Αρχική / Υγεία / Παθολογία / "Έχω λοιμώδη μονοπυρήνωση. Μπορώ να φιλήσω την κοπέλα μου;"
"Έχω λοιμώδη μονοπυρήνωση. Μπορώ να φιλήσω την κοπέλα μου;" thumbnail

"Έχω λοιμώδη μονοπυρήνωση. Μπορώ να φιλήσω την κοπέλα μου;"

Αναγώστης μας έθεσε το εξής ερώτημα:


"Θα σας παρακαλούσα να μου πείτε αν γνωρίζετε πότε σταματάει να είναι κολλητική η λοιμώδης μονοπυρήνωση γιατί με μαστίζει το θέμα ότι δεν μπορώ να φιλήσω την κοπέλα μου."


Την απάντηση μας έδωσε ο κύριος Αναστάσιος Σπαντιδέας, παθολόγος –κλινικός φαρμακολόγος:


Αναστάσιος Σπαντιδέας


Η λοιμώδης μονοπυρήνωση είναι μια ιογενής ασθένεια η οποία μεταδίδεται κυρίως με τα σταγονίδια της ομιλίας, του βήχα, το φιλί, και για αυτό παλιά λεγόταν και «νόσος των μνηστευμένων» ή του «νόσος του φιλιού». Προσβάλει όλες τις ηλικίες, και τα δύο φύλα, και εκδηλώνεται κυρίως με πυρετό, έντονο πόνο στην κατάποση, κοκκίνισμα των αμυγδαλών, διόγκωση των λεμφαδένων, διόγκωση του συκωτιού, και πολλές φορές με κάποιο εξάνθημα.Ο κάθε ασθενής μπορεί να έχει τον ιό και να εκδηλώσει τη νόσο, αλλά μπορεί και να την περάσει πάρα πολύ ελαφριά, όπως ένα κοινό κρυολόγημα. Επίσης, είναι σημαντικό να απαντήσουμε στο ερώτημά σας «πότε μπορεί να μεταδοθεί ο ιός». Ο ιός μεταδίδεται μια μέρα πριν την εκδήλωσή του και μια βδομάδα μετά.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X