενεργά και να παραμείνουν ενεργά για το υπόλοιπο της ζωής τους .


2.Κάντε οικογενειακές δραστηριότητες όλοι μαζί που παρέχουν σε όλους άσκηση , όπως το περπάτημα , η ποδηλασία και ή κολύμβηση .


3.Να είστε ευαίσθητοι στις ανάγκες του παιδιού σας – Τα υπέρβαρα παιδιά μπορεί να αισθάνονται άβολα με τη συμμετοχή τους σε ορισμένες δραστηριότητες . Είναι σημαντικό να βοηθήσετε το παιδί σας να βρει τις σωματικές δραστηριότητες που απολαμβάνει και που δεν είναι ενοχλητικές ή πολύ δύσκολες.


4.Κάντε μια προσπάθεια να μειώσετε το χρόνο που περνάτε και εσείς και το παιδί σας σε καθιστικές δραστηριότητες, όπως η τηλεόραση ή τα βιντεοπαιχνίδια.


Όποια προσέγγιση κι αν επιλέξουν οι γονείς να λάβουν σχετικά με το υπέρβαρο παιδί τους, ο σκοπός δεν είναι η σωματική άσκηση και η υγιεινή διατροφή να φανούν σαν αγγαρεία , αλλά να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις ευκαιρίες που δίνονται σε εσάς και στην οικογένειά σας πρέπει να είστε ενεργοί και υγιείς .

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X