Αρχική / Υγεία / Παθολογία / Αύριο θα βρέχει, πάρτε την ομπρέλα και τα χάπια σας
Αύριο θα βρέχει, πάρτε την ομπρέλα και τα χάπια σας thumbnail

Αύριο θα βρέχει, πάρτε την ομπρέλα και τα χάπια σας

 


 


Αύριο, τα επίπεδα υγρασίας στην ατμόσφαιρα θα είναι υψηλά. Γι αυτό όσοι πάσχουν από αρθριτικά ή είναι ευαίσθητοι σε μυικούς πόνους καλό θα είναι να προσέχουν. Κάπως έτσι θα είναι στο προσεχές μέλλον τα δελτία καιρού των μετεωρολόγων ή πιο σωστά των βιομετεωρολόγων και στη χώρα μας. 


 


 Η βιομετεωρολογία είναι ο κλάδος της Μετεωρολογίας που ασχολείται με τις σχέσεις της ατμόσφαιρας και των λειτουργιών της ζωής. Στην Αμερική αλλά και σε πολλές χώρες της Ευρώπης η συγκεκριμένη επιστήμη  γνωρίζει μεγάλη άνθιση καθώς πλήθος ερευνών αποδεικνύουν ότι ο πολύ υγρός και ψυχρός καιρός, η απότομη πτώση της βαρομετρικής πίεσης και οι θυελλώδεις άνεμοι είναι φαινόμενα που επιδρούν στην ψυχική και σωματική μας υγεία. Οι προγνώσεις των βιομετεωρολόγων στηρίζονται σε Δείκτες Δυσφορίας που προκύπτουν από μαθηματικούς τύπους σχετικούς με την υγρασία, τους ανέμους και τη θερμοκρασία.


Πες μου τι καιρό θα κάνει αύριο να σου πω από τι ασθένειες πιθανόν να κινδυνεύεις


Οι αλλαγές του καιρού εκδηλώνονται  στον ανθρώπινο οργανισμό σε δύο επίπεδα: Στο ψυχοσωματικό, με αίσθηση κόπωσης, υπνηλία ή αϋπνία, εκνευρισμό, πονοκέφαλο, ακόμα και πυρετό.
Στο σωματικό, με επιδείνωση ενοχλήσεων από παθολογικά προβλήματα  που προϋπήρχαν, όπως αρθρίτιδα, άσθμα, πονοκέφαλος, έλκος, πόνοι από παλιά τραύματα ή κατάγματα.


O άνεμος μας κλέβει τον ύπνο


Τον χειμώνα μας παγώνει αλλά το καλοκαίρι αναζητούμε την δροσιά του.  Δεν είναι λίγοι όμως οι  άνθρωποι που πραγματικά αρρωσταίνουν με τον αέρα είτε πρόκειται για τον τσουχτερό χειμωνιάτικο βοριά είτε για το δροσερό μελτεμάκι. Παθαίνουν υπερένταση, αϋπνία, εκνευρισμό, ατονία. Επίσης οι δυνατοί και θυελλώδεις άνεμοι "κόβουν" την ανάσα και όσων πάσχουν από χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις όπως το βρογχικό άσθμα.

Η υγρασία κτυπά τις αρθρώσεις


Είναι ίσως η πιο γνωστή επίδραση του καιρού στην υγεία μας. Ο συνδυασμός ψύχους και υγρασίας πλήττει τις πονεμένες αρθρώσεις εντείνοντας τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας ενώ κτυπά και το μυικό σύστημα.


