Αρχική / Υγεία / Εγκυμοσύνη / Γιατί παίρνουμε κιλά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Γιατί παίρνουμε κιλά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης; thumbnail

Γιατί παίρνουμε κιλά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Γράφει για το boro.gr ο κ. Πάνος Αντσακλής, Μαιευτήρας – Γυναικολόγος:
Η αύξηση του σωματικού βάρους της γυναίκας κατά τη διάρκεια της κύησης είναι κάτι πρακτικά αναπόφευκτο για την έγκυο, που όσο ανεπιθύμητο και αν είναι για τη γυναίκα που ανησυχεί για τη σιλουέτα της, ταυτόχρονα είναι απαραίτητο στοιχείο για την καλή πορεία της κύησης. Έτσι λοιπόν, αν και η πρόσληψη βάρους κατά τη διάρκεια της κύησης είναι ένα φυσιολογικό γεγονός, υπάρχουν αρκετές ερωτήσεις σχετικά με το πόσα κιλά πρέπει να πάρει μία γυναίκα στην εγκυμοσύνη της.


Η Αμερικανική ένωση εγκυμοσύνης τονίζει ότι η πρόσληψη βάρους κατά τη διάρκεια της κύησης είναι απαραίτητη για την σωστή ανάπτυξη του εμβρύου. Μερικές γυναίκες πιστεύουν ότι πρέπει η αύξηση του σωματικού τους βάρους να είναι ελάχιστη και να αντιστοιχεί μόνο στο βάρος του εμβρύου τους. Αγνοούν βέβαια, ότι επιπλέον θερμίδες πέρα από το έμβρυο κατά τη διάρκεια της κύησης απαιτούνται και για πολλές άλλες φυσιολογικές λειτουργίες.


Ενώ ένα έμβρυο λίγο πριν γεννηθεί μπορεί να ζυγίζει περίπου τρία κιλά, για την αύξηση του βάρους ευθύνονται ακόμα, ο πλακούντας, το αμνιακό υγρό, η αύξηση του μεγέθους της μήτρας, η αύξηση της κυκλοφορούμενης ποσότητα αίματος στην έγκυο, η αύξηση του μεγέθους των μαστών που προετοιμάζονται για τον θηλασμό και η κατακράτηση υγρών, θρεπτικών ουσιών και μητρικού λιπώδους ιστού, απαραίτητων για τη διατροφή του εμβρύου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά τη γέννηση του νεογνού.


Οι περισσότεροι οργανισμοί υγείας συστήνουν ότι η ιδανική πρόσληψη βάρους στην κύηση κυμαίνεται από 11-16 κιλά. Φυσικά αυτό διαφέρει από κύηση σε κύηση και εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από το βάρος της γυναίκας πριν τη σύλληψη και υπέρβαρες ή λιποβαρείς γυναίκες θα πρέπει να προσέχουν λίγο περισσότερο όσον αφορά στο σωματικό τους βάρος κατά τη διάρκεια της κύησης και να συμβουλεύονται τον θεράποντα ιατρό τους. Γυναίκες λιποβαρείς με χαμηλό δείκτη μάζας σώματος (ΒΜΙ) θα πρέπει να αποσκοπούν σε πρόσληψη βάρους 12-18 kgr, ενώ για γυναίκες με αυξημένο ΒΜΙ η αντίστοιχη πρόσληψη βάρους θα πρέπει να κυμαίνεται στα 8-11 kgr.


Σημαντικό είναι επίσης μεταξύ δύο κυήσεων η γυναίκα να χάσει τα κιλά που είχε προσλάβει στην πρώτη κύηση πριν ξανά μείνει έγκυος. Η μη απώλεια των κιλών από μία προηγούμενη εγκυμοσύνη, όπως και η υπερβολική αύξηση σωματικού βάρους κατά τη διάρκεια της κύησης ενοχοποιούνται με σημαντική αύξηση της εμφάνισης επιπλοκών όπως σακχαρώδης διαβήτης της κύησης, μακροσωμία εμβρύου και υπέρταση της κύησης, ενώ αυξάνεται και η πιθανότητα καισαρικής τομής.


Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να κατανοήσει κάθε έγκυος ότι κάποια αύξηση του σωματικού της βάρους κατά τη διάρκεια της κύησης είναι απαραίτητη προκειμένου για την καλή ανάπτυξη του εμβρύου και εξέλιξη της κύησης, ώστε να αποφεύγονται εξαντλητικές δίαιτες που μπορεί να έχουν αρνητικές συνέπειες για την εγκυμοσύνη. Αντίστοιχα θα πρέπει να αποφεύγεται η μεγάλη πρόσληψη βάρους, ενώ πριν από μία νέα εγκυμοσύνη κάθε γυναίκα θα πρέπει να προσπαθεί να επιστρέφει στο σωματικό βάρος που είχε πριν την τελευταία της κύηση. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν κάθε έγκυος να είναι σε συνεχή παρακολούθηση και επικοινωνία με τον γυναικολόγο της τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, όσο και μετά τον τοκετό μέχρι την επόμενη εγκυμοσύνη, μία περίοδο που πολλές γυναίκες αμελούν να επικοινωνήσουν τον γυναικολόγο τους.

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X