Αρχική / Υγεία / Παιδιατρική / Η χρήση αντιβιοτικών στην παιδική ηλικία θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο άσθματος
 Η χρήση αντιβιοτικών στην παιδική ηλικία θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο άσθματος thumbnail

Η χρήση αντιβιοτικών στην παιδική ηλικία θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο άσθματος

Γράφει ο κύριος Νίκος Βουδούρης, Παιδίατρος και διδάκτωρ της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών:Παιδικού άσθματος και των αλλεργιών που συνδέονται με τη χρήση των αντιβιοτικών κατά τη διάρκεια των δυο πρώτων ετών


Ο αριθμός των ατόμων με άσθμα έχει αυξηθεί σημαντικά κατά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.


Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι τα παιδιά που έλαβαν αντιβιοτικά κατά τη βρεφική ηλικία διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να δημιουργήσουν άσθμα, έκζεμα και αλλεργική ρινίτιδα από μικρή ηλικία σε σύγκριση με παιδιά που δεν είχαν λάβει αντιβιοτικά κατά τη βρεφική ηλικία.


Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο κίνδυνος συνδέεται με τη συνολική ποσότητα αντιβιοτικών που λαμβάνονται κατά τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής.


Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης αυτής ήταν ο John Henderson από τη σχολή Κοινωνικής και Κοινοτικής Ιατρικής στο πανεπιστήμιο του Bristol.


Η μελέτη συμπεριέλαβε 5.780 παιδιά που γεννήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο μεταξύ της 1ης Απριλίου και 31ης Δεκεμβρίου του 1992. Οι μητέρες των συμμετεχόντων είχαν προσληφθεί για μια προηγούμενη μελέτη.


Στις μητέρες δόθηκαν τρία ερωτηματολόγια και ζητήθηκε να αναφέρουν τη χρήση αντιβιοτικών στα παιδιά τους κατά τη διάρκεια 0-6 μηνών, 6-15 μηνών και 15-24 μηνών, συμπεριλαμβανομένου του συνολικού αριθμού των αντιβιοτικών που λαμβάνονται από 0-24 μηνών.


Οι ερευνητές ζήτησαν επίσης από τις μητέρες να αναφέρουν εάν τα παιδιά τους είχαν διαγνωσθεί με άσθμα σε οποιαδήποτε στιγμή τα τελευταία 7.5 χρόνια. Οι μητέρες κλήθηκαν επίσης να αναφέρουν εάν τα παιδιά τους είχαν παρουσιάσει έκζεμα ή πυρετό κατά τους 12 πρώτους μήνες.


Τα ευρήματα έδειξαν ότι 3,990 (69%) των συμμετεχόντων δεν είχαν λάβει αντιβιοτικά κατά τους πρώτους 6 μήνες ζωής.


Οι ερευνητές επίσης διαπίστωσαν ότι 2.702 (47%) των συμμετεχόντων δεν είχε λάβει αντιβιοτικά μεταξύ 6 και 15 μηνών και 3,119 (54%) δε δόθηκαν αντιβιοτικά μεταξύ 15 και 24 μηνών.


Στη διάρκεια των 7,5 ετών 617 από τους συμμετέχοντες (11%) είχαν αναπτύξει άσθμα.


Επιπλέον 992 (17%) είχαν έκζεμα και 504 (9%) είχαν πυρετό από την ηλικία των 7.5 ετών.


Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι συμμετέχοντες που είχαν λάβει αντιβιοτικά μεταξύ 0 και 24 μηνών είχαν 1,75 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν άσθμα στην ηλικία των 7.5 ετών σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που δεν είχαν λάβει αντιβιοτικά κατά τη βρεφική ηλικία.


Τα ευρήματα έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες που είχαν ένα κύκλο αντιβιοτικών μεταξύ 0-24 μηνών είχαν 1,11 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν άσθμα στα 7,5 τους χρόνια σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που δεν είχαν λάβει αντιβιοτικά από 0-24 μηνών.


Οι συμμετέχοντες που έλαβαν δυο κύκλους αντιβιοτικών μεταξύ 0-24 μηνών βρέθηκαν να έχουν 1,5 φορές υψηλότερες πιθανότητες ανάπτυξης άσθματος 7.5 ετών σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες στους οποίους δε δόθηκαν αντιβιοτικά κατά τη βρεφική ηλικία.


Οι ερευνητές επίσης διαπίστωσαν ότι με τρεις κύκλους αντιβιοτικών μεταξύ 0-24 μηνών αυξάνονται οι πιθανότητες 1,79 φορές, με τέσσερις κύκλους αυξάνονται 2,82 να αναπτύξουν άσθμα, 1,20  φορές μεγαλύτερη πιθανότητα για έκζεμα και 1,28 αλλεργική ρινίτιδα.


Επιπλέον τα κορίτσια βρέθηκαν να έχουν 0,70 φορές μειωμένη απόδοση του άσθματος και 0,63 στον πυρετό σε σύγκριση με τα αγόρια. Αντίθετα τα κορίτσια είχαν 1,21 αυξημένες πιθανότητες να αναπτύξουν έκζεμα.


Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο κίνδυνος ανάπτυξης άσθματος, εκζέματος και αλλεργικής ρινίτιδας συνδέθηκε με το συνολικό ποσό των αντιβιοτικών που δίδεται κατά τη διάρκεια 0-24 μηνών και όχι σε ένα ορισμένο σημείο κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X