Αρχική / Υγεία / Παιδιατρική / Τι προκαλεί το σύγκαμα στα μωρά και πώς μπορείτε να αποτρέψετε τον ερεθισμό;
Τι προκαλεί το σύγκαμα στα μωρά και πώς μπορείτε να αποτρέψετε τον ερεθισμό;  thumbnail

Τι προκαλεί το σύγκαμα στα μωρά και πώς μπορείτε να αποτρέψετε τον ερεθισμό;

Το σύγκαμα στο μωρό σας πιθανόν να οφείλεται στην τριβή ή την υγρασία, αλλά μπορεί να είναι και μόλυνση του δέρματος. Μην πανικοβάλλεστε. Η αντιμετώπιση του συγκάματος είναι μέρος της φροντίδας του μωρού. Μάλιστα, περισσότερα από τα μισά μωρά μεταξύ 4 και 15 μηνών συγκαίονται τουλάχιστον μία φορά κάθε δύο μήνες.


Ρίξτε μια ματιά στα διάφορα είδη ερεθισμών που μπορεί να παρουσιάσει το μωρό σας στην περιοχή της πάνας:


Δερματίτιδα από την τριβή 
Το δέρμα που τρίβεται στην πάνα –κυρίως τα γεννητικά του όργανα και η περιοχή στους μηρούς και τους γλουτούς- μπορεί να κοκκινίσει και να είναι λίγο φουσκωμένο. Ή το μωρό σας μπορεί να έχει ένα κόκκινο εξάνθημα σε αυτές τις περιοχές.


Τι την προκαλεί
Μερικές φορές η τριβή από την πάνα, τα χημικά και τα αρώματα από τις πάνες μιας χρήσης ή τα απορρυπαντικά μπορούν να ερεθίσουν το δέρμα του μωρού σας και να προκαλέσουν εξάνθημα. Αυτού του τύπου το εξάνθημα ονομάζεται δερματίτιδα εξ επαφής. Παρ’ όλα αυτά, πιο συχνά ο ερεθισμός είναι αποτέλεσμα της υγρασίας. Ακόμη και οι πιο απορροφητικές πάνες αφήνουν υγρασία στο ευαίσθητο δέρμα του μωρού σας. Και όταν τα βακτήρια από τα κόπρανα του μωρού σας αναμιγνύονται με τα ούρα, τα χημικά που βρίσκονται στα ούρα διασπώνται και παράγουν αμμωνία, που μπορεί να είναι πολύ δυνατή για το δέρμα.


Ένα μωρό που έχει μείνει με λερωμένη πάνα για αρκετή ώρα έχει περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσει ερεθισμό. Αυτό όμως δεν αποκλείει το γεγονός να παρουσιαστεί ερεθισμός και σε ένα μωρό που έχει ευαίσθητο δέρμα και οι γονείς του αλλάζουν συχνά τις πάνες του. Και αν το μωρό σας παίρνει αντιβιοτικά, μια παρενέργεια μπορεί να είναι η διάρροια, η οποία επίσης οδηγεί σε ερεθισμό.


Καντιντίαση 
Αν το μωρό σας έχει καντιντίαση, θα παρατηρήσετε μικρά κόκκινα σημάδια που πολλαπλασιάζονται και δημιουργούν ένα φουσκωμένο εξάνθημα με ανομοιόμορφο σκούρο ή ανοιχτόχρωμο κόκκινο χρώμα και σαφή όρια. Η ερεθισμένη περιοχή είναι κόκκινη και ίσως να είναι ευαίσθητη και να πονάει, και το εξάνθημα μπορεί να εμφανιστεί στις πτυχές του δέρματος γύρω από τα γεννητικά όργανα του μωρού σας και τα πόδια του. Σχεδόν ποτέ δεν εμφανίζεται στους γλουτούς μόνο, αλλά είναι πιθανό να εξαπλωθεί σε αυτή την περιοχή.


