Αρχική / Υγεία / Παιδιατρική / "Φοβάμαι μήπως έχω ανορεξία. Ποια είναι τα συμπτώματα;"
"Φοβάμαι μήπως έχω ανορεξία. Ποια είναι τα συμπτώματα;" thumbnail

"Φοβάμαι μήπως έχω ανορεξία. Ποια είναι τα συμπτώματα;"

Αναγνώστρια μας έθεσε το εξής ερώτημα:


"Είμαι 14 ετών, 1.67 και 54 κιλά. Παρουσιάζω συμπτώματα ανορεξίας, δηλαδή κρυώνω, έχω κυανά νύχια, έντονη τριχοφυΐα κά. Πιστεύω ότι δεν είμαι πολύ κάτω από το ιδανικό βάρος μου. Γιατί παρουσιάζω τέτοια συμπτώματα όμως?"


Την απάντηση μας έδωσε ο κύριος Δημήτρης Δελλής, Ειδικός Παθολόγος-Διατροφολόγος:


Δημήτρης Δελλής


Αρχικά να πούμε πως η κοπέλα έχει BMI (δείκτης μάζας σώματος) 19.3. Το παθολογικό όριο είναι κάτω από 18,5, άρα όπως αναγνωρίζει και μόνη της έχει φυσιολογικό βάρος. Η ανορεξία έχει άλλα συμπτώματα, τα οποία δεν περιγράφονται από την κοπέλα και είναι σκόπιμο να μην αναφερθούν ούτε από εμάς , για να μην την καθοδηγήσουμε σε εκείνα τα σημεία.


Η αναφορά στην τριχοφυΐα μας παραπέμπει πιθανότατα σε κάποια ορμονικά προβλήματα, και καλό θα ήταν να εξεταστεί για πολυκυστικές ωοθήκες. Να την δει ένας γυναικολόγος, δηλαδή, για να κάνει ορμονικό έλεγχο και έναν υπέρηχο ωοθηκών. Όσον αφορά στο κρύο και τα κυανά άκρα, είναι πιο πιθανό να έχει προβλήματα αγγειακά, και θα πρέπει να τη δει ένας παιδίατρος, γιατί μιλάμε για την ηλικία των 14. Αυτά μπορούν να είναι συμπτώματα κάποιων παθολογικών καταστάσεων που κάνουν σπασμούς στα άκρα (όπως στο σύνδρομο Raynaud) που χαρακτηρίζεται από κρύα άκρα, ή κακή αιμάτωση (σύμπτωμα συχνό στις γυναίκες).


Άρα αφού όσα περιγράφει η κοπέλα, δεν έχουν κάποια σχέση με ανορεξία, μια επίσκεψη σε ένα παιδίατρο θα την βοηθούσε να αποκλείσει κάποιο παθολογικό αίτιο αγγειοκινητικων προβλημάτων (τα οποία συνήθως είναι ήπια ή και φυσιολογικά πολλές φόρες!) και να δει εάν υπάρχει αναιμία, η οποία αποτελεί έναν άλλο λόγο που μπορεί να δημιουργεί το μπλάβιασμα στα νυχάκια. Δεν φαίνεται λοιπόν να υπάρχουν συμπτώματα ανορεξίας οπότε δεν υπάρχει και λόγος ανησυχίας.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X