Συννεφιά, προσοχή στα ατυχήματα


Ο συννεφιασμένος ουρανός μειώνει τα αντανακλαστικά, καθώς η χαμηλή ατμοσφαιρική πίεση φαίνεται να επιβραδύνει το χρόνο αντίδρασής μας. Το γεγονός αυτό έχει άμεση επίδραση σε ορισμένες ομάδες εργαζομένων όπως οι οδηγοί αλλά και οι χειριστές μηχανημάτων, που τις συννεφιασμένες μέρες είναι πιο ευάλωτες σε ατυχήματα.  Αντίθετα ο καταγάλανος ουρανός μας κρατά σε εγρήγορση, καθώς ο χρόνος αντίδρασής μας επιταχύνεται. Η συννεφιά όμως επιδρά και στον ψυχισμό μας. "Εποχική συναισθηματική διαταραχή" ονομάζεται επιστημονικά η μελαγχολία ή και η κατάθλιψη που οι περισσότεροι νιώθουμε τις συννεφιασμένες μέρες, αλλά και το χειμώνα που οι ώρες φωτός είναι μειωμένες. 


Το κρύο βλάπτει σοβαρά την καρδιά


Ο οργανισμός μας  για να  αντιμετωπίσει το κρύο προσπαθεί να αποβάλλει  τη λιγότερη δυνατή θερμότητα, αναγκάζοντας έτσι  τα αιμοφόρα αγγεία να συστέλλονται,  με αποτέλεσμα  να προκαλεί σημαντικά προβλήματα σε αρτηρίες που παρουσιάζουν ήδη στένωση. Πλήθος μάλιστα ερευνών δείχνουν πως όταν οι θερμοκρασίες είναι πολύ χαμηλές αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία λόγω ασταθούς στηθάγχης ή εμφράγματος του μυοκαρδίου.


Η κακοκαιρία προκαλεί πρόωρους τοκετούς


Η πτώση της ατμοσφαιρικής πίεσης οδηγεί τις μέλλουσες μητέρες νωρίτερα στην αίθουσα τοκετού. Σύμφωνα με στοιχεία σχετικά με τις εισαγωγές εγκύων γυναικών στα νοσοκομεία, όσο πιο απότομη είναι η πτώση της ατμοσφαιρικής πίεσης τόσο αυξάνεται και ο αριθμός των γυναικών που βρίσκονται κοντά στην ολοκλήρωση των εννέα μηνών της εγκυμοσύνης και παρουσιάζουν ωδίνες. Μάλιστα ο τοκετός επέρχεται συχνά κατά τη στιγμή που η πίεση βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδά της.


Η καταιγίδα μας κάνει πιο έξυπνους


Σύμφωνα με έρευνες μια καταιγίδα είναι η καλύτερη περίπτωση για να διαπρέψουμε στην εργασία μας, καθώς εντείνει τις πνευματικές λειτουργίες μας – ίσως λόγω της αυξημένης έκκρισης αδρεναλίνης. Αντίθετα οι πνευματικές λειτουργίες φαίνεται να "πέφτουν" όταν οι ατμοσφαιρικές συνθήκες "πιέζουν" τον οργανισμό, όπως όταν επικρατεί, π.χ., υπερβολική ζέστη ή και υπερβολικό ψύχος, οπότε και ασκούνται πιέσεις στο κυκλοφορικό σύστημα. Οι καιρικές συνθήκες λοιπόν επηρεάζουν και τους μαθητές, οι οποίοι τις μέρες  με υψηλές θερμοκρασίες και υγρασία  είναι ιδιαίτερα νευρικοί και απείθαρχοι. Οι ημέρες αυτές είναι και οι χειρότερες για διαγωνίσματα, αφού είναι πολύ πιθανόν οι μαθητές να μην πιάσουν ούτε τη βάση.  


Οι ηλιόλουστες μέρες προκαλούν αλλεργίες


Ο ηλιόλουστος καιρός με ξηρή ατμόσφαιρα, είναι ο ιδανικότερος για τους περισσότερους αφού και η ψυχική μας διάθεση είναι ανεβασμένη και σε καλύτερη σωματική φόρμα βρισκόμαστε.  Μοναδική εξαίρεση αποτελούν όσοι πάσχουν από αλλεργίες καθώς τις ημέρες αυτές παρουσιάζονται οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις γύρης στην ατμόσφαιρα και ως  γνωστόν η γύρη αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους "εχθρούς" των αλλεργικών ατόμων. 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X