Τι την προκαλεί
Αν το δέρμα του μωρού σας είναι ερεθισμένο –από βρεγμένες πάνες για παράδειγμα- οι μύκητες που υπάρχουν φυσιολογικά στο σώμα του μωρού σας μπορούν να μπουν στις πτυχές του δέρματος και να πολλαπλασιαστούν, προκαλώντας εξάνθημα. Επίσης, τα μωρά που λαμβάνουν αντιβιοτικά παθαίνουν καντιντίαση γιατί μειώνουν τον αριθμό των καλών βακτηρίων (που βοηθούν στον έλεγχο των μυκήτων) μαζί με τα προβληματικά βακτήρια. Κάποια μωρά με στοματίτιδα μπορούν να αναπτύξουν καντιντίαση. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, ο γιατρός σας μπορεί να σας γράψει κάποιο αντιμυκητιασικό φάρμακο για να χρησιμοποιήσετε τοπικά στην περιοχή της πάνας.


Σμηγματοτορροϊκή δερματίτιδα
Η σμηγματοτορροϊκή δερματίτιδα δεν είναι συχνή. Αν εμφανιστεί στο μωρό σας, θα παρατηρήσετε ένα μεγάλο, κόκκινο, τραχύ, λιπαρό εξάνθημα που θα εκτείνεται από το κάτω μέρος της κοιλιάς μέχρι τη βουβωνική χώρα.


Τι την προκαλεί
Δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα. Για κάποιο διάστημα οι ειδικοί πίστευαν ότι η σμηγματοτορροϊκή δερματίτιδα –όπως και η νινίδα- προκαλείται από τη μεγάλη ποσότητα σμήγματος (πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι οι αδένες που παράγουν σμήγμα διεγείρονται από ορμόνες που περνάνε στο μωρό σας από εσάς πριν από τη γέννα). Αλλά περαιτέρω έρευνες δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε κάποιο συμπέρασμα.


Βακτηριακή μόλυνση
Αν το μωρό σας έχει μαλακές κίτρινες φουσκάλες ή σπυράκια γεμάτα με πύον, μπορεί να έχει μια βακτηριακή μόλυνση όπως το μολυσματικό κηρίον.


Τι την προκαλεί
Τα βακτήρια προκαλούν αυτού του είδους τον ερεθισμό. Αν υποπτεύεστε ότι ο ερεθισμός οφείλεται σε βακτήρια, πρέπει να καλέσετε αμέσως το γιατρό σας. Ίσως σας συνταγογραφίσει ένα τοπικό ή πόσιμο αντιβιοτικό.


Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσετε τα συγκάματα; 
Η καλύτερη συνταγή είναι να κρατάτε το μωρό σας καθαρό και στεγνό αλλάζοντας τακτικά την πάνα του. Χρησιμοποιήστε μια κρέμα συγκάματος –που να σχηματίζει ένα προστατευτικό στρώμα στο δέρμα του- μετά από κάθε αλλαγή πάνας για να προστατεύεστε το δερματάκι του μωρού σας από τα ούρα και τα κόπρανα. Αν ο καιρός είναι ζεστός και μπορεί να παίξει έξω ή σε ένα δωμάτιο με πάτωμα που καθαρίζεται εύκολα, αφήστε το χωρίς την πάνα του (και την αλοιφή) για όσο περισσότερο χρόνο μπορείτε κάθε μέρα. Ο αέρας βοηθάει στη θεραπεία του συγκάματος. Επίσης, θα μπορούσατε να αφήσετε το μικρό σας να κοιμηθεί χωρίς πάνα, τοποθετώντας ένα πλαστικό σεντόνι κάτω από το υφασμάτινο σεντόνι του.


Αν το μωρό σας έχει πολύ ευαίσθητο δέρμα, χρησιμοποιήστε μωρομάντηλα χωρίς άρωμα και αλκοόλ ή άλλα χημικά. Κάποιοι γονείς έχουν ένα μπουκάλι ή θερμός με ζεστό νερό και βαμβάκι δίπλα στην αλλαξιέρα για να καθαρίζουν το μωρό τους.


