Αρχική / Υγεία / Παθολογία / Πολύποδες στη μύτη και τον λάρυγγα: Ποια είναι τα συμπτώματα;
Πολύποδες στη μύτη και τον λάρυγγα: Ποια είναι τα συμπτώματα; thumbnail

Πολύποδες στη μύτη και τον λάρυγγα: Ποια είναι τα συμπτώματα;

Γράφει ο κ. Γιώργος Κουντούρης, Διευθυντής Ωτορινολαρυγγολογικής Κλινικής, Ευρωκλινική Αθηνών:


Μια πολύ συχνή ερώτηση που γίνεται στον Ωτορινολαρυγγολόγο, είναι η εξής:


Τι είναι οι πολύποδες; Πώς θα καταλάβω αν έχω;


Οι πολύποδες της μύτης (ρινοπολύποδες) είναι καλοήθης, φλεγμονώδους ή/και αλλεργικής αιτιολογίας υπερτροφία του ρινικού βλεννογόνου (δηλαδή του εσωτερικού τοιχώματος της μύτης). Μπορούν να εκδηλωθούν με απόφραξη της μύτης, μείωση ή απώλεια της όσφρησης, υποτροπιάζουσες ρινοκολπίτιδες (ιγμορείτιδες), πονοκέφαλο, πρήξιμο στα κάτω βλέφαρα και ρινορραγίες. Η θεραπεία τους είναι βασικά χειρουργική˙επειδή όμως συχνά υποτροπιάζουν συνήθως χρειάζεται φαρμακευτική θεραπεία και τακτική παρακολούθηση.


Οι πολύποδες του λάρυγγα εκδηλώνονται συνήθως με βραχνάδα- σπανιότερα με δύσπνοια. Απαιτείται λεπτομερής ενδοσκοπικός έλεγχος γιατί ένας φαινομενικά αθώος πολύποδας μπορεί να υποκρύπτει σοβαρότερη βλάβη. Η θεραπεία τους είναι η χειρουργική αφαίρεση η οποία ακολουθείται από ιστολογική εξέταση του αφαιρεθέντος πολύποδα. Αξίζει να επισημανθεί ότι με βραχνάδα εκδηλώνονται και πιο σοβαρές παθήσεις του λάρυγγα (κακοήθειες, θηλώματα, άλλοι όγκοι, κλπ), οπότε γίνεται σαφής η ανάγκη λεπτομερούς διερευνήσεως κάθε ασθενούς με βραχνάδα.

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X