Αρχική / Υγεία / Παθολογία / Εξασθένησε η μνήμη σας; Μήπως φταίει η κλιμακτήριος;
Εξασθένησε η μνήμη σας; Μήπως φταίει η κλιμακτήριος;   thumbnail

Εξασθένησε η μνήμη σας; Μήπως φταίει η κλιμακτήριος;

Η συγκέντρωση, η μνήμη και η ικανότητα διεκπεραιώσεως νοητικών εργασιών μειώνονται έως και 40% σε πολλές γυναίκες που περνούν την κλιμακτήριο.


Στην πραγματικότητα, τέσσερις στις δέκα εμμηνοπαυσικές γυναίκες εκδηλώνουν διαταραχή των νοητικών δεξιοτήτων τους, με συνέπεια πολλές από αυτές να αντιμετωπίζουν εξαιτίας της δυσκολίες στην καθημερινότητά τους.


Διαταραχή της μνήμης, πάντως, μπορεί να εκδηλώσουν και νεώτερες γυναίκες, οι οποίες ανακαλύπτουν ότι δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν ορισμένες μέρες του μήνα, εξαιτίας των ορμονικών διακυμάνσεων της εμμήνου ρύσεως.


Ακριβώς πριν από την ωορρηξία, όμως, όταν τα επίπεδα της ορμόνης του γυναικείου φύλου, των οιστρογόνων, είναι τα υψηλότερα, οι νοητικές δεξιότητές τους οξύνονται.


Τα δεδομένα αυτά παρουσιάσθηκαν στο πρόσφατο ετήσιο συνέδριο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Εταιρειών Γονιμότητας (IFFS) και της Αμερικανικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής (ASRM) από την δρα Μάρθα Χάικι, καθηγήτρια Μαιευτικής & Γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης.


Όπως είπε η δρ Χάικι, υπάρχουν πλέον πειστικά ερευνητικά στοιχεία ότι η εμμηνόπαυση επηρεάζει αρνητικά τη μνήμη, την ικανότητα προσοχής και την ικανότητα μαθήσεως πολλών γυναικών – πιθανώς εξαιτίας της μείωσης των επιπέδων των οιστρογόνων αλλά και της έλλειψης ύπνου.


"Η μείωση των επιπέδων των οιστρογόνων κατά την εμμηνόπαυση μπορεί να επηρεάσει τα τμήματα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνα για τη μνήμη και τη μάθηση, όπως ο ιππόκαμπος στο κέντρο του και ο προμετωπιαίος φλοιός στο πρόσθιο τμήμα του", είπε.


Και πρόσθεσε ότι τομογραφίες σε εμμηνοπαυσικές γυναίκες έχουν αποκαλύψει αλλαγές και στις δύο περιοχές.


Η έλλειψη ύπνου, όμως, επίσης μπορεί να παίξει ρόλο, πρόσθεσε, εξηγώντας πως είναι σύνηθες φαινόμενο για τις εμμηνοπαυσικές γυναίκες να ξυπνούν συχνά μέσα στη νύχτα εξαιτίας των εξάψεων και της εφίδρωσης.


Η δρ Χάικι επικαλέσθηκε δύο μελέτες που διεξήχθησαν την τελευταία δεκαετία στις ΗΠΑ. Η μία από αυτές διεξήχθη σε 12.450 γυναίκες και έδειξε πως μετά την εμμηνόπαυση είχαν κατά 40% περισσότερες πιθανότητες να ξεχνάνε.


Η δεύτερη μελέτη διεξήχθη σε 16.000 εθελόντριες και έδειξε πως οι τέσσερις στις δέκα άρχισαν να έχουν διαταραχή της μνήμης μόλις μπήκαν στην εμμηνόπαυση.
ΠΗΓΗ: Web Only

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X