Αρχική / Υγεία / Καρδιολογία / Αυξημένες τιμές τριγλυκεριδίων: Ποιες είναι οι αιτίες και πως να τις ρίξετε
Αυξημένες τιμές τριγλυκεριδίων: Ποιες είναι οι αιτίες και πως να τις ρίξετε thumbnail

Αυξημένες τιμές τριγλυκεριδίων: Ποιες είναι οι αιτίες και πως να τις ρίξετε

Για το boro.gr γράφει ο κ. Λάζαρος Γιώργος, Καρδιολόγος, Α’ Πανεπιστηµιακή Kαρδιολογική Κλινική, Ιπποκράτειο ΓΝΑ:


 


           Τα τριγλυκερίδια είναι λιπαρές ουσίες που οι τιμές τους στο αίμα αποτελούν βαρόμετρο μεταβολικής υγείας. Αυξημένες τιμές τριγλυκεριδίων σχετίζονται με στεφανιαία νόσο, διαβήτη και ηπατοπάθειες (λιπώδες ήπαρ). Παράγονται τόσο από το φυτικό όσο και από το ζωικό οργανισμό, με τη μορφή των ελαίων και λιπών. Γι’ αυτό τα τριγλυκερίδια περιέχονται τόσο στη φυτική τροφή (κατά κύριο λόγο μέσα σε σπόρους και καρπούς), όσο και στην τροφή ζωικής προέλευσης (ζωικό λίπος, βούτυρο γάλακτος, συκώτι). Στον άνθρωπο συντίθενται, κατά κύριο λόγο στο συκώτι, καθώς και στα λιποκύτταρα. Ενώ μέχρι πρόσφατα η τιμή στόχος για τα τριγλυκερίδια στο αίμα ήταν τα 150mg/dL, νέες συστάσεις κατεβάζουν το όριο τους κάτω από τα 100mg/dl.


            Οι μακροχρόνιες συνέπειες των αυξημένων τριγλυκεριδίων είναι η εμφάνιση στενωμάτων στις αρτηρίες της καρδιάς (όπως συμβαίνει και για τη χοληστερίνη) και η οξεία παγκρεατίτιδα που αποτελεί επικίνδυνη κατάσταση για τη ζωή και παρατηρείται σε περιπτώσεις μεγάλης αύξησης των τριγλυκεριδίων στο αίμα (πάνω από 800-1.000 mg/dl).


            Η αύξηση των τριγλυκεριδίων οφείλεται είτε σε διαταραχή του μεταβολισμού του οργανισμού είτε σε αυξημένη πρόσληψη τους με το φαγητό. Άλλα αίτια που σχετίζονται με αυξημένες τιμές τριγλυκεριδίων είναι:


1. η γενετική προδιάθεση,


2. ο αρρύθμιστος διαβήτης,


3. η αύξηση του βάρους σώματος,


4. η απουσία φυσικής άσκησης,


5. η κατάχρηση αλκοόλ,


6. το κάπνισμα,


7. ο υποθυρεοειδισμός,


8. η κύηση,


9. κάποια αυτοάνοσα νοσήματα, όπως π.χ. ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος,


10. η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια,


11. ορισμένα φάρμακα όπως κορτιζόνη, οιστρογόνα, κυκλοσπορίνη, ταμοξιφαίνη, β-αδρενεργικοί αποκλειστές, θειαζιδικά διουρητικά κ.α.


            Αν η διατροφή είναι πλούσια σε σάκχαρα, περιλαμβανομένων και αυτών που αποδίδονται από το αλκοόλ, αργά ή γρήγορα τα τριγλυκερίδια στο αίμα θα αυξηθούν. Στη επίτευξη ιδανικών (χαμηλών) τιμών τριγλυκεριδίων συμβάλλουν: η απώλεια βάρους, (μείωση σωματικού βάρους κατά 5-10% επιφέρει μείωση των τριγλυκεριδίων κατά 20%), η ποιότητα των χρησιμοποιούμενων τροφίμων, το είδος των προσλαμβανομένων υδατανθράκων, η αποφυγή κατανάλωσης αλκοολούχων και η φυσική δραστηριότητα.


            Για να μειωθούν τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων θα πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις στη διατροφή και γενικότερα στον τρόπο ζωής. Συγκεκριμένα θα πρέπει να δοθεί έμφαση στα παρακάτω οδηγίες:


1. Μειώστε το συνολικό λίπος.


2. Ελαττώστε την πρόσληψη των απλών υδατανθράκων (π.χ. ζάχαρη).


3. Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ.


4. Καταναλώστε τρόφιμα με ω-3 λιπαρά οξέα (όπως παχιά ψάρια π.χ. σκουμπρί, σαρδέλα, σολομό, τσιπούρα, γαύρο, τσιπούρα).


5. Μειώστε την προσλαμβανόμενη χοληστερίνη από τροφές.


6. Μειώστε το κάπνισμα και αυξήστε τη σωματική άσκηση και την καθημερινή σας δραστηριότητα, μέσα από απλές έστω ασχολίες όπως το περπάτημα.


7. Αυξήστε την πρόσληψη φυτικών ινών από λαχανικά, φρούτα, δημητριακά, βρώμη, όσπρια και μειώστε την κατανάλωση απλών και ραφιναρισμένων υδατανθράκων όπως λευκό ψωμί και δημητριακά, αρτοσκευάσματα κ.ά.


8. Αυξήστε  την κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης, ξηρών καρπών.


            Στις περιπτώσεις εκείνες που τα απλά υγιεινοδιαιτητικά μέτρα δεν μπορούμε να πετύχουμε την τιμή στόχο, η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή θα βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση. 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X