Ένα ελαφριάς μορφής σύγκαμα κανονικά θα φύγει μετά από τρεις με τέσσερις μέρες αν καταφέρετε να κρατήσετε τον ποπό του μωρού σας όσο πιο στεγνό γίνεται. Αν το σημείο μοιάζει μολυσμένο (έχει φουσκάλες ή ανοιχτές πληγές), ο ερεθισμός επιμένει, επεκτείνεται ή χειροτερεύει, μιλήστε με τον παιδίατρό σας. Μπορεί να σας γράψει ένα αντιβιοτικό για τη μόλυνση ή μια κρέμα ή αλοιφή για τον ερεθισμό. Αν ο ερεθισμός είναι καντιντίαση, ο γιατρός ίσως σας δώσει κάποιο 
αντιμυκητιασικό φάρμακο.


Πώς μπορώ να αποτρέψω τον ερεθισμό;


• Ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψετε τον ερεθισμό είναι να κρατάτε τον ποπό του μωρού σας στεγνό, οπότε αλλάξτε την πάνα του μωρού σας αμέσως μόλις λερωθεί.


• Καθαρίστε τα γεννητικά όργανα του μωρού σας πολύ καλά μετά από κάθε αλλαγή. Στεγνώστε το δέρμα του ταμποναριστά και ποτέ μην το τρίβετε.


• Βάλτε στον ποπό του μια στρώση αλοιφής. Υπάρχουν διάφοροι τύποι στο εμπόριο, όπως αυτές με βάση τον ψευδάργυρο (που είναι καλές για τα ευαίσθητα δέρματα) και αυτές με βάση το πετρέλαιο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και βαζελίνη, αλλά δεν ξεπλένεται εύκολα. Μην βάζετε ταλκ, αφού μπορεί να το εισπνεύσει το μωρό σας και να του δημιουργήσει πρόβλημα στους πνεύμονες.


• Όταν το μωρό σας αρχίσει τη στερεά τροφή, να του δίνεται κάθε φορά να δοκιμάσει μόνο ένα καινούριο είδος φαγητού, και να περιμένετε μερικές μέρες για να του δώσετε κάποιο άλλο. Έτσι θα είναι πιο εύκολο να καταλάβετε αν ο ερεθισμός οφείλεται σε κάποια τροφική αλλεργία και να αποκλείσετε τη συγκεκριμένη τροφή από το διαιτολόγιό του.


• Όταν του βάζετε την πάνα να αφήνεται κάποιο χώρο για να παίρνει το δέρμα του αέρα. Το ίδιο ισχύει και για τα ρούχα του, που πρέπει να είναι κάπως φαρδιά. Αποφύγετε τα συνθετικά υφάσματα που δεν αναπνέουν.


• Μην πλένετε τις πάνες του με απορρυπαντικά που περιέχουν άρωμα και μη χρησιμοποιείτε μαλακτικό –και τα δύο μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό. Χρησιμοποιήστε καυτό νερό και ξεβγάλετε τις πάνες δύο φορές. Θα μπορούσατε επίσης να βάλετε και μισή κούπα ξίδι στο πρώτο ξέβγαλμα, για να εξαλείψετε τους αλκαλικούς ερεθισμούς. Αν χρησιμοποιείτε πάνες μια χρήσης, καλό θα ήταν να δοκιμάσετε διάφορες μάρκες για να δείτε αν υπάρχει βελτίωση.


• Θηλάστε το μωρό σας για όσο μεγαλύτερο διάστημα μπορείτε. Το ούρα του μωρού σας σε συνδυασμό με τα αλκάλια από τα κόπρανα μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό, ο οποίος με τη σειρά του οδηγεί σε σύγκαμα. Ο θηλασμός βοηθάει αφού μειώνει το Ph στα κόπρανα του μωρού σας και τα κάνει πιο όξινα. Επίσης, κάνει τον οργανισμό του μωρού πιο ανθεκτικό στις λοιμώξεις γενικά, με αποτέλεσμα να μη χρειάζεται αντιβιοτικά, που μπορεί να προκαλέσουν σύγκαμα.


Πηγή: mybabysworld.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X